RETRO RÁDIÓ

Pontokba szedve tették helyre Niedermüller Péter polgármestert a kerületiek





Alaposan kiverte a biztosítékot az erzsébetvárosi polgármester interjúja.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.17.
Módosítva: 2023.01.17.
niedermüller péter erzsébetváros bulinegyed

Ízekre szedték a helyiek Niedermüller Pétert a Telexnek adott interjúja után: a VII. kerületi polgármester alaposan kiverte a biztosítékot, mivel többek között arról beszélt, hogy nem tudja felszámolni  a bulinegyedet. Mint mondta, hiába tesznek feljelentést a lakosok, és hiába mennek ki a rendészek, magát a folyamatot nem tudják megállítani. 

Borzasztóan nehéz megtalálni az egyensúlyt, hiszen értem a lakók problémáit is. Nagyon sok vita zajlik például arról, hogy bevezessünk-e általános éjféli zárórát

– emelte ki.

A helyiek szerint megoldás lenne, csak politikai akarat kéne

Az interjú megjelenése után röviddel hosszú posztban reagált az Élhető Erzsébet Facebook-csoport a polgármester szavaira. 

Nincs »egyensúlyozgatás«, ha súlyosan sérülnek a lakók alapvető jogai, azt nem elég »érteni«, jogszabályi kötelezettsége is a képviselő-testületnek (ideértve a polgármestert) a lakók mellé állni.

Majd azzal folytatták, hogy nem látják, hogy a lakosok között bármilyen vita lenne erről, mivel  az önkormányzatnak a választási ígéretek ellenére eddig semmilyen zárórát nem sikerült bevezetnie. 

Niedermüller Péter mossa kezeit... – Fotó: Kurucz Árpád

Lehet, nem kellett volna azt hazudnia az összefogásnak, hogy az egyes külön engedélyek elbírálásába bevonják az itt lakókat. Egy árva szó nem volt arról, hogy a lakók játsszanak utólag házmestert, mert az automatikus engedélyezési eljárás mellett ugyanúgy több száz hely lehet nyitva akár 0–24-ben

– írták a Szimpla Kerttel kapcsolatban, ahol a polgármester azt hozta fel, hogy a hangoskodás a szűk belső-erzsébetvárosi utcák számlájára írható. Mint mondják, a problémának csak egy része egy adott kocsma „hatásterülete”, ott van még az általánosságban hangos zene, az egész éjjel vonuló részeg, rongáló tömeg is.

Van erre megoldás, az »egyensúlyozás« helyett az éjféli záróra, ami a körúton túl 10 éve jól működik

– zárták az észrevételeiket.

Extravagáns ígéretekből nincs hiány

Nemcsak a bulinegyeddel kapcsolatban volt még emlékezetes Nidermüller Péter megszólalása. Az interjúban egyebek mellet arról is szót ejtett a polgármester, hogy azt szeretné, ha az autók végleg eltűnnének a belvárosból. Mint ismert, Niedermüller Péter „forgalomcsillapítási mintaprojektjének” keretében élhetetlen útvesztőt csinált Belső-Erzsébetvárosból – a helyeiek csak Niedermüller-labirintusnak nevezik a környéket... A Király utca–Nagykörút–Rákóczi út–Károly krt. határolta területen több egyirányú utca közepét megfordította, ami miatt az eddig jól járható kisebb utcák azóta is folyamatos dugóban állnak. 

A helyiek 2 éve panaszkodnak arra, hogy a „Niedermüller-labirintus” miatt gyakran a saját lakhelyüket is csak óriási kerülőkkel tudják megközelíteni. Az értelmetlen korlátozások miatt – sokszor mások életét veszélyeztetve – az autósok tömegesen szabálytalankodnak, sokan nem szándékosan, hanem a terepet nem jól ismerők egyszerűen csak eltévednek a táblák rengetegében, és tévesztenek. Ez nem csak a nem itt lakókra jellemző, hiszen még a helybéliek sem tudják követni, olyan gyakran változtatgatják a környéken a forgalmi rendet....

Továbbra sincs megoldás a bulinegyeddel kapcsolatban. Fotó: Metropol

Az erzsébetvárosi autósüldözés nem merül ki a forgalom ellehetetlenítésében. A polgármester az elmúlt 3 évben több mint 120 parkolóhelyet szüntetett meg Belső-Erzsébetvárosban, más parkolóhelyeket pedig a behajtás korlátozásával tett elérhetetlenné. Emiatt az erzsébetvárosiak gyakran kénytelenek igénybe venni a parkolóházakat, óránként akár 600 forintért. A parkolók felszámolásának egyetlen haszonélvezője az több parkolóházat is üzemeltető ausztrál cég, amelynek ebből évente 1,5 milliárd forint bevétele származik. 

Az interjúban szóba került a Klauzál téri csarnok helyzete is, amivel kapcsolatban a polgármester azt mondta, hogy az a jelenlegi formájában fenntarthatatlan.

 Egyelőre nem világos, hogy milyen jövőt szánnának a csarnoknak, ám az beszédes, hogy Niedermüller sokat sejtetően azt mondta, hogy mindenképpen részleges funkcióváltás lenne szükséges. 

Azt is el tudom képzelni például, hogy megmaradnak az árusok, de emellett kulturális célokra, például kisebb koncertekre, kiadjuk a csarnokot

– mondta a lapnak.

Mindez annak tükrében azért érdekes, mert homlokegyenest szembemenne az erzsébetvárosiak véleményével, és még jobban felbőszítené a helyieket. Az interjúban mások mellett szóba került még a kerület anyagi helyzete is, itt érdemes megjegyezni, hogy a folyamatosan forráshiányra panaszkodó önkormányzat nemrégiben 300 milliós állami támogatást kapott a kormánytól. Mint kiderült, valószínűleg Gyurcsány Ferenc eltiltotta a DK-s kerületi polgármestereket a kormánnyal való egyeztetésről, ezért hat baloldali vezetésű kerület végül nem kapott egy fillért sem. Más baloldali vezetésű kerületek viszont elmentek tárgyalni a kormánnyal, és kaptak is állami pénzt – Erzsébetváros például állítólag azért, mert Niedermüller nem vette észre Gyurcsány egyeztetéstől eltiltó levelét...





 





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás