RETRO RÁDIÓ

Törökország után Romániában és Horvátországban is földrengés volt – Mi leszünk a következők?





A múlt heti Törökországot érintő természeti katasztrófa után nem meglepő, ha mindenkit megrémít egy hazájához közelebb történő földmozgás. Hétfő délután Romániában és Horvátországban is földrengés volt, ami sok magyarban felteszi a kérdést: mi leszünk a következők?



Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2023.02.14.
földrengés katasztrófavédelem Magyarország

Magyarország déli részein is érezni lehetett azt az 5,2-es erősségű földrengést, ami hétfő délután rázta meg Romániát. A 15 kilométeres mélységben bekövetkezett földmozgás epicentruma Nagyszebentől 102 kilométerre volt.

Közel 30 ezer áldozata van a törökországi földrengésnek – Fotó: Ahmet Akpolat

„És mégis mozog a föld”

Románia után hétfő délután Horvátországban is megmozdult a föld, Sziszektől 13 kilométerre délre, 4-es erősségben. Mindkét eset viszonylag közel volt a magyar határhoz, a legutóbbi Törökországban tapasztalt földrengés miatt pedig nem csoda, ha sokakban felmerül a kérdés ezek után: mi leszünk a következők?

Hazánkban ritka jelenség az erős földrengés

Az országos földfizikai intézet (INCDFP) vezérigazgatója azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a hétfői esetnek nincs köze a törökországi földrengésekhez, mivel utóbbiak egy másik tektonikus lemezről indultak ki. 

Magyarország aktív földmozgási folyamatait az Adriai-tüske irányítja, ami az Adriai-tenger alatt húzódó Afrikai-lemez egyik merev blokkja. Ezek alapján tehát Magyarország tágabb környezetének, Európa déli részének földmozgásait az afrikai és az európai lemez ütközése határozza meg – írja a foldrenges.hu. 

A szakportál hozzáteszi, hogy Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálunk, melyek nagy része nem is érezhető. Erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6 magnitúdójú földrengés csupán 40-50 éves visszatérési idővel pattan ki hazánkban – írja a portál.

Ezek alapján nincs mitől félnünk, ugyanis hazánkra nem jellemzők a nagyobb földmozgások, az a rengés, ami Törökországot érintette, kis hazánkat nem tudja, hiszen azt másik tektonikus lemez mozgása okozza. Ha azonban mégis megtörténik a baj, érdemes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán leírtak szerint eljárni. 

Földrengés esetén maradjunk az épületben, ahol éppen tartózkodunk – Fotó: Depo Photos / MTI

Ezt tanácsolja a katasztrófavédelem

Amíg tart a rengés, ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik, például ledőlő kémény, lehulló vakolat vagy üvegcserép miatt. Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. 

Érdemes menedéket keresnünk az asztalok alatt, ajtókeretben vagy a szoba sarkában. Földrengés esetén továbbá, ha csak lehet, ne gyújtsunk gyufát vagy villanyt. Ha tömegben vagyunk a rengéskor, például bevásárlóközpontban, vigyázzunk, nehogy a pánikba került tömeg összetaposson. Maradjunk védett helyen, amíg tart a rengés. Ha autóval közlekedünk, álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, felüljáróktól és maradjunk az autóban.

földrengés
A földrengéseket gyakran követik utórengések, melyek napokkal, hetekkel, sőt hónapokkal később is jelentkezhetnek – Forrás: Shutterstock

A földrengést követően figyeljünk az utórengésekre, hiszen azok ugyanolyan erősek lehetnek, mint a főrengés, valamint az erősen megsérült épületeket minél hamarabb hagyjuk el. A lifteket használni tilos! Vegyünk fel vastag ruhát, cipőt, kesztyűt, hogy védjük magunkat. Telefonunkat – vezetékest vagy mobilt – csak veszélyhívásra használjuk, a lakásban pedig óvatosan mozogjunk, mert a meglazult és elmozdult bútorok balesetet okozhatnak.

Fontos, hogy a rengés után maradjunk távol a romos területektől és csak akkor közelítsük meg az összedőlt vagy károsodott területet, ha erre a rendőrség, a tűzoltóság vagy a katasztrófavédelem munkatársai kérnek minket. Visszatérni a lakásba csak a hatóságok engedélyével lehet.

A hétfői adatok alapján a dél- és délkelet-törökországi földrengések halálos áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen átlépte a 30 ezret. A török katasztrófavédelem (AFAD) vasárnap kora este azt közölte, hogy Törökországban a halottak száma elérte a 29 605-öt. Szíriában 3775 elhunytról tudni.

 





 





Ezeket olvastad már?
Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás