RETRO RÁDIÓ

Még csak nem is kereshetik szeretteiket: elhallgattatják a katonák gyászoló rokonait Kárpátalján

Hallgatásra kényszerítik az ukrán hatóságok a háborúban elesett katonák családját. Volt, akit azért keresett meg a nemzetbiztonság, mert végső elkeseredésében a Facebookon kezdte keresni egy hónapja nem látott fiát.Megosztás
Szerző: KKP
2023.01.25. 20:00
háború Ukrajna kárpátalja Ukrajnai háború gyász

Rengeteg kárpátaljai magyar eleshetett már az orosz–ukrán háborúban. A hozzátartozók nagy részének a hatóságok megtiltották, hogy nyilvánosan beszéljenek fájdalmukról. 

A közelmúltban elesett magyar katonák szüleit és özvegyeit felkeresték a nemzetbiztonságtól, és közölték velük: egyik médiumnak sem adhatnak semmilyen nyilatkozatot, és a Facebookon sem tehetik közzé gondolataikat

– mondta a Ripostnak egy neve elhallgatását kérő kárpátaljai vállalkozó, aki arról is beszélt, hogy megfenyítették őket: amennyiben mégis kinyitják a szájukat, bűncselekményt követnek el, mert veszélyeztetik az ukrán állam biztonságát. A férfi azt is elmondta, hogy egy közeli ismerőse csaknem egy hónapig hiába próbálta felvenni a kapcsolatot a fronton tartózkodó fiával.

– Tudni kell, hogy a katonáktól elviekben nem veszik el a telefonjukat, ezért, ha éppen nem ropognak a fegyverek és a szolgáltatás is működik, beszélhetnek a szeretteikkel. A szegény édesanya hetek óta semmilyen hírt nem kapott a gyermekéről, ezért a Facebookon kért segítséget, hátha valaki tud róla valamit. 

Senki nem tudja, meddig tart a háború  Fotó: Katerina Klocsko

Két nappal később megkeresték a hadsereg civil ruhás emberei, és arra kötelezték, hogy a posztot törölje, mondván: ha lesz közölnivalójuk, a katonaság értesíteni fogja

 – mondta el informátorunk. A férfi ukrán–magyar állampolgár, így a magyar útlevelével könnyedén átjön a határon. Úgy véli: egyelőre nem valószínű, hogy beviszik katonának, ezért nem is tervezi, hogy a háború idejére Magyarországra költözzön. Ennek nyomós oka van: Kárpátalján egy nagy céget üzemeltet, és a vállalkozását nem szeretné otthagyni.

 – Ha tréfálkozni lenne kedvem, azt mondanám, hogy Ukrajna a lehetőségek országa. 

Nekem szerencsém van, mert halasztási engedéllyel rendelkezem. Sok adót fizetek. Persze már többször megállítottak az utcán katonák és rendőrök, és ha a papír nem lett volna nálam, könnyen lehet, hogy már én is a fronton lennék.

 Többen is úgy jártak, hogy a buszon feltartóztatták az egyenruhások, és arra kényszerítették, hogy azonnal menjenek velük – mondta a magyar férfi.

A katonaság által használt kódnyelvet a háború kezdete óta eltel közel egy év alatt részben a civil lakosság is megismerte. Az elesettek nevéhez a 200-as, a sebesültekhez pedig a 300-as kódot kötik.

 

Ezeket olvastad már?
Rejtélyes eltűnés Zalában: Halottá fogják nyilvánítani az édesanyámat, pedig tudom, hogy él

Rejtélyes eltűnés Zalában: Halottá fogják nyilvánítani az édesanyámat, pedig tudom, hogy él

Mérget kevert a tisztítószerekből a nő, rosszul lett a család

Mérget kevert a tisztítószerekből a nő, rosszul lett a család

Ez lenne az igazi tél? Hatalmas szél csapott le az országra, de hó alig esik majd

Ez lenne az igazi tél? Hatalmas szél csapott le az országra, de hó alig esik majd

Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás