RETRO RÁDIÓ

Még csak nem is kereshetik szeretteiket: elhallgattatják a katonák gyászoló rokonait Kárpátalján





Hallgatásra kényszerítik az ukrán hatóságok a háborúban elesett katonák családját. Volt, akit azért keresett meg a nemzetbiztonság, mert végső elkeseredésében a Facebookon kezdte keresni egy hónapja nem látott fiát.



Megosztás
Szerző: KKP
Létrehozva: 2023.01.25.
Módosítva: 2023.01.26.
háború Ukrajna kárpátalja Ukrajnai háború gyász

Rengeteg kárpátaljai magyar eleshetett már az orosz–ukrán háborúban. A hozzátartozók nagy részének a hatóságok megtiltották, hogy nyilvánosan beszéljenek fájdalmukról. 

A közelmúltban elesett magyar katonák szüleit és özvegyeit felkeresték a nemzetbiztonságtól, és közölték velük: egyik médiumnak sem adhatnak semmilyen nyilatkozatot, és a Facebookon sem tehetik közzé gondolataikat

– mondta a Ripostnak egy neve elhallgatását kérő kárpátaljai vállalkozó, aki arról is beszélt, hogy megfenyítették őket: amennyiben mégis kinyitják a szájukat, bűncselekményt követnek el, mert veszélyeztetik az ukrán állam biztonságát. A férfi azt is elmondta, hogy egy közeli ismerőse csaknem egy hónapig hiába próbálta felvenni a kapcsolatot a fronton tartózkodó fiával.

– Tudni kell, hogy a katonáktól elviekben nem veszik el a telefonjukat, ezért, ha éppen nem ropognak a fegyverek és a szolgáltatás is működik, beszélhetnek a szeretteikkel. A szegény édesanya hetek óta semmilyen hírt nem kapott a gyermekéről, ezért a Facebookon kért segítséget, hátha valaki tud róla valamit. 

Senki nem tudja, meddig tart a háború  Fotó: Katerina Klocsko

Két nappal később megkeresték a hadsereg civil ruhás emberei, és arra kötelezték, hogy a posztot törölje, mondván: ha lesz közölnivalójuk, a katonaság értesíteni fogja

 – mondta el informátorunk. A férfi ukrán–magyar állampolgár, így a magyar útlevelével könnyedén átjön a határon. Úgy véli: egyelőre nem valószínű, hogy beviszik katonának, ezért nem is tervezi, hogy a háború idejére Magyarországra költözzön. Ennek nyomós oka van: Kárpátalján egy nagy céget üzemeltet, és a vállalkozását nem szeretné otthagyni.

 – Ha tréfálkozni lenne kedvem, azt mondanám, hogy Ukrajna a lehetőségek országa. 

Nekem szerencsém van, mert halasztási engedéllyel rendelkezem. Sok adót fizetek. Persze már többször megállítottak az utcán katonák és rendőrök, és ha a papír nem lett volna nálam, könnyen lehet, hogy már én is a fronton lennék.

 Többen is úgy jártak, hogy a buszon feltartóztatták az egyenruhások, és arra kényszerítették, hogy azonnal menjenek velük – mondta a magyar férfi.

A katonaság által használt kódnyelvet a háború kezdete óta eltel közel egy év alatt részben a civil lakosság is megismerte. Az elesettek nevéhez a 200-as, a sebesültekhez pedig a 300-as kódot kötik.





 





Ezeket olvastad már?
Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás