Budapest visszalépett a Demszky-féle korszakba, Karácsonyék megint eladósítják a fővárost – mondja a volt főpolgármester-helyettes





Gáz van, a főváros önkormányzata csaknem 17 milliárdos hiánnyal zárta a tavalyi évet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.06.
Módosítva: 2023.01.06.
Budapest

Visszaléptünk a Demszky Gábor-féle korszakba, amikor eladósították Budapest jövőjét – mondta Bagdy Gábor. A kormánypárti fővárosi képviselő arra reagált a Metropolnak, hogy a Városháza csaknem 17 milliárdos mínusszal zárta az évet.  

A Városházán mindenféle trükközés zajlik, miközben elfedik egy „takaróval” a súlyos problémákat. Szisztematikus kormányra mutogatással mentegetik magukat Karácsony Gergelyék, akik olyan dolgokat vágnak a kormány fejéhez, amelyek teljesen indokolatlanok. Például a BKV 14 milliárdos támogatásának hiányát, amit sosem ígért meg a kormány a fővárosnak. Csak az utóbbi saját ötletként betervezte a költségvetésébe azzal, hogy ezt majd úgyis kifizetik. Szóval bármelyik pillanatban „robbanhat a bomba”, de Karácsonyék kezében a döntés, hogy mikor mutatják meg a főváros valódi helyzetét. Az teljesen egyértelmű, hogy előbb-utóbb valamilyen csődhelyzet fog beállni.

– jegyezte meg Tarlós István korábbi pénzügyi helyettese. Hozzátette: Budapest jelenlegi baloldali vezetésének viselkedése nem életszerű, hiszen úgy kér a kormánytól, hogy közben politikailag támadja azt. 

BAGDY Gábor
Bagdy szerint teljesen abszurd, hogy Karácsonyék politikailag támadják a kormányt, majd ezt követően támogatásért folyamodnak hozzá Fotó: MTI/Kovács Attila

Az első 75 nap nagyon nehéz lesz: év végére még a tartalék forintok is elgurultak

Kiss Ambrus szerint 2023-ban a Városháza első 75 napja különösen nehéz lesz. A főpolgármester-helyettes nyilatkozatában arról beszélt, december végére már nem csupán az utolsó tartalék fillérek, de a fejlesztésre kapott kölcsönmilliárdok jó része is kigurult a kasszából. Az évet ugyanis mínusz 16,9 milliárd forinttal zárták, és egy más célra kapott forrást használtak fel a lyuk betömködésére, de mivel azt végül csak fejlesztésekre lehet fordítani, így a milliárdokat vissza kell pótolni. 

 

"Hiányzik a stratégiai gondolkodásmód, ad hoc kapkodás van"

Bagdy Gábor elismeri, hogy a főváros is nehéz helyzetben van az energiaválság, a recesszió, a háború miatt, ami értelemszerűen érinti a főváros gazdálkodását is.

Már tavaly is csak egy féléves költségvetést fogadott el a baloldali többségű közgyűlés, egyéves helyett. Ráadásul ebben a "luftballon" költségvetésben olyan tételeket terveztek be bevételi oldalról, aminek semmi alapja nem volt. Arra bazíroztak Karácsony Gergelyéknek, hogy a 2022-es országgyűlési választásokat megnyeri az ellenzéki összefogás, és tőlük majd megérkezik a hiányzó pénz. De végül rajtuk maradt a lyukas költségvetés. Most sem azon dolgozik a főváros, hogy hogyan lehetne a lehető legjobban menedzselni ebben a helyzetben a működést. Koncepciót nem, csak egymásnak ellentmondó intézkedéseket látunk. Például általánosságban nem takarékoskodnak, de néha egy-egy látványos, viszont nem túl értelmes tételen meg éppen mégis. Ilyen a többi között a karácsonyi díszkivilágítás esete. Közben meg gond nélkül kifizetnek több milliárd forintot a Fővárosi Csatornázási Művek külföldi tulajdonosának osztalékként. Szóval hiányzik a stratégiai gondolkodásmód, ad hoc kapkodás van és ezzel párhuzamosan folyamatos a kormányra mutogatás.

- részletezte a Metropolnak a Fidesz-KDNP-s képviselő.

Karácsony Gergely; Kiss Ambrus
Karácsony Gergely és Kiss Ambrus hosszútávra eladósítaná Budapestet Fotó: Soós Lajos / MTI

Kiss Ambrus Karácsonyhoz hasonlóan a kialakult pénzügyi helyzetért a kormányt vádolja. Mit fogalmazott: 

A BKV 14 milliárdos energiakompenzációs igényére még csak válasz sem érkezett 2022 végéig kormánytól, nem hogy pénz jött volna. Az év végén ezért kellett majdnem 10 milliárd forinttal megemelni a közösségi közlekedésre fordított forrásokat a fővárosi költségvetésből. Ebből is látszik, ha a fővárosi 2022-es hitelkérelmét jóváhagyják, illetve a BKV energiakompenzációs igényére pozitív választ kaptak volna a kormánytól, akkor pozitív egyenleggel zárhatták volna a 2022. évi költségvetést. A 32 milliárdos beruházási hitelre idei likviditási szempontból is szükség lett volna. 2023 első 75 napja ugyanis különösen nehéz lesz finanszírozási szempontból. A fizetőképesség fenntartásához aktívan kell a cégeink bankszámla-hitelkereteit használni.

- magyarázta Kiss, aki hozzátette: " hogy a 2023. évi költségvetésben is szereplő hitelfelvételt ismét elindítják. Ehhez kapcsolódva egy óvatos likviditási tervet is készítenek arra készülve, ha a tavalyi évhez hasonlóan nem kapnák meg a hitelt".

Bagdy Gábor szerint elkerülhető lett volna a kialakult költségvetési helyzet, ha egyértelmű és világos stratégia mentén menedzselték volna a várost Fotó: Metropol

Már hitelképtelenné vált a főváros, ezért a cégei vesznek fel kölcsönöket

A főváros vezetése felrója, hogy miért nem ad engedélyt a kormány hitelfelvételre, miközben minden szakmailag hozzáértő ember tudja: egy fillér hitelt sem kaphat a főváros, amikor működési vesztesége van. Ez nyilvánvaló, hiszen egy olyan családnak sem adnak hitelt, amelyiknek több a kiadása, mint a bevétele. Ma a főváros cégei veszik föl a folyószámlahitelt, amit persze a fővárosnak kell visszafizetnie, hiszen csak a fővárostól kaphatja a BKV is a forrást. Ugyanakkor mélyen hallgatnak arról, hogy a kormánytól már megkapták a 12 milliárdos közlekedési  normatívát. Nem beszélve arról, hogy mindeközben pozitív hírek is vannak a főváros szempontjából. Nevezetesen az iparűzési adóbevétel most is több tízmilliárddal több lett, mint a tervezet. Jövőre pedig 100 milliárdos többletet remélnek ettől megítélésem szerint, reálisan. De akkor talán arról is szólni kéne, hogy itt nemcsak nehézségek vannak, hanem lehetőségek is. 

- hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus.
 

"2023-ban mintegy 120 milliárd forint az olyan betervezett bevétel, aminek nincs reális alapja"

A Tarlós által vezetett Városháza kifizette a Demszky Gáborék által felhalmozott adósságállományt, így a korábbi főpolgármester leköszönésekor nem volt hitele Budapestnek. Sőt, 200 milliárd forintot hagytak a főváros kasszájában, ami Bagdy szerint mára teljes mértékben eltűnt.

A főváros már hozzájárult ahhoz, hogy a BKV jövő évi bevételeit is elzálogosítsák, hiszen a NAV-nak sem fizetnek már. Tehát sok olyan fajta eladósodás indult meg, ami nem látványos, de valójában a fővárost nagyon nagy mértékben megterheli. Folyamatosan adjuk el a jövőnket úgy, hogy én a költségvetés tárgyalásakor úgy láttam: 2023-ban, mintegy 120 milliárd forint az, aminek nincs reális alapja. A kiadások és a bevételek közötti reális különbséget jelöli ez, ami hatalmas összeg. Ezt ideig-óráig lehet tologatni, de túl sokáig nem

- mondta el Bagdy Gábor.

 

A DK szándékosan a csőd felé lavírozza Budapestet?

A DK most már egészen nyilvánvalóan abba az irányba tereli a fővárost, hogy őszre irányítottan becsődöljön – mondta el a Metropolnak még decemberben Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője, miután a baloldali főpolgármester által előterjesztett költségvetést csak nagy nehezen szavazta meg a baloldal. A politikus szerint a baloldal "Fekete Péter-játékot" játszik, az irányított csődöt a kampányidőszak kezdetére időzítenék úgy, hogy a felelősség közben Karácsony Gergelyt terhelje. Wintermantel erre ékes példaként említette a DK  „vezérszónokának”, Élő Norbertnek a mondatát, miszerint ő csak Karácsony Gergely személyes kérésére szavazza meg a frakció a költségvetést. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás