Wintermantel Zsolt: a DK becsődöltetné Budapestet, elkezdődött a baloldali koalíción belüli Fekete Péter-játék!

57 milliárd forintos hiány lesz a jövő évi fővárosi költségvetésben. A DK most már egészen nyilvánvalóan abba az irányba tereli a fővárost, hogy őszre irányítottan becsődöljön – mondta el a Metropolnak Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője, miután a baloldali főpolgármester által előterjesztett költségvetést csak nagy nehezen szavazta meg a baloldal.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.18.
költségvetés Budapest

A fővárosi költségvetés elfogadásakor a közgyűlésen egészen nyilvánvaló lett: a baloldali szövetség egy csoportja abba az irányba akarja terelni a főváros működését, hogy irányított csőd alakuljon ki jövő őszre (a kampányidőszak kezdetére), és ezt úgy teszi, hogy a felelősséget Karácsony Gergelyre terhelje – mondta el lapunknak Wintermantel Zsolt, aki erre ékes példaként említette a DK  „vezérszónokának”, Élő Norbertnek a mondatát, miszerint csak Karácsony Gergely személyes kérésére szavazza meg a frakció a költségvetést. 

Karácsony Gergely; Kiss Ambrus
Fotó: Soós Lajos / MTI

Éles baloldali vita bontakozott ki a 2023-as költségvetéssel kapcsolatban, Élő Norbert DK-s politikus azt hangsúlyozta, hogy csak azért fogadták el azt, mert Karácsony Gergely kifejezetten kérte tőlük. Ugyanakkor komoly aggályokat fogalmazott meg a tervezettel kapcsolatban, mondván, a BKV-nál 40 milliárd, a vízműveknél pedig 10 milliárd forint hiányzik a büdzséből. Tüttő Kata is kemény kritikával illette Karácsonyékat, mint mondta, ő sem örömmel szavazza meg a 2023-as büdzsét, de felelősséget vállal érte, miközben mások inkább a menekülést választják, akár közszolgáltatási cégek vezetőségébe is. Ezzel az érces megjegyzéssel vélhetőleg Élő Norbertre gondolt a képviselőnő, mivel a felügyelőbizottsági elnöki funkciót tölti be a Budapesti Közműveknél.

Nyomást gyakorol a DK Karácsony Gergelyre? Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A DK a csőd felé lavírozza Budapestet

Wintermantel szerint senki sem fogja megúszni a felelősséget azok közül, akik megszavazták ezt a költségvetést Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Élő Norbert a közgyűlésen számos ponton aggályát fejezte ki a számok megalapozottságával kapcsolatban, de az egész költségvetéssel kapcsolatban is. Ez jól mutatja, hogy hogyan működik ez a szedett-vedett koalíció, tehát már most előre egymást fenyegetik azzal, hogy kinek kell elvinni a balhét akkor, amikor majd baj lesz. Azt erősítette meg, amit Gyurcsány már korábban kijelentett: az egyáltalán nem magától értetődő, hogy a DK Karácsony Gergelyt fogja támogatni 2024-ben a főpolgármesteri tisztségért való újraindulásában.

Kié lesz végül a felelősség?

Wintermantel szerint most kezdődött el a koalíción belüli Fekete Péter-játék, ami arról szól, hogy kié lesz végül a felelősség. 

A költségvetési vitán is elmondtam, attól, hogy a DK kijelentette, ők csak Karácsony kérésére szavazzák meg most a költségvetést, attól még a felelősség ugyanúgy közös, merthogy ez azoknak a felelőssége, akik igennel szavaztak rá.

– mutatott rá a Fidesz–KDNP vezetője, hozzátéve, hogy a kormánypárti frakció mi miatt ellenezte annak elfogadását: 

 

Koncepcionális problémáink voltak a Karácsony-féle költségvetéssel. A főváros hozzáállása a legfelelőtlenebb: úgy csinál, mintha nem lenne háború, mintha nem lenne elhibázott szankciós politika, és emiatt elszabaduló energiaárak. Nem rangsorolta a feladatait, azt, hogy mik a prioritások. Mi az, amit mindenképpen ki kell fizetni, vagy amit adott esetben el kell engedni, mert jelen pillanatban nincsen rá pénz. Úgy csinálnak, hogy ők mindent megpróbálnak megtartani, ami van, miközben nem veszik figyelembe a valós helyzetet. És ez ténylegesen magában hordozza azt a kockázatot, hogy végül odasodródik a főváros a becsődöléshez.

Mint ismert, tizenhét igen, tizenegy nem és két tartózkodás mellett a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest jövő évi költségvetését. A főváros jövőre 407 milliárd 766 millió 184 ezer forintos bevételt vár, míg a kiadásait 465 milliárd 327 millió 392 ezer forintban állapította meg, vagyis az éves hiány több mint 57 milliárd forint lesz.

 

„Karácsonynak eddig egyetlen önálló projektje sem volt”

Karácsony Gergely eddig egyetlen önálló beruházást sem indított Wintelmantel Zsolt szerint. Ugyanakkor sajátként kérkedik azzal, amit még Tarlós István idejében alapoztak meg. 

Az elmúlt három év alatt Karácsony Gergely egyetlenegy önálló projektet sem indított el. Mind a Lánchíd, mind a Blaha Lujza tér felújítása Tarlós István idején indult projekt volt, még ha a kivitelezés nem is indulhatott el. A tervek elkészítése, a forrás, a közbeszerzési eljárások biztosítása mind-mind Tarlós István idején indult el. 
Ha Karácsony Gergely 2020 januárjában aláírja azt a szerződést, amit a Tarlós-érában lefolytattak, akkor a Lánchíd a teljes projekt tekintetében megújul, tehát a Váralagúttal és a pesti villamosalagúttal együtt. Ehhez képest a Karácsony-féle verzió csökkentett műszaki tartalommal valósul meg, csak magát a Lánchidat újítják föl, és ezt is 5 milliárddal drágábban, mint ami Tarlós idejében lett volna. A Blaha Lujza tér is már réges-régen kész lenne, ha nem akarják áttervezni a teret, ami szintén kevesebb műszaki tartalommal és több pénzből valósul meg. Karácsony Gergelynek eddig egyetlen önálló projektje sem volt, amit pedig Tarlós idejében előkészítettek és ő hozzányúlt, azzal csak kárt okozott.

– mondta el a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás