Kutyák százai életveszélyben – Karácsony Gergely napi 4000 forintot spórol meg kutyánként?





Dódity Gabriella fideszes fővárosi képviselő szerint az egész eljárás álszent, embertelen, buta és gonosz. Ráadásul visszaélésre ad lehetőséget.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.03.
Módosítva: 2023.01.03.
Karácsony Gergely

 

Az energiaválság idején még a kóbor kutyákon is spórolnak Karácsony Gergelyék, igaz, elenyésző az összeg, körülbelül napi 4000 forint az, amiért több ezer kutya sorsa bizonytalanná válik január 1-jétől. Mint a főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus nyilatkozta legutóbb az elmaradó karácsonyi díszkivilágításról (23 millió forintot spórol a főváros), a legkisebbért is le kell hajolni. Érdekes, hogy közben 100 millió forintért létesít a Városháza Rózsakertet, és Wintermantel Zsolt fideszes képviselő szavai szerint „megy a milliárdos pazarlás”. Számos beruházást – mint például a Lánchíd felújítása – drágábban és kevesebb műszaki tartalommal valósítanak meg. Most a kóbor állatokon a sor...?

A gazdik sem találják meg egykönnyen elkóborolt kutyájukat a 16. nap után Fotó: Kuklis István

Az Illatos úti ebrendészeti telep fenntartója, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) még év végén kereste fel levélben a kerületek jegyzőit, hogy közölje velük: a kóbor állatok eltartása a befogástól számított 16. naptól már a kerületek hatásköre.  A Kontra úgy értesült, hogy a FÖRI arra is felszólította az önkormányzatokat, hogy kössenek megállapodásokat ebrendészeti telepek, illetve állatmenhelyek üzemeltetőivel, vagy ha ez nem megy, akkor oldják meg maguk a feladatot.  

Dódity Gabriella jelentést kér a gyepmesteri telepre, majd a menhelyre vitt kutyákról, így reméli, hogy nem lesz a kóbor ebek túlaltatása a történet vége

Dódity Gabriella fideszes képviselő szerint, az „egész eljárás álszent, embertelen, buta, illetve gonosz”. Ráadásul visszaélésre ad lehetőséget.

Az, hogy a kerületek menhellyel, civil szervezettel szerződnek, több szempontból aggályos. A szervezetek ugyanis túltelítettek, alig van szabad helyük, a kormány épp pályázati forrással segíti őket. Súlyosbítja a helyzetet az energiaválság, amely óriási kihívások elé állította a menhelyek többségét. Ennek ellenére az ő nyakukba sózná a problémát tulajdonosként Karácsony. A másik lehetőségük, ami egyelőre folyosói pletyka, hogy napi 4000 forintot fizet a kerület a fővárosnak, és akkor maradhat a kutya az Illatos úton. Ez két szempontból aggályos. Egyrészt: mit old ez meg a folyamatos telt házzal működő Illatos úton? Semmit, a kutyák elhelyezését és sorsát, gazdásodását biztosan nem. Csak spórolás az állatokon, mert más fizeti a tartásukat, nem Karácsony. Ha fizeti….és ez a másik aggály. Ha a kerület úgy dönt, nem ad havi 120 ezer forintot egy állatért per hó, ugyanis az örökbe adásuk kétséges, akkor mi jön? Megint az altatás?

– hangsúlyozta a fővárosi képviselő.

 

Csak az ellátáson spórolhat Karácsony Gergely. Megéri?

Egy kutya esetében annak napi ellátása, etetése kizárólag az, amely költség megtakarítható. Jelen esetben körülbelül 1000-2000 állat kerül be az Illatos útra egy évben (kutya és macska). Minden más: a telep fenntartása, bekerült állatok csipezése, oltása stb. megúszhatatlan, hiszen a telep fenntartását és működtetését az önkormányzati törvény kötelező feladatként írja elő a Fővárosi Önkormányzat számára Budapesten. 

Évente több ezer kóbor állatot vittek eddig az Illatos útra, ahol a körülmények szintén vitathatóak Dódity szerint Fotó: Bús Csaba

Az állatvédők és baloldali polgármesterek is aggódnak Karácsonyék döntése miatt

Állatvédők hívtak aggódva, jegyzők, polgármesterek kerestek meg, hogyan kell ezt értelmezni, mekkora hülyeség ez, és csináljunk valamit, mert ez katasztrófa. »Zuhanyhíradóból« tudom, hogy a baloldali polgármesterek is felháborodtak, és többen jelezték Karácsonynak, hogy ez egy baromság… Az állatvédők szintén attól tartanak, hogy ezek a szerencsétlen kutyusok senkinek sem kellenek majd, és ismét altatás lesz a sorsuk. Ezért fővárosi képviselőként éppen most írok egy levelet, hogy heti bontásban kérek rendszeresen tájékoztatást a hetente bekerülő állatokról, a kerületről, ahonnan bekerültek, és a döntésekről, hogy mi lesz a sorsuk. Szemmel akarom tartani a szerencsétleneket, hogy ne kerüljön senki túlaltatásra, és közbe tudjunk lépni akár civil szervezetekkel, akár magánszemélyekkel, hogy megmentsük őket

– hangsúlyozta Dódity Gabriella, aki azt is elmondta a Metropolnak, hogy a törvényi lehetőség régóta adott, de eddig még senkinek nem jutott eszébe kipaterolni erre a jogszabályhelyre való hivatkozással a gazdátlan állatokat, csak az állatbarát Budapestet ígérő Karácsonynak…..

Karácsony megválasztása előtt, a kampányában fontos állatvédelmi feladatokat és állatbarát, új gyepmesteri telep létrehozását sürgetett, menhely funkcióval kiegészülve. Állatbarát Budapestet ígért, a hírt magát »cukiskodva« egy sajtótájékoztatón jelentette be, ahová egy kutyát is odaállított. Az azóta eltelt három évben nem történt semmi. Ma 2022-ben mégis szabadulna a minimum feladatok ellátásától is. Sokan sokat küzdöttünk azért, hogy Tarlós idején megmutassuk, gyepmesteri telepet is lehet és kell is az állatvédelmi, állatjóléti szempontok szerint működtetni. Mára ennek ismét vége. Visszatért a fővárosba a kőkorszaki szemlélet, ami ellen küzdöttünk.

– emlékeztetett a kormánypárti képviselő, aki egyébként két közgyűlésen is felemelte a hangját a döntés ellen, de Karácsony Gergely a saját korábbi kampányígéreteit is lesöpörte az asztalról.  

Dódity szerint a politikai irányvonalaktól függetlenül kellene Karácsony Gergelyéknek kezelni ezt a kérdést, hiszen állatok százainak az élete foroghat kockán. 

A jelenlegi gyepmesteri telepet el kellene költöztessék egy nagyobb és arra alkalmasabb helyre, ott kettéválasztanák a gyepmesteri és a menhelyi funkciót, és így létrejöhetne Budapesten egy olyan állatvédelmi központ, amellyel az méltón viselhetné az »állatbarát város« nevet.

– mondta.





 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás