RETRO RÁDIÓ

A legfiatalabb kutató-mentő elárulta, miért volt nehéz dolguk Törökországban – ez történt a földrengés utáni második héten





A magyar kutató-mentő csapatok a napokban hazaérkeztek, de sokan még mindig dolgoznak a romokon. A földrengés második hetének legjelentősebb történéseit szedtük csokorba.



Megosztás
Szerző: M.G.
Létrehozva: 2023.02.18.
földrengés Törökország videó összefoglaló

A február 6-i földrengés ritkán látott pusztítást vitt véghez Törökországban és Szíriában egyaránt. A világ országai egy emberként állt oda segíteni a katasztrófa sújtotta országok mellé. Nem volt kérdés: hazánkból is sokan megindultak. A Metropol most összegyűjtötte a földrengés második hetében zajlott legjelentősebb történéseket. 

Megindító felvétel a földrengés helyszínéről  Fotó: Martin Divisek

Mező Marcell megdöbbentő részleteket mesélt a törökországi földrengésről

A 19 éves Mező Marcell volt a legfiatalabb tagja a magyar mentőcsapatoknak. A jászberényi fiatal kutyájával, Blackkel vett részt a törökországi földrengés utáni kutató-mentő munkájában. Marcellre nemcsak a szülei, hanem osztálytársai is rendkívül büszkék – nem véletlenül.

„Voltak túlélőink, egy családra bukkantunk az összedőlt házak alatt. Velük nagyon sok órát eltöltöttünk, de sikerült őket élve kimentenünk” – mesélte hazaérkezése után a tini, aki azt is elárulta: éjszakánként bizony volt, hogy –8 fokban aludtak, így igen nehezen gyűjtöttek energiát a következő napi bevetésre.

 

A földrengés előtt furcsán viselkedtek az állatok, jelezték a veszélyt?

A Törökországot sújtó földrengés áldozatainak száma már meghaladta a 33 ezret. A mentőcsapatok folyamatosan kutatnak a romok alatt a túlélők után négylábú barátaink segítségével. Az állatok azonban nem csak a mentésben segítenek. A borzalmas földrengés előtt a kutyák, macskák, de még a madarak is furcsán viselkedtek; sokak szerint így akarták felhívni az emberek figyelmét a közelgő veszélyre.

 

Smile, a legkisebb mentőkutya is hazaérkezett a héten

A törökországi földrengés után a magyar mentőcsapatok erőn felül dolgoztak. 167 kutató-mentő 29 kutyával 35 ember életét mentette meg a romok között. Hazánkat a nagy testű, jobban mozgó kutyák mellett egy tacskó is képviselte. A 13 éves Smile egyébként nemcsak a magyar csapat legkisebb, de legidősebb kutyája is volt.

Smile most is úgy teljesített, ahogy szokott. Jól!

– jelentette ki az eb gazdája, Turi László.

 

Horvátországban, Romániában is rengett a föld

Románia után hétfő délután Horvátországban is megmozdult a föld, Sziszektől 13 kilométerre délre, 4-es erősségben. Mindkét eset viszonylag közel volt a magyar határhoz.

Felgyújtották a földrengés áldozatainak gyűjtött adományokat

A vice.com értesülései szerint több mint húszezer eurós (nagyjából 7,5 millió forintos) kárt okozott két gyújtogató a németországi Recklinghausen városában. Az elkövetők tette már csak azért is különösen felháborító és érthetetlen, mert a törökországi és szíriai földrengés áldozatainak összegyűjtött adományokat gyújtották fel.





 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás