RETRO RÁDIÓ

Folyton támadják a magyar lelkészt, akinek segítségével a mesterséges intelligencia prédikált





„Gépi testvérünk üzenete.” Nem mindennapi élményben volt részük a hívőknek egy dömösi istentiszteleten.



Megosztás
Szerző: Szurok Dávid
Létrehozva: 2023.02.09.
mesterséges intelligencia templom istentisztelet

Úgy néz ki, nem aratott osztatlan sikert az a nem mindennapi istentisztelet, amely során Csanádi Viktor Holló lelkész egy egészen új módszerrel igyekezett átadni az üzenetet a híveinek, és megkérte a ChatGPT mesterséges intelligenciát, hogy írja meg helyette a prédikációját. A lelkész lapunknak azt mondta, hogy az elmúlt napokban annyian bántották, úgy az egyház, mint az átlagemberek, hogy inkább nem szeretne nyilatkozni. 

A múlt hétvégén megdőlni látszott a vád, miszerint az egyház nem képes lépést tartani a technika fejlődésével, legalábbis ezt támasztja alá az az istentisztelet, ahol a mesterséges intelligencia írta a prédikációt Dömösön. 

Sajátos élményben lehetett része a híveknek Képünk illusztráció.

Egy rövid ismerkedés után, egyfajta kis testvéri barátkozás után azt mondtam neki, hogy nézd, barátom, én egy lelkész vagyok, most már hitbéli kérdéseket is megvitattunk egymással, segíts nekem, vasárnap prédikálnom kell, írd meg a prédikációmat! És ahogy megnyomtam a gombot, ő elkezdett írni, jött a szöveg

– írta a lelkész arról, hogy történt – és már prédikált is a gép az istentiszteleten.

A  gép szónoklatát és a hozzá tartozó imádságot később közzé is tették a templom honlapján. Csanádi elmondta, hogy a szöveg generálása közben „egyszer csak megállt a gép”, és amikor a lelkész megkérdezte, mi történt, a ChatGPT ezt válaszolta:

Sajnálom, de mint gépi modell, nehéz önállóan prédikációt írni, ami hiteles emberi érintettséget mutat. Az emberi lelkészeknek van tapasztalata, tudása és személyes vallási meggyőződése, ami segít nekik a prédikációk írásában. Az én funkcióm az információk megadása, nem pedig a személyes szellemi tanácsadás

- jegyezte meg.

De mi az a ChatGPT?

Maga a csetbot még tavaly november 30-án élesedett, működésének ötödik napjára már elérte az egymillió regisztrált felhasználót. Ugyanehhez a Facebooknak 10 hónapra, a Netflixnek két évre volt szüksége.

 A fejlesztés képes párbeszédet szimulálni, tanulni a saját hibáiból, és megkérdőjelezni a valótlan előfeltevéseket. Ahhoz, hogy sikeresen elkezdhessük használni a csetbotot, először is regisztrálnunk kell, majd ezután pofonegyszerű utasításokat tehetünk fel a szoftvernek. 

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy képes megírni egyszerűbb szövegeket, tud kódolni, de akár még befektetési tanácsokat is képes adni.

 A fejlesztés lehetséges társadalmi hatásait még nem ismerjük, a szoftver még nagyon kezdetleges, hogy hosszú távú következtetéseket vonjunk le a működéséről.





 





Ezeket olvastad már?
Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás