RETRO RÁDIÓ

Dráma Balassagyarmaton, diáklányokat ejtett túszul András és László





A helyi kórház pszichiáter főorvosát kérték meg a túszejtőkkel való tárgyalásra, hogy kiszabadíthassák a fogvatartottakat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.07.
túszejtés Balassagyarmat diáklányok

50 évvel ezelőtt történt Magyarország első és eddig egyetlen filmbeillő túszdrámája. Az események 1973.január 7. és január 12. között zajlottak le a Geisler Eta Középiskolás Leánykollégiumban, ahol egy párttitkár fiai, Pintye András és László fegyveresen tartott fogva húsz lányt. Egymillió dollárt, százezer nyugat-német márkát és négyszázezer svájci frankot követeltek szabadon bocsátásukért.

A balassagyarmati kollégium 14-es szobájában tartottak fogva húsz lányt .(Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár / Nógrád Megyei Levéltára)


1973-ban a rendőrségnek még nem volt tapasztalata a túszdrámában; nem csak a lányokat féltették, hanem attól is tartottak, hogy az egyetlen megoldás az lesz, ha lelövik a párttitkár fiait. A rendőrségnek akkoriban még nem volt túsztárgyalója, ezért a helyi kórház pszichiáter főorvosát kérték meg a túszejtőkkel való tárgyalásra, hogy kiszabadíthassák a fogvatartottakat.

"A nagyobbik volt, hogy rászólt az öccsére, hogy "hagyd már abba, úgyis akármit beszéltek egyetlen dolgot akarunk csak, hogy teljesítsék a követelésinket, különben kezdjük a kivégzést" - mondta az MTVA híradójának az ország első túsztárgyalója, a helyi kórház pszichiátriai és neurológiai osztály vezető főorvosa.

Ez az egyik fegyver, amivel rettegésben tartották az egész várost. (Fotó: Állambiztonsági Szolgálatok Törteneti-Levéltára)

A testvérpár öt teljes napig nem engedett követeléseikből és fogva tartották a húsz diáklányt, akiknek napról napra szörnyűbb lett a sorsa; nem mehettek ki vécézni, volt hogy egy teljes napig a fal mellett kellett guggolniuk, és aludni sem hagyták őket - írja a Bors. A rendőrség ez idő alatt teljes hírzárlatot rendelt el.

Végül a túszdráma utolsó napján, 1973. január 12-én az idősebb testvér, András meggondolatlanul kihajolt az ablakon, a lesben álló mesterlövész pedig leadta a halálos lövést. Öccse azonnal megadta magát a szobába betörő rendőröknek. A 17 éves László 15 év börtönbüntetést kapott, a szülők pedig megváltoztatták a nevüket és elköltöztek. A hírzárlat feloldása után még a nemzetközi lapok is beszámoltak az esetről.





 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás