RETRO RÁDIÓ

Ipari ingatlanokkal mutatkozik be Magyarország a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán Cannes-ban

Az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az iroda-, valamint a hotelfejlesztések állnak a Magyarország-Budapest stand fókuszában a világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en, március 14–17. között Cannes-ban – közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) szerdán az MTI-vel.Megosztás
Szerző: PT
2023.02.22. 06:41
ingatlan építkezés Magyar Zene Háza

A több évtizedes múltú kiállításon a magyarországi fejlesztési irányok és lehetőségek sikeres bemutatása évről évre kiemelt fontosságú a működőtőke-beáramlás szempontjából – áll a közleményben.

A Magyarország-Budapest standot közösen alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IFK, a fő kiállítók a Liget Budapest Projekt és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. A szakmai támogató a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE. A piac meghatározó ingatlanfejlesztői – az ATENOR, a GLP, a GTC, a HelloParks (a Futureal csoport tagja), az InfoGroup és a Wing – a legfrissebb, folyamatban lévő környezettudatos és fenntartható fejlesztéseikkel vesznek részt a nemzetközi seregszemlén. Bemutatkozik Debrecen és Szeged is.

A standon bemutatott kormányzati fejlesztések és magánberuházások új befektetők érdeklődését kelthetik fel, erősítik Magyarország pozícióját a befektetésekért folyó globális versenyben – írták.

A közlemény idézi a legnagyobb magyar ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az IFK elnökét, Takács Ernőt, aki ismertette: tavaly az ingatlanbefektetési volumen a koronavírus-járvány alatti szintre esett vissza, ám a CBRE előrejelzése szerint az idén újra meghaladhatja az 1 milliárd eurót. A járvány után megindult látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a recessziós félelmek erősödése és a monetáris szigorítások – mutatott rá. Az egyes szegmensek teljesítménye azonban nagyon eltérő volt, a logisztika és az irodapiac kifejezetten jól teljesített, és a hotelpiacon is nagy változások várhatók, így nem véletlen, hogy erre a három területre fókuszálnak a kiállításon. Van elég szabad tőke, de a befektetők még kivárnak. Az év végére várható kamatcsökkenés a világban újabb költekezést, a piac felpörgését hozhatja, a magyar piacon pedig továbbra is jelentős a növekedési potenciál – jegyezte meg az IFK elnöke.

Rámutatott, az építőipari költségek emelkedése és a szállítási láncok további problémái ellenére nagyon jól teljesített az irodapiac, 300 ezer négyzetmétert adtak át tavaly, és ezzel a kereslet is lépést tartott. Az ipari, logisztikai piac évek óta nem látott ütemben bővül, 400 ezer négyzetméter körül volt a budapesti kínálatnövekedés 2022-ben, a kereslet pedig meghaladta az 500 ezret.

 

A közlemény szerint Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2011-ben indult projekt a kontinens legnagyobb léptékű, sokszorosan díjnyertes kulturális tartalmú városfejlesztési programja. Elkészült egyebek mellett a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, megújult a Szépművészeti Múzeum, a komáromi Csillagerőd, a Millennium Háza és maga a Liget is. Az elmúlt két évben csaknem ötmillió látogató vette birtokba a felújított, modernizált intézményeket, az újonnan emelt épületeket, valamint a megújult parkrészeket. A folytatásban a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az Új Nemzeti Galéria felépítésével teljes körűen megvalósul a Liget Budapest programja – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A közleményben Joó István, a HIPA vezérigazgatója arról számolt be, hogy töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító tavalyi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Az idén még erősebb évre számítanak.

Joó István közölte: a tőkeberuházások 48 százaléka keletről, míg 42 százaléka nyugatról érkezett, a magyar vállalatok által indított beruházások a volumen 10 százalékát tették ki.

Köves Béla, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. vezérigazgatója a közleményben kifejtette, a Magyarország-Budapest standon főleg ipari ingatlanokkal mutatkozik be az ország, mert a szegmensben bőven van potenciál. Ismertette, a NIPÜF 2016-ban állami vállalatként vetette meg a lábát a piaci szereplők között az ipari ingatlanok fejlesztési piacán, ahol INPARK márkanév alatt lett ismert. Az ipari ingatlanfejlesztő cégcsoport Magyarország 17 városában, csaknem 900 hektáron van jelen, ezzel a magyarországi piac legnagyobb fejlesztési telekportfólióját mondhatja magáénak. A cégcsoport legdinamikusabb éve 2022 volt, öt helyszínen csaknem 80 000 négyzetméter csarnokot adott át, melyek többek között az Airbus Helicopters és a Honeywell számára épültek. A korábbi években átadott számos ipari ingatlan közül az INPARK hatvani csarnokában működik a Robert Bosch legnagyobb regionális disztribúciós központja – ismertette a közlemény szerint.

A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelyen több mint 80 ország 2400 kiállítója vesz részt. Az idei rendezvényre több mint 20 000 szakmai látogatót várnak.


 

 

Ezeket olvastad már?
Fontos elhatározásra jutott a férfi, akinek 65 gyereke van és 7 még érkezik

Fontos elhatározásra jutott a férfi, akinek 65 gyereke van és 7 még érkezik

Szexjátékért tört be több helyre is a perverz bűnöző

Szexjátékért tört be több helyre is a perverz bűnöző

Babakocsival és táskával védték a gyerekeket a szír késes támadótól

Babakocsival és táskával védték a gyerekeket a szír késes támadótól

Tragédia: Öt gyerek maradt félárván a Magyarországot sújtó villámárvíz miatt

Tragédia: Öt gyerek maradt félárván a Magyarországot sújtó villámárvíz miatt

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás