Ez volt a tendercsaló egyik legnagyobb trükkje

Tamás még egy ál-NAV-ost is szerzett, hogy Harangozó Rékától és családjától kicsalhasson 300 millió forintot.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.01.15.
átverés tendercsaló pénz milliók

Egy Tamásként bemutatkozó középkorú férfi magát vállalkozónak kiadva ajánlott olyan üzleti lehetőséget Harangozó Rékának, melyben Réka csendestársként kereshetett volna milliókat, ezzel megsokszorozva vagyonát.

Harangozó Réka, a rendelkezésére álló bizonyítékok egy részével.
Harangozó Réka a rendelkezésére álló dokumentumokkal Fotó: Knap Zoltán/Metropol

Harangozó Réka még 2018-ban ismerkedett meg a férfival, akinek először 3, majd 8 millió forintot adott. Ezt a pénzt a csaló különféle elektronikai eszközökkel is foglalkozó tenderekbe fektette be, legalábbis Rékának ezt mondta.

Mivel évek múltán is csak vitte a pénzt az üzlet, 2022. december 15-én Réka és édesanyja, Harangozóné Sarolta feljelentették a férfit a IV. kerületi rendőrkapitányságon. Réka elmondta lapunknak, hogy rajta kívül több károsult is van, de ők adták oda Tamásnak a legtöbb pénzt, ezért akarták ők elsőként megtenni a feljelentést.

Ha mindez nem lenne elég, a férfi a koronavírus okozta ügyintézési nehézségeket is kihasználta az átveréshez. A Covid idején ugyanis előre időpontot kellett foglalni a legtöbb helyre és olykor egyes hivatali intézmények is zárva voltak. Tamás az elnyert pályázatok ügyintézési folyamataiban is erre hivatkozott.

Harangozóné Sarolta és Harangozó Réka, akiket 300 millió forinttal károsított meg a férfi.
Összesen 300 millió forinttal károsította meg a családot a férfi Fotó: Knap Zoltán/Metropol

Azt mondta Rékáéknak, hogy nagyjából 30 nap a projekt egyes szakaszainak elkészülte, amit utána 30 napig tesztelnek az egyes önkormányzatokhoz kapcsolódó szervek, majd 30 nap elteltével kapják meg a pénzt Rékáék. Mivel nagyrészt a koronavírus időszakában történt az átverés, a férfi a határidőkkel is hitegetni tudta Rékáékat. Ezzel indokolta, hogy miért nem jön pénz, az újabb pályázati projekt megkezdésével pedig azt, hogy miért van szüksége még több pénzre.

Ha nem tudtok több pénzt adni, akkor az eddigi befektetésetek is elvész, mert nem tudunk majd időben elkészülni

– hallotta Tamástól többször is Réka, aki egy idő után már azért adott még több pénzt, mert azt remélte, hogy így időben elkészülnek a pályázat folyamataival és visszakaphatják az addigi befektetést és az esetleges nyereséget.

Így került képbe az ál-NAV-os

Amikor szorult a hurok és érezte, hogy egyre nehezebben csapja be Rékáékat, újabb sztorival állt elő.

Azt mondta, hogy bemegy a NAV-hoz ügyeket intézni. Felhívott telefonon és azt állította, hogy hamarosan sorra kerül és adja majd az ügyintézőt. Még a sorszámjelző pittyegését is hallottam a háttérből. Ezután egy Ildikó nevű nőnek adta át a telefont, aki azt állította, hogy az adók és a biztosítások miatt újabb milliókat kell befizessünk, különben elbukjuk a korábbi összeget. Ezért mi belementünk, hogy egyre több pénzt adjunk Tamásnak. Nem akartuk elbukni az addig odaadott milliókat, főleg amiatt, hogy a pénzügyekkel foglalkozó Ildikó is megerősítette Tamás szavait

– mesélte el Harangozó Réka, aki arról is beszámolt, hogy a határidőkkel hogyan manipulálta őket Tamás.

Harangozó Réka és kutyája Max.
Réka és kutyája Max. Fotó: MK/Metropol

Azt mondta, hogy az elnyert pályázat határidejébe bele kell férni és az ellenőrzések miatt csúszik a bevétel, de az újabb munkálatokat meg kell kezdeni. A koronavírus miatt nehéz volt ezeknek utána járni, de amit tudtunk, megtettük.

Réka és édesanyja Sarolta mára belátják, hogy jobban utána kellett volna járniuk Tamás vállalkozásának és a nekik Ildikóként bemutatkozó állítólagos NAV-osnak is. Tamás egyébként egy állítólagos rendőr ismerősét is bemutatta a családnak, aki valószínűleg ugyancsak nem rendőr. A férfi vélhetően azzal próbált nyomást gyakorolni Rékáékra, hogy magukat hivatalos személynek kiadó emberekkel támasztatta alá állításait.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás