Ezért romlik el az idő mindig a hétvégére – most is lehűlés jön





Az elmúlt hetek időjárása során megfigyelhettük, hogy jellemzően szombaton romlik el az idő. A Metropol utánajárt, hogy valóban erről van-e szó vagy csak valamiért úgy érzékeljük.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.03.02.
időjárás ciklus ciklikusság hétvége

Csütörtökön többórás napsütésre, gyenge szélre számíthatunk, ami a péntek során minimálisan változik majd. Szombatra a korábbi nappali 7–12 Celsius-fok közötti hőmérséklet után már éjjeli mínuszok is várhatóak – írta meg a Köpönyeg.

A hétvége általában csapadékos időjárást hoz Fotó: Metropol 

A hétvégi előrejelzések szerint tehát a most következő szombatot és vasárnapot is lehűlés jellemzi majd. Mi lehet az összefüggés a hetente egymást követő szombatok között? Hiszen nem ez az első alkalom, hogy a csapadékos, nyirkos, hidegebb időjárás szombaton talál meg minket, míg vasárnap fokozódik, majd hétfő reggelre enyhül.

Egyes elméletek szerint amiatt, hogy az emberek többsége hétköznap dolgozik, mással van elfoglalva és nem annyira figyeli meg, hogy milyen az időjárás. Nem egészen erről van szó, a dolog ugyanis nem függ össze a hétvégi szabadidővel.

Tudományos magyarázata van annak, hogy miért mindig hétvégére ér el bennünket a lehűlés. 

A légköri frontok ugyan nem tudják, hogy mikor van szombat, de a frontátvonulások a nyári időszakhoz közeledve mindig hétnaponta érkeznek a Kárpát-medencébe

 – tudta meg lapunk.

Egész Közép-Európában hétnaponta van frontátvonulás. A meleg levegő hatására északra haladnak el a lehűlést hozó ciklonok. Nyáron körülbelül hetente érkezik lehűlés, ami többnyire zápor, zivatar kíséretében ér el bennünket. A ciklikusságot pedig a légkörben uralkodó óriási energiák okozzák.

A német Meteorológiai és Klímakutató Intézet vizsgálata egy másik magyarázattal is szolgál. Szerintük azért is romlik el az időjárás, mert az ipari termelés és a közlekedés miatt hétközben annyi aeroszol kerül a levegőbe, hogy annak a koncentrációja rendszerint hétvégére éri el a kritikus mértéket, és ez eredményezi a csapadékot, ami azután lehűti a levegőt. A ciklus pedig hétfőn kezdődik elölről.

Egy másik német tanulmány arról számolt be, hogy csaknem 12 év kutatási eredményei igazolják: a hétköznapok kevésbé csapadékosak, mint a hét utolsó napjai.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás