Ennél a négyéves kislánynál nagyobb hőst ritkán látunk





Mintha leforrázták volna, úgy érte a hír Dorottyát, amikor kiderült: agydaganat miatt romlik a kislánya, Vanda mozgása. A 4 éves gyermek azonban nem adta fel, és óriási akaraterőről tett tanúbizonyságot.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.01.16.
csodás gyógyulás agydaganat rák hős

Amikor egy mosolygós, vidám gyermeket súlyos betegséggel diagnosztizálnak, a legtöbben kétségbeesnek és érthető módón aggodalmaskodnak. A 4 éves Vanda azonban ugyanolyan jókedvű maradt, dacára annak, hogy egy többórás műtét kellett ahhoz, hogy meggyógyuljon. A megindító történetet a lány édesanyja, Dorottya mesélte el.

Vanda, négyéves, agydaganatból kigyógyult kislány
A kislány megdöbbentően jól viselte a műtét utáni napokat – Fotó: Saját

Azonnal kellett cselekedni

Vanda édesanyjának az tűnt fel, hogy az addig örökmozgó lány nem akart játszani a játszótéren.

– Ő egy jó mozgású kislány, de furcsa volt, amikor nem akart mászókázni, csúszdázni, illetve hazafelé felmászni, egyensúlyozni a kerítés szélén úgy, mint a többi gyerek – kezdte a Borsnak Dorottya. Emellett az óvónők is jelezték neki, hogy Vanda a tornaórákon nem tud teljesíteni, mert fáj a lába. Először ortopéd szakorvos vizsgálta a gyermeket, majd gyógytornásznál is jártak, de végül minden lelete negatív lett, a panaszai azonban nem múltak el, sőt egyre nehezebbé vált a mozgás a kislány számára.

– Ekkor neurológiai szakrendelésre mentünk, ahol nagy nehezen végeztek Vandán egy teljes testre és koponyára kiterjedő MR-vizsgálatot – mesélte az édesanya, akit ezután haladéktalanul értesítettek az orvosok.

– Amikor behívtak, hogy pár szót szeretnének velem váltani, kettős érzésem volt. Egyrészt, végre kiderül, hogy mi baja a kislányomnak, de arra is gondoltam, hogy nagy gond lehet.

Amikor bementem, közölték a diagnózist: Vanda agytörzsén van egy daganat egy 5 centis cisztával, és azonnal meg kell műteni, haza sem mehetünk a kórházból

– emlékezett vissza Dorottya.

Vanda, négyéves, agydaganatból kigyógyult kislány
Vanda és édesanyja, Dorottya a műtét előtti napon – Fotó: Saját

A legrosszabbra is felkészültek

A vizsgálat eredményét éppen anyák napja előtt két nappal közölték Dorottyával, akit hatalmas sokként érte a dolog. 

Szavakkal leírhatatlan, mit érez egy édesanya, amikor ilyen diagnózist közölnek vele

– fogalmazott Dorottya, akit Vandával együtt azonnal az Amerikai úti idegsebészetre vittek át a mentők. A tündéri gyermeknek tetszett, hogy „nagy ágyban” utazik, miközben az anyuka nagyon aggódott kislányáért. A műtét reggelén ráadásul újabb dolog sokkolta.

Mielőtt a lányomat betolták a műtőbe, az orvosok felkészítettek a lehetséges komplikációkra. Borzasztó volt hallgatni, utólag belegondolva fogalmam sincs, hogy éltem túl azokat az órákat

– mesélte Dorottya. Vandát csaknem 5 órán át műtötték, mire sikeresen eltávolították a daganatot. Mint kiderült, a tumor a lány agyának a mozgásközpontját nyomta, ezért volt számára fájdalmas a mozgás. Az orvosok arra készítették fel Dorottyát, hogy gyermeke csak hosszú rehabilitáció után tud majd normálisan járni.

Vanda, négyéves, agydaganatból kigyógyult kislány
Hatalmas vágás kellett ahhoz, hogy az orvosok a teljes tumort eltávolíthassák – Fotó: Saját

Csoda hat nap után

Az orvosok fantasztikus munkájának és persze Vanda akaraterejének köszönhetően a gyermeknek egy hét sem kellett ahhoz, hogy lábra álljon, amivel alaposan meglepte a fehérköpenyeseket és természetesen édesanyját is.

– A nővérek minden nap egyre feljebb emelték a kis fejét, így néhány napnak el kellett telnie, mire magától ülni tudott pár percet.

Azonban a lányom akaraterejét mutatja, hogy a műtét utáni hatodik napon annyira akart járni és sétálni, hogy fogta magát, felállt és sétált!

– mesélte a Ripostnak lelkesen az anyuka. Amikor Vandát kiengedték az idegsebészetről, a gyógytornász minimális rehabilitációt írt számára elő, mert szerencsére csak csekély mértékben sérült a mozgása. Azóta ugyanúgy rollerezik, biciklizik és mászókázik, mint a többi gyerek, teljesen egészséges és teljes életet élhet. Az orvosok szerint a daganat kiújulására nagyon minimális az esély.

– A műtét során sikerült a teljes tumort eltávolítani az orvosoknak, így szerencsére sem sugárkezelésre, sem kemoterápiára nem volt szükség. Februárban megyünk a következő kontrollvizsgálatra, ha ott is jók lesznek az eredmények, akkor már csak félévente kell járnunk ellenőrzésre és végre fellélegezhetünk – hálálkodott Dorottya.

Vanda, négyéves, agydaganatból kigyógyult kislány
Nagyon örült a kislány a meglepetéskirándulásnak, amit a mentősök fellegvárában tehetett – Fotó: Facebook / Országos Mentőszolgálat

Ha nagy lesz, mentős lesz?

Vanda szívét szinte rabul ejtették a mentősök, hiszen nagyon megtetszett neki az, amit tesznek és csinálnak.

– Végtelenül kedvesek voltak akkor is, amikor átszállítottak minket a kórházba és akkor is, amikor a műtétre kísértek minket. A kórház kertjében is mindig csodálattal bámulta a parkoló mentőautókat – mesélte Dorottya. A kislányt végül egy kirándulással lepték meg az Országos Mentőszolgálat munkatársai.

– Óriási élmény volt számára a Mentőpalota és a Mentőmúzeum is. Igaz, Vanda azt szerette volna, ha a „nagy ágyban” feküdve, szirénázva mehet egy kört, de megértette, hogy a mentős nénik és bácsik életeket mentenek. Azóta is büszkén mondogatja, hogy utazott már mentővel és az utcán is felfigyel, ha egy mentőautót lát – büszkélkedett az édesanya, aki azt is elmesélte, hogy az egyik mentőssel olyan jót beszélgettek, hogy a végén a férfi meglepte Vandát egy plüssmackóval is.

– Az ő kedvességük nélkül azt hiszem, félelmetes és negatív élmény maradt volna ez az egész, így viszont pont az ellenkezője történt – mondta Dorottya.

 





 





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás