RETRO RÁDIÓ

Így gördültek a dollárok a dollárbaloldalhoz





Megdöbbentő és vaskos történet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.23.
Módosítva: 2022.12.29.
botrány dollárbaloldal

A baloldal gyűlöletkeltő propagandaportálja, az Ezalényeg.hu nem hemzseg a reklámoktól: a szokásos néhány Google-hirdetésen kívül szinte alig található az oldalon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy miből és hogyan működnek? - tette fel a kérdést a Ripost.

Az Action for Democracy egy edukációs, kultúraváltoztató(!) kampányt fizetett a magyarországi támogatásokkal – ezt közölte a dollármédia egyik lapjában íratott propagandacikkében Korányi Dávid, a szervezet elnöke, Soros György és Bajnai Gordon szövetségese. A mondat páratlan cinizmusra, arcátlanságra utal, ugyanis az Action For Democracy támogatásainak jelentős része egy Gyurcsány Ferenc köre által működtetett ál- és rémhírportálhoz, az Ezalényeg.hu-hoz került.

 

A rejtély annál is nagyobb volt, mivel a portál mögött álló cég a gyenge olvasottság és a nem létező reklámok ellenére szárnyalt. Az ifjabb Páva Zoltán alapította Oraculum 2020 Kft. megalakulásának évében, 2019-ben 206 milliós, majd 2020-ban 262 milliós és 2021-ben 667 millió forintos forgalmat bonyolított. A pénz útjáról mindössze annyit lehetett sejteni, hogy a baloldali pártok, különösen a DK és az MSZP valamilyen módon szerepet játszanak a portál finanszírozásában. Erre nemcsak a portál tartalma, hanem a mögötte álló személyek kapcsolati hálója is utal: ifjabb Páva Zoltán édesapja korábban Komló MSZP-s polgármestere és a párt országgyűlési képviselője is volt a 90-es évektől egészen 2010-ig.

 

De az Oraculum 2020 tulajdonosa sem ismeretlen a politikában: ő maga Gyurcsány és Bajnai tanácsadója volt. További érdekes összefonódás, hogy a demokratikus koalíció 

Európai Parlamenti képviselőinek kifizetőhelye pontosan ugyanott, egy borsodi kis faluban, Szegiben található, ahol az Oraculum 2020 Kft. könyvelését is vezetik. Még a könyvelő is ugyanaz az ember.

Az Ezalényeg.hu a 2019-es önkormányzati választások előtt indult, a portál „főszerkesztője" kezdettől Zentai András, aki a Szigetvári Viktor nevével fémjelzett Együtt korábbi kommunikációs munkatársa, 2010 előtt pedig Gyurcsány és Bajnai Miniszterelnöki Hivatalában is dolgozott.

A propagandaoldal szoros kapcsolatban áll Gyurcsány Ferenc politikai szövetségeseinek másik fontos, nagy projektjével, a DatAdat cégcsoporttal. Ismert, a DatAdat mögött a bukott miniszterelnök közeli szövetségesei állnak. Bajnai Gordon társtulajdonosként tűnik fel a cégcsoportban, míg Szigetvári Viktor, Dessewffy Tibor szociológus és Ficsor Ádám korábbi polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter fontos tisztségeket töltenek be a cégcsoportban.

A cég fő profilja az adatgyűjtés, amely alapján aztán személyre szabott kampányüzeneteket lehet eljuttatni a célcsoportnak. Úgy tűnik, hogy ennek az egyik eszköze az ezalényeg.hu. 

A portál az adatgyűjtést chatbot, adományozás és petíciók indítása kapcsán végzi el, az adatvédelmi tájékoztatóiban pedig rendre feltűnik a DatAdat, mint adatkezelő. A cél ezzel kettős: a politikai propaganda hírnek álcázott terjesztésén túl a megszerezett adatokat arra is használhatták, hogy célzott üzeneteket juttassanak el választóiknak.

Bajnai Gordon Korányi Dáviddal Washingtonban 2009-ben Forrás: MTI/BELICZAY LÁSZLÓ

A 2019-es önkormányzati és a 2022-es országgyűlési kampány közötti időszakban, a koronavírus első hullámainak idején az ezalényeg.hu a kormányzati szereplők - függetlenül korra és nemre- gyalázása mellett a járvány elleni védekezés kapcsán terjesztett ál-és rémhíreket.

A propagandaoldal aztán kiemelt szerepet kapott a 2022-es országgyűlési választások kampányában, amit jól mutatnak a közösségi médiában elköltött hirdetési pénzek. Míg 2022 januári és februári összesítések szerint az Ezalényeg.hu indulása óta 130-140 millió forintot költött el Facebook-hirdetésekre, addig 2022. áprilisára ez a szám már meghaladta az 500 millió forintot. Az elképesztő költekezési hullám pénzügyi hátterének feltárására 2022 őszéig kellett várni.

A hazai média már 2022 márciusában beszámolt arról, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) támogatást kap az Action for Democracy nevű szervezettől, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester korábbi városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid vezet. A részletekről azonban csak Márki-Zay nyár végi interjújából tájékozódhatott a közvélemény: akkor a korábbi miniszterelnök-jelölt szerint 1,85 milliárd forint érkezett mozgalmához az Amerikai Egyesült Államokból. FORRÁS: FACEBOOK / KARÁCSONY GERGELY

Forrás: Facebook/Karácsony Gergellyel

A támogatással foglalkozott az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága és titkosszolgálati vizsgálat is indult, amelynek eredményét nyilvánosságra hozták.

A Nemzeti Információs Központ 2022. november 17-i értékelése szerint összesen több, mint 3 milliárd forintot adott az Action For Democracy a magyarországi partnereinek

 

Az MMM 1,8 milliárd forintjából 1,4 milliárdot tovább utalt a DatAdatnak. Emellett a Korányi Dávid vezette szervezet több mint 1 milliárdot utalt át az Oraculum 2020 Kft-nek, az Ezalényeg.hu-t fenntartó cégnek. (Ebből az összegből 324 millió forint végül szintén a DatAdat cégcsoporthoz került). Az is kiderült, hogy az Action for Democracy jó kapcsolatokat ápol a National Endowment for Democracy (NED) nevű szervezettel, amelyet többnyire az Egyesült Államok hírszerzési szervének, a CIA-nak a külföldi megjelenési formájának tartanak. A NED vezetése 2014-ben úgy értékelt, hogy érdemes lehet újrakezdeni magyarországi tevékenységüket, ám irodát nem nyitnának, partnereken keresztül érvényesítenék érdekeiket.

A botrány hatására kénytelen volt megszólalni Korányi Dávid is, aki úgy magyarázkodott, hogy nem az ellenzék választási kampányát, csupán egy „kulturális kampányt" támogattak. Ez az állítás azonban pont az Ezalényeg.hu-nak utalt pénzek kapcsán dőlt meg: roppant cinikus magyarázatnak tűnik, hogy a legalpáribb baloldali propagandalap kiadójának nyújtott támogatást kultúraváltoztatóként tüntetik fel.

A dollármédia bemutatásáról szóló előző cikkeinkben egyebek mellett végigvettük a Telex külföldi támogatását, a 444.hu által kapott pénzeket, a Szabad Európa újraindítását, Gulyás Márton pénzelését, a dollármédia brüsszeli támogatásait, Soros György szerepét, a „tényfeltáró” portálok finanszírozását, és egy új híroldal létrehozását, valamint a vidéki hálózat létrehozását. És még nincs vége.

Lassan összeszámolni is lehetetlen, hány magyarországi baloldali médiumhoz gurulnak a külföldi dollárok. Mindez azonban csak a nagykép egy része, ugyanis mindeközben vidéken is épül a dollármédia. Természetesen Soros György támogatásával.

Ahogy arról a Magyar Nemzet idén márciusban beszámolt, az Open Society Foundationsnek egy külön „független” újságírást támogató programja is van. Ennek keretében például 2020-ban egy sor vidéki baloldali médiumot is finanszíroztak Soros Györgyék, amelyek helyben egyértelműen a kormányváltást igyekeztek elősegíteni: Szabad Pécs, Nyugat, Enyugat, Debreciner, Szegeder, Veszprém-Kukac.

A választás előtti időszak különösen érdekes pillanata volt, mikor a dollárbaloldal intézője, Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid – éppen a Soros-blogként üzemelő 444-en – arról a tervéről számolt be, hogy „Magyarországon belül is támogatnak majd kezdeményezéseket, például a kormánypárti sajtó vidéki fölényének ellensúlyozása érdekében”.

A Kreatív az egyik, a 2020-as Soros-támogatásokban érintett vidéki portál, a Szegeder kapcsán azt írta 2022 májusában, hogy „a lap a hirdetésekből befolyó összegek mellett pályázati forrásból tartja fenn magát, 2020 végén nyert az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) európai programján. Az akkor kapott támogatás 18 ezer dollárt jelentett, és Szűcs reméli, hogy az együttműködés folytatódhat idén is.” Tehát csak egyetlen városi városi portál több, mint 5 millió forintot kapott Soroséktól 2020 végén.

A Szegeder újságírói nyilatkoznak az Egyetem TV-nek Forrás: youtube

 

Nem ez az egyetlen finanszírozási csatorna, amelyen keresztül külföldi pénzek érkezhetnek vidéki balliberális médiumok munkatársaihoz. A Transparency International 2019-es jelentése szerint ugyanis „a 7. mentorprogram során negyedik alkalommal volt lehetőségünk arra, hogy vidéki szerkesztőségeket is bevonjunk a munkánkba. Örömmel és büszkén működünk együtt a szombathelyi nyugat.hu-val, a debreceni Debrecinerrel és a pécsi Szabad Péccsel.” Arról is írnak, hogy „többnyire európai nagykövetségek – felváltva a holland, a német, a francia, a svéd, a norvég és a finn misszió – által szponzorált” oknyomozó újságírói mentorprogramjukat folytatják.

Az említett nyugat.hu egyébként régóta dollármédiumként funkcionál, hiszen már 2017-18-ban összességében több mint 20 millió forintot kaptak Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. A portál mögött a Nyugat Média és Világháló Egyesület áll, amelynek első elnöke a jogerősen elítélt bűnöző, Czeglédy Csaba, a baloldal táskás embere, a Gyurcsány-párt helyi figurája volt. Czeglédy és társai ellen bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás vádjával van folyamatban büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken jelenleg is.

Egy baloldali baranyai portál a Szabad Pécs példája azt mutatja, hogy Soros György mellett máshonnan is érkezhetnek külföldi források a dollármédiához.A Szabad Pécs újságírói közönségtalálkozón népszerűsítik magukatA Szabad Pécs újságírói közönségtalálkozón népszerűsítik magukat

A Szabad Pécs újságírói közönségtalálkozón népszerűsítik magukat Forrás:youtube

 

Ahogy írják, „a Szabad Pécs együttműködött az elmúlt években az N-OST nevű nemzetközi, Berlinben székelő médiaszervezettel, a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal (pl. mentor-mentorált újságírói oknyomozó programok), a TASZ Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezettel, fogadott el támogatást a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőhöz kötődő Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványtól is, együttműködött a Deutsche Wellével, a londoni Thomson Foundationnel, és a 2021-es évre vonatkozóan nyert el pályázati, részben a működést segítő forrást a Soros Györgyhöz kötődő, berlini székhelyű, Open Society Initiative for Europe (OSIFE) nevű civil szervezettől is.”

Egyébként korábban az amerikai adófizetők pénzének magyarországi vidéki médiumokhoz való csatornázása is tervben volt. 2017-ben az Index írta meg, hogy „november 7-én egy kifejezetten magyar sajtótermékeknek szánt pályázat jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján. A felhívás célja, hogy olyan Budapesten kívüli sajtótermékeket (lap, rádió, honlap) találjon, amik az objektív tájékoztatást hangsúlyozzák, hazai és nemzetközi témákban is. A külügyminisztérium maximum 700 000 dollárt, vagyis nagyjából 190 millió forintot adna az egy darab nyertesnek.” Később az Egyesült Államok ugyanakkor úgy döntött, hogy - legalábbis egyelőre - mégsem adnak pénzt a magyarországi vidéki baloldali médiának.

Gyurcsány Ferenc és az SZDSZ bukott tanácsadói állnak azon cég mögött, amely amerikai adófizetői pénzekből hirdet magyar médiumokban. Fizetett cikkek, hagyományos és közösségi médiás hirdetések, balliberális beszélgetőműsorok – ezeket teszi hozzá a magyar nyilvánossághoz a „Nyugati Pályán” nevű oldal, amely a kampányban sem fogta vissza magát.

készült az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének megbízásából– ez a felirat jelent meg a „Közös értékeink” című videó végén, melyet a Nyugati Pályán nevű szereplő tett közzé, 2021 márciusában.

A reklámnak is beillő anyag egy olyan, erősen egyoldalú, kormányellenes kampány része volt, amelyetAMERIKAI ADÓFIZETŐI PÉNZEKBŐL, AZ USA HELYI KÖVETSÉGÉNEK MEGBÍZÁSÁBÓLa Splendidea Communications nevű cég hajtott végre.

A Splendidea közvetett tulajdonosai régi ismerősei a magyar közélet iránt érdeklődőknek. A szálak különböző tulajdonos cégeken keresztül ahhoz a Somogyi Zoltánhoz és Szabados  Krisztiánhoz vezetnek, akik az ezredforduló környékén az SZDSZ körül bukkantak fel. Ők később Political Capital nevű cégükkel voltak a Gyurcsány-kormány, illetve annak nemzetbiztonsági szolgálatának tanácsadói  súlyos százmilliókért, míg végül az MDF leépülésénél működtek közre. Sőt, Somogyi kampányfőnök az MDF emlékezetes bakivideója idején  .

Sokat mondó, hogy az egykori Gyurcsány-kormány tanácsadói körét találta meg az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége hirdetési pénzeivel. Erre a fent ismertetett „teljesítmény” nem adhatott alapot, sokkal inkább az állhatott a háttérben, hogy SOMOGYIÉK KORMÁNYELLENES ELFOGULTSÁGA AZ ELMÚLT ÉVEKBEN IS EGYÉRTELMŰ VOLT.  

Sőt, a szintén jó tengerentúli kapcsolatokkal rendelkező Kész Zoltánnal Somogyi Márki-Zay Péter kampánya környékén is felbukkant. Együtt működtetik az úgynevezett Polgári Platformot, mely szervezet egyik digitalizációs tanulmányát a baloldali összefogás választási programjába is bevették. Ennek kapcsán maga Somogyi közölte 2021 decemberében, hogy megállapodás született az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter és a Polgári Platform (PP) civil szervezet között.

Somogyi Zoltán és Márki-Zay Péter

A szociológus a választás előtti napon, 2022. április 2-án egyébként még arról beszélt, hogy „(…) a felmérések dacára az ellenzék képes lehet megnyerni a választást”, sőt, azzal a címmel adott interjút: „Az ellenzék képes lehet megnyerni a választást” Végül a Fidesz közel 20 százalékos különbséggel győzött, és a Somogyi által közös programalkotással támogatott Márki-Zay kétharmados vereséget szenvedett.

Más területen persze Somogyiék azért sikeresek voltak - rengeteg pénzt kerestek. A Splendidea Communications Kft. 2021-ben 297 millió forintos nettó árbevételt ért el, az adózás előtti eredménye pedig 26 millió forint volt. Egy internetes hirdetésfigyelő oldal szerintA NYUGATI PÁLYÁN CSAK A FACEBOOKON TÖBB, MINT 106 MILLIÓ FORINTOT HIRDETETT EL, EBBŐL A SPLENDIDEA TÖBB, MINT 105 MILLIÓ FORINTNYI HIRDETÉST INTÉZETT.  

Figyelemreméltó, hogy a Nyugati Pályán a magyarországi dollármédia fenntartásában szintén közreműködik. Így például a Magyar Hang nevű portálon fizet cikket, de hirdetését a Válasz Online nevű internetes oldalon is elhelyezte az elmúlt napokban. Mindemellett utóbbi oldalon „A kínai rablóhitelről” címmel úgynevezett támogatott tartalmat is megjelentettek az amerikai nagykövetség pénzéből . A kínai hitel kritizálása azért is érdekes, mert még 2017-ben jelent meg hír arról, hogy Kína lett az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője.

David Pressman, amerikai nagykövet FORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Végül, de nem utolsósorban, a Jelen nevű hetilap internetes portálján is megtalálhatóak a Nyugati Pályán fizetett tartalmai. Az oldal főszerkesztője Lakner Zoltán, a Gyurcsány-kormány, illetve az MSZP volt tanácsadója. Ezzel az indulásakor Bajnai Gordon által ajánlott portál is a dollármédiumok sorába került.





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás