RETRO RÁDIÓ

Ennyiért karácsonyi vásározhatunk az Advent Bazilikán – Metropol-árkörkép – Videó!





Tízből nyolc látogató külföldi, mindenki alaposan megnézi az árakat, a forralt bor pedig idén is nagy sláger. A Metropol a Szent István térre látogatott, ahol összehasonlítottuk az Advent Bazilika karácsonyi vásár idei és tavalyi árait.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.22.
V. kerület összehasonlítás

Legyen szó a meghitt adventi hangulatról, az ünnepi időszak látványáról, illatairól, ízeiről vagy csak egy kellemes sétáról szeretteinkkel, az Advent Bazilika idén is különleges élménnyel kecsegtet. Az Advent Bazilika a mértékadó European Best Destinations online szavazásán 2019-ben és 2021-ben is Európa legjobb karácsonyi vására lett, megelőzve ezzel Bázel, Metz és Bécs ünnepi forgatagait is. Azt tapasztaltuk, hogy – infláció ide vagy oda – idén jóval többen vannak Budapest legnagyobb karácsonyi vásárán, mint tavaly voltak.

A kimért bor olcsóbb, az ételek drágábbak lettek a Szent István téri adventi vásáron – Fotó: Metropol

Másfélszer annyit fizethetünk a forró italokért

A forró italok árai átlagosan a másfélszeresére nőttek, egy 3 dl-es tea 600-ról 1000 Ft-ra, az ugyanekkora forró csoki 900-ról 1200 Ft-ra, a presszókávé pedig 500-ról 700 Ft-ra.

Egy 3 dl-es tea ára 600-ról 1000 Ft-ra emelkedett – Fotó: Metropol

Olcsóbb lett a kimért bor

Érdekes, de a kimért rozé, fehér- és vörösbor idén olcsóbb lett: 2021-ben 1,5 dl 900 Ft-ba került, idén 500 Ft volt 1 dl, azaz 1,5 dl-ért 750 Ft-ot kell fizetnünk. A népszerű forralt borból 3 dl 900-ról 1200 Ft-ra nőtt – ez persze nem is annyira sok, ha belegondolunk, hogy egy csodálatos helyszínen, karácsonyi hangulatban kortyolgathatjuk.

A forralt borból 3 dl 900-ról 1200 Ft-ra nőt – Fotó: Metropol

A karácsonyi ételek nagyon megdrágultak

A tavaly nagy népszerűségnek örvendő finomságok idén jelentősen megdrágultak: a rétes 800-ról 1750-re, a lángos 1000-ről 2000-re, a kürtőskalács 2200-ról 2800-ra, a töltött káposzta ára pedig 3100-ról 4500 Ft-ra nőtt. A lángos ugyan drága, de óriási a választék belőle.

Ennyibe kerülnek a karácsonyi ételek – Fotó:Bánkúti Sándor

A forralt bor, a tócsni és a töltött káposzta az idei sláger

A Metropol megkérdezte az Advent Bazilika árusait a vásár kezdeti tapasztalatairól.

Gálosi Lajos: Fa használati tárgyakat, ajándékokat és tömörfa-játékokat árulunk a feleségemmel. Az eddigi látogatók minimum 90-95%-a külföldi, tehát alig van magyar. Látszik, hogy az emberek mindennek megnézik az árát. Itt nálunk a kisebb ajándéktárgyak jobban fogynak, mint a nagyobb méretűek.

Gálosi Lajosnál inkább a kisebb méretű ajándékok fogynak jobban – Fotó: Metropol

Ihász Anita: A miénk egy jövőre 100 éves vállalkozás, amely szarutermékekkel készült az idei karácsonyi vásárra. Különféle használati tárgyakat, például fésűket, csatokat, borotválkozási pamacsokat árulunk. Ezekre a magyarok és a külföldiek egyaránt kíváncsiak.

Nagy Krisztián: Idén minden drágább lett, ennek ellenére sokkal többen látogatnak ki ide, mint tavaly. Tízből nyolc ember még mindig külföldi, de idén több a magyar, mint tavaly. Az italok közül a forralt bor fogy leginkább, míg ételekből a különféle kolbászok és a tradicionális ételek, mint például a töltött káposzta vagy a tócsni.

Nagy Krisztiánnál a forralt bort keresik a legtöbben – Fotó: Metropol




Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás