„ Amikor a nyilvántartási számát kértük, bontotta a vonalat” – A Bors buktatta le a tűzifacsalókat-Videó!





Tűzifával csaló alkalmi kereskedők nyomára akadt a Bors. A megemelkedett villany- és gázárak miatt, aki csak teheti, áttér a kályhás fűtésre. Sokan látnak ebben üzleti lehetőséget, és a jó haszon reményében silány minőségű, vagy bizonytalan eredetű anyagot bocsátanak áruba.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.24.
újabb csalók

Megszaporodtak a tűzifával kapcsolatos csalások a megnövekedett energiaárak következtében. Már korábban is köztudott volt, hogy egyes kereskedők szívesen locsolják a raktárukban felhalmozott készletet annak érdekében, hogy a fa megszívja magát, ezáltal nagyobb legyen a tömege, éppen ezért javasolják a szakértők, leginkább köbméterben kínált fűtőanyagot vásároljunk.

Érdemes odafigyelni, milyen fát veszünk és hogyan. Mielőtt fát vásárol, mindenképpen kérje el a kereskedő EUTR-számát Fotó: Kisalföld

A gyakorlat ma is előfordul, és a csalók egyre több módszert bevetnek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezért közzétett egy ajánlást, hogy a gyors meggazdagodásra vágyó bűnözők minél kevesebb embert károsíthassanak meg. A szakértők többek között azt sem javasolják, hogy a közösségi oldalakon hirdető alkalmi kereskedőktől vásároljunk tűzifát. A Bors munkatársa számtalan gyanús hirdetést talált, és inkognitóban természetesen jó néhány megadott telefonszámot felhívott. Az egyik ajánlat szerint 27 ezer forintot kértek egy köbméter tölgyért. Ez a hatósági árnál kedvezőbb, ugyanis a rendelet szerint maximum 30 ezret kérhetnének. A vonal túlsó végén egy középkorú nő jelentkezett.

Nem volt nyilvántartási száma

„Igen, van még tűzifa! Kéri vagy nem?” – kérdezte sürgetően. Úgy tűnik, a kereskedőnek nagy lehet a forgalma, hiszen lazán megengedte magának a barátságosnak egyáltalán nem nevezhető stílust. A Nébih javaslata szerint megkérdeztük, meg tudja-e adni a faanyag-kereskedők nyilvántartására szolgáló EUTR-számát, ám ez nem tetszett az eladónak: még gorombább hangnemre váltott.

„Olyan nekem nincs!” – mondta, majd bontotta a vonalat. Persze bennünket ennyire nem egyszerű lerázni, ezért a számot újratárcsáztuk, igaz, már hiába. A kereskedőt azóta sem értük el.

Az is gyanús, ha az egész ország területén vállalnak kiszállítást Fotó: Shutterstock

„Egy köbméter tölgyért csupán 20 ezret kért, és előre”

Egy másik kereskedő még olcsóbban kínálta portékáját: egy köbméter tölgyért csupán 20 ezret kért. Mikor ennek okáról érdeklődtünk, közölte, hogy szeretné a készletet minél előbb kiüríteni. Persze megkérdeztük, nem gondolja-e, hogy ez egy kicsit gyanús, egy frappánsnak szánt szövegel vágta ki magát.

„Sokan vagyunk versenyben, ezért jobb ajánlatot kell tennem” – magyarázta.

Amikor a vásárlás feltételeiről kérdeztük, közölte, előre kell fizetni, máskülönben nem szállítja ki a portékáját. A férfi egyébként azt ígérte, hogy Szabolcs megyéből juttatja el az árut Budapestre, és a kiszállításárt csupán 200 forintot kér kilométerenként. A kereskedő megígérte, a faanyaggal együtt szállítólevelet is hoz, de mikor megkértük, hogy ismertesse annak elemeit, zavartan közölte, arra nem ér rá. Mindez azért érdekes, mert a hivatal külön felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes óvatosnak lenni, amennyiben egy vállalkozó a telephelyétől távol, hovatovább az ország teljes területére vállal kiszállítást – írja a Bors.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás