RETRO RÁDIÓ

Évente 160 milliót költenek takarításra, mégis elárasztja a szemét a pesti bulinegyedet





A birtokunkba jutott dokumentum szerint 3 év alatt félmilliárd forintot költ takarításra Niedermüller Péter kerülete, de nincs sok látszata Erzsébetvárosban...



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.14.
bulinegyed erzsébetváros szemét niedermüller péter Budapest

Tarthatatlan a helyzet Belső-Erzsébetvárosban, ahol hajnalonta elárasztja a mocsok és a szemét  a kerületet. Mindezt úgy, hogy a kerület évente több mint 160 millió forintot fizet egy vállalkozónak, azért hogy minden nap megtisztítsa Belső-Erzsébetváros utcáit. A birtokunkba került képek tanulsága szerint például szinte hegyekben állt a szemét március 12-én a Wesselényi utca egy rövid szakaszán. Pedig a cég feladata éppen az lenne, hogy reggel 6 és 13:30 óra között  tisztává varázsolják a köztereket az átmulatott éjszakák után Belső-Erzsébetvárosban. 

Fotó: Vajnai Attila

A kerület köztisztaságáért jelenleg a DeerGarden Kft. felel, az év 365 napján. Lapunk úgy tudja, hogy az érintett céggel jelenleg egy hároméves szerződést kötött az önkormányzat. A birtokunkba jutott szerződés szerint a teljes összeg 455 400 000 Ft, amit 10 százalékkal ráadásul meg is emeltek. Így a végösszeg 500 millióra jön ki. 

Mindez azt jelenti, hogy évente durván 165 milliót emésztenek fel a takarítási munkálatok. Ehhez képes eltörpül az a napi 10 ezer forint, amit a helyi munkások kapnak fejenként. 

A cég a szerződés értelmében vállalja, hogy megtisztítja többek között a Madách tér szilárd burkolatú részét, a Klazuál tér külső járdáját, a Wesselényi utcát, valamint a VII. kerület Erzsébet krt. 2-8 sz. alatt előtti közterület takarítási munkálatait is.

Több százmilliót költenek takarításra. Forrás: Metropol

A szemét legnagyobb része éjjel keletkezik, a legkritikusabb  időszak a péntektől vasárnapig tartó időszak. Információink szerint jellemzően a polgármesteri hivatal környékén fizetik ki az embereket, akiket napi bejelentéssel (egyszerűsített foglalkoztatás) alkalmaz egy alvállalkozó cég.

Fotó: Metropol

A Metropolnak úgy tudja, hogy a DeerGarden egy alvállalkozói szerződést kötött, és azon keresztül dolgoztatják az embereket. A forrásunk nemrég hivatalos hivatalos adatigényléssel fordult az önkormányzathoz a helyzet tisztázása érdekében, ám azt megtagadták tőle, mondván, az nem közérdekű adat...

Megkérdeztük az ügyben a kerületi önkormányzatot, és a következő választ kaptuk:

"Erzsébetváros Önkormányzatának költségvetésében több mint 1 milliárd forint szerepel, amely fedezetet nyújt a közterületek takarításán túl a mobil és közterületi illemhelyek üzemeltetéséhez, hulladékgyűjtő konténerek beszerzéséhez, graffiti mentesítéshez és a kutyafuttatók karbantartásához is. A képeken látható probléma ismert az önkormányzat számára. A megfelelő hulladékgyűjtő edények számáról a társasház kötelessége gondoskodni. Sajnos rendszeresen előfordul, hogy a hulladékgyűjtő edényeket az elszállításukat megelőző este már kihelyezik a közterületre, amelyeket ott széttúrnak. A jelzett területet minden nap takarítják az Erzsébetváros Kft. kollégái reggel és szükség szerint délután is. A szennyeződések általában délután 16 óra és másnap 6 óra közötti időszakban keletkeznek. Mindezek mellett az erzsébetvárosi rendészek a megújult kamerarendszer használatával, járőrözéssel és a lakossági bejelentésekre történő intézkedésekkel is fellépnek a szemetelőkkel szemben."

Üdvözlettel, Kommunikációs Iroda, Polgármesteri Hivatal, Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

A bulinegyed örök vita forrása: jó-e, ha egy kerület vagy egy városrész erről híres? Igazságot nem lehet tenni, hiszen kétségtelenül turisztikai vonzerő a bulinegyed, a másik oldalról viszont rengeteg a gond a zajjal, a szeméttel - a lakók igen értékes helyen és ingatlanokban laknak, ám néha igénytelen körülmények között. A baloldali városvezetés még 2018-ban és 2019-ben egységes, feltétel nélküli éjféli zárórával kampányolt, ám a 2019-es önkormányzati választások után az ellenkezőjét csinálták, és a szórakozóhelyek nyitva tartásában semmi nem változott.

 





 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás