Két emberi koponyát találtak a XII. kerületi Csörsz utcában





A XII. kerületben két fiatalon elhunyt ember koponyáját fordította ki a munkagép. Kint jártunk a helyszínen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.16.
XII. kerület hátborzongató koponya

Szabályosan elállt a lélegzetük azoknak a munkásoknak, akik a XII. kerületi Csörsz utcában dolgoztak kedd  reggel. A munkagépek ugyanis emberi csontokat és két koponyát fordítottak ki a földből. 

A maradványok első látásra is több évtizedesek lehettek, és fiatalon elhunyt személyekhez tartozhattak.

Ezen a Csörsz utcai építkezésen találták az emberi koponyákat Fotó: Metropol/BS

Ellátogattunk a helyszínre, ahol már nyoma sem volt a két nappal ezelőtti sokknak, mindenki tette a dolgát. Az egyik dolgozó viszont elmondta, hogy a munkások csontokat találtak, ami miatt volt, aki bűncselekményre gyanakodott, azonban mint kiderült, a hátborzongató felfedezésnek prózaibb oka van, mint azt elsőre gondolták. Kiderült, a helyszínen korábban már több száz maradványt is kiforgattak a földből, mivel itt egykor egy sírkert, a Tabáni temető terült el. 

Nem is gondolnánk, de Budán sok helyütt egykori temetőkre építkeztek, ahonnan előkerülhetnek még emberi maradványok  (Képünk illusztráció)

Megkérdeztük a rendőrséget is

A rendőrség megkeresésünkre megerősítette, hogy két emberi koponyát találtak az építkezésen, bűncselekvényre utaló jelet azonban nem találtak.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányító Központ ügyeletére 2022. december 14-én 8 óra 25 perckor érkezett bejelentés, hogy a XII. kerületben a Csörsz utca 21. szám alatti építkezésen egy koponyát találtak. A helyszíni szemle során két emberi koponyacsontot találtak, amelyekről megállapították, hogy vélhetően 25 évnél korábban elhunyt személyekhez tartoznak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja az ügyet. A helyszíni szemle során bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel” – tájékoztatta lapunkat a BRFK.

Németvölgyi temető 1933
A Tabáni temető 1933-ban Fotó: Fortepan/Ebner




Temetők vannak a talpunk alatt

A „rác temetőként” is emlegetett Tabáni temetőt 1796-ban nyitották meg a mai Alkotás utca–Csörsz utca–Avar utca–Hegyalja út által határolt területen. Nagyjából a ma ott található park és játszótér, valamint a Testnevelési Egyetem sportpályái helyén terült el. Ez akkor még a város széle volt. A sírkert 89 éven át üzemelt, 1885 körül szüntették be a temetkezéseket, de véglegesen csak 1930-ban zárták be. Eredetileg itt helyezték végső nyugalomra Buda 1849-es bevételének magyar halottait is, de itt kísérték utolsó útjára Virág Benedek költő-regényírót, Döbrentei Gábor tudós-költőt, Lenhossék Mihály Ignácot és fiát, Lenhossék Józsefet, a pesti egyetem híres bonctantanárait is. A Tabáni temetőben található honvédsírokat és a jelentősebb síremlékeket 1885-ben szállították át a szomszédos Németvölgyi temetőbe, de egy részük a Farkasréti temetőbe vagy a Fiumei úti sírkertbe került. A Németvölgyi temetőt a 60-as években számolták fel, a helyén ma a Gesztenyés kert van a Kongresszusi Központtal és a Novotel szállóval.

Németvölgyi temető 1940
A mai Gesztenyés kert helyén 1940-ben még temető volt  Fotó: Fortepan/Győző József

 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás