Váratlan nyeremények és kéretlen csomagok - erre figyelj, hogy ne legyél csalók áldozata!

Közeleg a karácsony, és a vásárlási kedv fokozódásával nagyüzemre kapcsoltak a csalók is. Idén megduplázódtak a csalások - figyelmeztet a Magyar Posta.

Megosztás
Szerző: metropol
2022.11.24. 08:30
figyelmeztetés

Idén már többször is felhívták a hatóságok és különböző intézmények is az emberek figyelmét az adathalász levelek veszélyeire. Ezek jellemzően olyan e-mailek vagy SMS-ek, amelyek megtévesztésig hasonlítanak az eredeti, csomagküldő cégek által küldött üzenetekre.

A Bors megkeresésére a Magyar Posta elárulta: szerencsére az emberek egyre tudatosabbak, és sokan felismerik, ha csalóktól kapnak emailt vagy SMS-t.

„Az ügyfélszolgálatunkra éppen ezért idén októberig kétszer annyi bejelentés érkezett, mint a teljes tavalyi évben” – tájékoztatott a cég.

Könnyen okozhatnak fejfájást az internetes csalók Fotó: Shutterstock

Több módszerük is van a csalóknak

Az adathalászok folyamatosan váltogatják az elkövetési módszereiket, amik sajinso egyre kifinomultabbak. Azonban szinte mindegyikükre közös jellemző a rossz magyarság és a helyesírási hibák a szövegben, és az, hogy a levél nem az adott cég hivatalos e-mail címéről, hanem egy teljesen idegen vagy egy hasonló, megtévesztő címről érkezik.

„Az adathalászok leggyakrabban közismert vállalatok, köztük a Magyar Posta nevével, arculati elemeivel (például a logóval) élnek vissza. A csalók megtévesztő e-mailt vagy SMS-t küldenek, amelyben pénzátutalások eltérítését kísérlik meg, vagy bankszámla adatokra, jelszavakra, illetve egyéb érzékeny adatokra vadásznak. Sokszor nyeremény ígéretével, vagy csomag érkezéséről szóló hamis tájékoztatással próbálkoznak” – magyarázta a Posta, felhívva az emberek figyelmét arra: ha ilyen levelet kapnak, akkor semmiképp se kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, illetve ne adjanak meg adatokat!

Mindig ellenőrizzük a feladót!

Elővigyázatosak úgy lehetünk, ha ellenőrizzük a feladó e-mail címét, SMS esetén pedig a küldő telefonszámát. A Magyar Posta kiemelte, a tőlük származó megkeresés minden esetben @posta.hu végű e-mail címről érkezik. A vállalat hangsúlyozta: a megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a cég továbbra is komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett minden bejelentést jelez az intézkedésre jogosult hatóságnak is. Ettől függetlenül azt javasolják, ha valaki így is a csalók áldozata lesz, és kár éri, mindenképp tegyen rendőrségi feljelentést.

Az E.On nevében is küldtek ki csaló leveleket Fotó: Metropol

Óvatosságra int a kibervédelmi szakértő is

A Metropol korábban már foglalkozott az E.on nevében küldött csaló e-mailekkel is. Akkor Frész Ferenc, kibervédelmi szakértő, a Cyber Services tulajdonosa elmondta: árulodó, ha nem személyesen nekünk küldik a levelet, hanem egy címlistára - ilyenkor a valódi címzett helyén is a feladó neve szerepel. A levélben küldött, linkek pedig egy hamis - esetleg veszélyes - oldalra viszik a befizetőt. Azonban ha a link fölé visszük az egeret, a jobb gombra kattintva alul megjelenik egy cím, amiből kiderül, hova vezet a link.

Ezeket olvastad már?
Vásárkörkép -  Nem is gondolnád, milyen közel van egymáshoz a két belvárosi adventi forgatag

Vásárkörkép - Nem is gondolnád, milyen közel van egymáshoz a két belvárosi adventi forgatag

Jilly Kriszti szerelmes! Itt vannak az első közös fotók!

Jilly Kriszti szerelmes! Itt vannak az első közös fotók!

Óriási balhé a Frontier Airlines járatán: mindent rögzített a kamera – Videó!

Óriási balhé a Frontier Airlines járatán: mindent rögzített a kamera – Videó!

Húszéves Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője, az MVM Partner

Húszéves Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője, az MVM Partner

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik