RETRO RÁDIÓ

Évente 160 milliót költenek takarításra, mégis elárasztja a szemét a pesti bulinegyedet

A birtokunkba jutott dokumentum szerint 3 év alatt félmilliárd forintot költ takarításra Niedermüller Péter kerülete, de nincs sok látszata Erzsébetvárosban...Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.14.
bulinegyed erzsébetváros szemét niedermüller péter Budapest

Tarthatatlan a helyzet Belső-Erzsébetvárosban, ahol hajnalonta elárasztja a mocsok és a szemét  a kerületet. Mindezt úgy, hogy a kerület évente több mint 160 millió forintot fizet egy vállalkozónak, azért hogy minden nap megtisztítsa Belső-Erzsébetváros utcáit. A birtokunkba került képek tanulsága szerint például szinte hegyekben állt a szemét március 12-én a Wesselényi utca egy rövid szakaszán. Pedig a cég feladata éppen az lenne, hogy reggel 6 és 13:30 óra között  tisztává varázsolják a köztereket az átmulatott éjszakák után Belső-Erzsébetvárosban. 

Fotó: Vajnai Attila

A kerület köztisztaságáért jelenleg a DeerGarden Kft. felel, az év 365 napján. Lapunk úgy tudja, hogy az érintett céggel jelenleg egy hároméves szerződést kötött az önkormányzat. A birtokunkba jutott szerződés szerint a teljes összeg 455 400 000 Ft, amit 10 százalékkal ráadásul meg is emeltek. Így a végösszeg 500 millióra jön ki. 

Mindez azt jelenti, hogy évente durván 165 milliót emésztenek fel a takarítási munkálatok. Ehhez képes eltörpül az a napi 10 ezer forint, amit a helyi munkások kapnak fejenként. 

A cég a szerződés értelmében vállalja, hogy megtisztítja többek között a Madách tér szilárd burkolatú részét, a Klazuál tér külső járdáját, a Wesselényi utcát, valamint a VII. kerület Erzsébet krt. 2-8 sz. alatt előtti közterület takarítási munkálatait is.

Több százmilliót költenek takarításra. Forrás: Metropol

A szemét legnagyobb része éjjel keletkezik, a legkritikusabb  időszak a péntektől vasárnapig tartó időszak. Információink szerint jellemzően a polgármesteri hivatal környékén fizetik ki az embereket, akiket napi bejelentéssel (egyszerűsített foglalkoztatás) alkalmaz egy alvállalkozó cég.

Fotó: Metropol

A Metropolnak úgy tudja, hogy a DeerGarden egy alvállalkozói szerződést kötött, és azon keresztül dolgoztatják az embereket. A forrásunk nemrég hivatalos hivatalos adatigényléssel fordult az önkormányzathoz a helyzet tisztázása érdekében, ám azt megtagadták tőle, mondván, az nem közérdekű adat...

Megkérdeztük az ügyben a kerületi önkormányzatot, és a következő választ kaptuk:

"Erzsébetváros Önkormányzatának költségvetésében több mint 1 milliárd forint szerepel, amely fedezetet nyújt a közterületek takarításán túl a mobil és közterületi illemhelyek üzemeltetéséhez, hulladékgyűjtő konténerek beszerzéséhez, graffiti mentesítéshez és a kutyafuttatók karbantartásához is. A képeken látható probléma ismert az önkormányzat számára. A megfelelő hulladékgyűjtő edények számáról a társasház kötelessége gondoskodni. Sajnos rendszeresen előfordul, hogy a hulladékgyűjtő edényeket az elszállításukat megelőző este már kihelyezik a közterületre, amelyeket ott széttúrnak. A jelzett területet minden nap takarítják az Erzsébetváros Kft. kollégái reggel és szükség szerint délután is. A szennyeződések általában délután 16 óra és másnap 6 óra közötti időszakban keletkeznek. Mindezek mellett az erzsébetvárosi rendészek a megújult kamerarendszer használatával, járőrözéssel és a lakossági bejelentésekre történő intézkedésekkel is fellépnek a szemetelőkkel szemben."

Üdvözlettel, Kommunikációs Iroda, Polgármesteri Hivatal, Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

A bulinegyed örök vita forrása: jó-e, ha egy kerület vagy egy városrész erről híres? Igazságot nem lehet tenni, hiszen kétségtelenül turisztikai vonzerő a bulinegyed, a másik oldalról viszont rengeteg a gond a zajjal, a szeméttel - a lakók igen értékes helyen és ingatlanokban laknak, ám néha igénytelen körülmények között. A baloldali városvezetés még 2018-ban és 2019-ben egységes, feltétel nélküli éjféli zárórával kampányolt, ám a 2019-es önkormányzati választások után az ellenkezőjét csinálták, és a szórakozóhelyek nyitva tartásában semmi nem változott.

 

 

Ezeket olvastad már?
Elsírod magad, ha meglátod, mennyi baktérium van az arcodon és kezeden

Elsírod magad, ha meglátod, mennyi baktérium van az arcodon és kezeden

Összeomlott a gazda: betörtek a tanyájára és illegálisan levágták a teheneit

Összeomlott a gazda: betörtek a tanyájára és illegálisan levágták a teheneit

Áremelés: tízezreket is fizethet egy öttagú család, ha korcsolyázni akar Budapest leglátványosabb helyén

Áremelés: tízezreket is fizethet egy öttagú család, ha korcsolyázni akar Budapest leglátványosabb helyén

Gyászol a sportvilág: halálra sebeztek egy szurkolót

Gyászol a sportvilág: halálra sebeztek egy szurkolót

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás