RETRO RÁDIÓ

Kiakadtak a pestszentimreiek: körforgalmat akarnak lámpás kereszteződés helyett

Korábban körforgalmat ígértek a lakosoknak, most lámpával kell beérniük a kerületben élőknek a Szálfa utca és a Lőrinci út kereszteződésében, Pestszentimrén.Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2023.02.02.
XVIII. kerület körforgalom autók XVIII. kerület

„Pestszentimre fejlődik” – írják azon a fotón, amit Pál Norbert önkormányzati képviselő tett közzé, hogy bejelentse: hamarosan lámpás kereszteződés lesz a Lőrinc út és a Szálfa utca sarkán, a XVIII. kerületben. A képviselő úr azonban jócskán elszámolta magát a bejelentés visszhangjával kapcsolatban: a XVIII. kerületi Facebook-csoportban nem örülnek a lakosok a döntésnek. 

A lakosok attól félnek, hogy csak torlódni fog a kocsisor a lámpák miatt. Fotó: Pixabay

A többség körforgalmat szeretne

A környéken élők között többekben is felmerült a kérdés, miért nem körforgalmat építenek a lámpák helyett, hiszen hely is lenne neki, ráadásul hosszú távon olcsóbb is a fenntartása. 

A lámpás kereszteződés nem ide való!

– írta az egyik hozzászóló, aki hangsúlyozta: „Itt kizárólag a Kisfaludyn haladók sebességét kellene mesterségesen csökkenteni, amire csak egy körforgalom képes, így az álló helyzetből induló, Szálfa utcában várakozó ki tudna hajtani.” 

Sokan értenek egyet a kommentelővel. Vannak, akik évtizedek óta ezen az útvonalon közlekednek, és nem örülnek a lámpa ötletének

„Akkor itt is lehet majd sorban állni 10 percet úgy, mint 2 km-el előrébb. A körforgalomnak lenne helye is, és sokkal jobb is lenne!” – írja az egyik hozzászóló.

Körforgalom kéne ide, nem lámpa… könnyebb lenne mindenki élete…

– ért egyet vele egy másik kommentelő. A XVIII. kerületben élők és az arra haladók azt is sérelmezték, hogy miért nem kérdezte meg őket senki a döntés előtt.

A balesetveszélyes kereszteződést lámpákkal tenné biztonságosabbá a kerületi képviselő. Fotó: Google Térkép

Balesetveszélyes a kereszteződés

A problémás útkereszteződésben rengeteg baleset történik. Sokak szerint a KRESZ-t nem ismeri elég autós, más hozzászólók szerint viszont a körülmények nem megfelelőek.

„Itthon ez az egyetlen forgalmi pont, amit kifejezetten gyűlölök és közveszélyesnek találok. Kivilágítatlan erdei főútról vágtató autók érkeznek a domb mögül, és érnek a hegyesszögű kereszteződéshez, amit a keresztben haladóknak nehéz belátni, és nagyon rövid reakcióidőt engedélyez a számukra” – írja az egyik hozzászóló.

Abban mindenki egyetért tehát, hogy sürgős megoldás kell a közlekedők védelme érdekében, a lakók azonban a polgármester által korábban beharangozott körforgalmat várták, ami helyett most úgy néz ki, lámpát kapnak csupán.

Ez fogja feltartani a Gyál felé tartó forgalmat! Jól átgondolt megoldás ez?

– teszi fel a kérdést az egyik kommentelő, majd kifejti: „Egy óra alatt nem lehet hazatérni a tíz perce levő Szarvas csárdától. Sokszor az egy buszmegállónyira levő Vezér utcánál áll a sor vége a Lőrinci úton. A lámpaváltás alig pár autót enged át a balra kanyarodók miatt, ugyanez lesz ennél a lámpánál is” – írja le aggályait a hozzászóló. 

Megkérdeztük a képviselőt 

A problémával kapcsolatban felkerestük Pál Norbert önkormányzati képviselőt is, aki úgy tájékoztatott: „Az érintett útszakasz egy rendkívül balesetveszélyes útszakasz, ahol sajnos rendszeresek a közúti balesetek. Az előkészítés során természetesen vizsgáltuk a körforgalom kialakításának lehetőségét, ezt azonban elvetettük. Ennek oka, hogy a körforgalom kialakításához a csomópontban jelentős területen kellene kivágni a kerületünk tüdejeként is szolgáló Péterhalmi erdőt. Önkormányzatunk kiemelten kezeli a fák és a környezet védelmét, ezért inkább egy okos, forgalomvezérelt lámpás kereszteződés kialakítása mellett döntöttünk.”

 

 

Ezeket olvastad már?
Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" -  számos hiedelem kötődik április 24-hez

Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" - számos hiedelem kötődik április 24-hez

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás