Budapest arcai: Versánszky Dalma újrahasznosított műanyagból és használt ezüstből készíti ékszereit





Dalmát már kiskorában megbabonázta az ötvösség művészete. Tehetsége és kitartása pedig meghozta gyümölcsét: környezettudatos ékszermárkát hozott létre.



Megosztás
Szerző: Kóczián Nikolett
Létrehozva: 2022.10.17.
ékszerkészítés

Versánszky Dalma gyerekkora óta céltudatos és szorgalmas, olyannyira, hogy 24 évesen már saját ékszermárkája lett. Az ötvösség iránti szenvedélye egy gyereknapon kezdődött...

– Az első találkozásom az ötvösséggel egy gyereknapon történt, körülbelül öt-hat évesen, mikor a szüleim elvittek egy debreceni gyereknapra, ahol kipróbálhattam a tűzzománcozást. Zománcba gyöngyöket szórtam és azt égettük ki, ez annyira megtetszett, hogy általános iskolában elkezdtem tűzzománc szakkörre járni. Aztán vittem tovább és ebben folytattam a tanulmányaimat egészen gimnáziumtól az egyetemig – kezdte Dalma, aki 2021-ben a MOME Tárgyalkotás szakán végzett.

Fotó: Metropol/BS

„A gyerekkorom gyönyörű tárgyak között telt”

Dalmát gyerekkora óta körülveszi a művészet, ami hatással van egész életére. Édesapja, akinek régiségboltja van, és hegedűművész és tanár édesanyja sokat segítettek a tehetsége kibontakozásában.

Édesapám és a nagyapám régiségboltot vezettek együtt. A gyerekkorom gyönyörű tárgyak között telt. Nagyon sok érdekes bútort, ékszert és használati tárgyat láttam és ez végigvitt az utamon. Amikor édesapámék meglátták, hogy jó a rajzkészségem és arányérzékeim, elkezdtek magántanárhoz járatni és sokat segítettek a tanulmányaimban – mesélte lapunknak az ékszertervező.

Vissza a természethez

Dalma miután végzett az egyetemen, létrehozta saját ékszerkollekcióját.

– Az első kollekciónak az ötlete nehezen született meg, mert az egyetemen mindig kaptunk különböző témákat és a szerint terveztünk. Amikor az ember kikerül az iskolából és egyedül kell döntéseket hoznia, akkor sokkal nehezebb. Végül abból merítettem, hogy nekem a nagyapám mindig azt mondta: ha kicsit elveszek, akkor térjek vissza a természethez. Így lett az első kollekcióm címe „Soul Nurtured Botanique”, azaz a „lélek táplálta botanikuskert” – magyarázta a 24 éves ékszertervező, aki elárulta, hogy az egyik kedvenc megalkotott formáját a kaktusz anatómiája inspirálta.

Fotó: Versánszky

Műanyag és ezüst

Dalma ékszerei nemcsak szépek, de környezettudatosak is: újrahasznosított ezüstből kézzel és PET-ből készült huzalból 3D-s nyomtató segítségével készíti el őket.

A márkánál elsődleges cél volt az, hogy fenntartható legyen és újrahasznosított anyagokból készüljön – szögezte le Dalma. – Nagyon sok embernek a műanyag tulajdonképpen egy mumus, pedig nem a műanyaggal van a probléma, hanem azzal, hogy hogyan alkalmazzuk és használjuk. Nálam az ékszerek egyaránt műanyagból és ezüstből készülnek. Fontos volt, hogy a technológiákat tudjam ötvözni, és mind a digitális, mind a kézzel készített megoldások jelen legyenek a munkáimban.

„A tárgynak lesz egy új lelke”

Az iparművész számára kiemelt szempont volt, hogy olyan cégekkel kezdjen el együtt dolgozni, akik tényleg a fenntartható gyártást tartják szem előtt.

– Az ezüstöt olyan cégtől veszem, akik felvásárolják azokat a tárgyakat, amikre már nincs szükség. Újraolvasztják és félgyártmányokat készítenek belőlük és én ezekből dolgozom – árulta el. – Az, hogy az ezüstöt újrahasznosítjuk, azért fontos, mert a bányászatnak rengeteg káros mellékhatása van az emberek és a környezetünk szempontjából. Annak, hogy visszahozzuk a már kitermelt anyagot a használatba, nemcsak környezetvédelmi üzenete van, hanem a tárgynak lesz egy új lelke is, amit az előző tapasztalatokból hozott.

Fotó: Versánszky

Cél a nemzetközi piac

Dalma Erdélyben született, Debrecenben nőtt fel, 5 éve lakik Budapesten, és úgy érzi, hogy itt tudott kiteljesedni a tanulmányai és karrierje szempontjából is. Jövőbeli terve pedig megcélozni a nemzetközi piacot.

– Hosszú távon egy olyan céget szeretnék kialakítani, ami munkahelyet ad másoknak is. Bízom benne, hogy egyszer nemzetközi színvonalra tudunk lépni – mondta Dalma.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás