Az életed múlhat rajta! Erre figyelj oda gombászás után





Javában tart a gombaszezon, fontos azonban az óvatosság: a gombaszedést mindig kövesse szakszerű, gomba-szakellenőr által végzett bevizsgálás. Több budapesti piacon is ingyenes a tanácsadás a lakosság részére.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.14.
elővigyázatosság

Egyre gyakrabban bukkannak fel fotók a közösségi médiában a mesék fehér pöttyös, piros kalapú gombájáról. Bár a képeken jól mutat a mesegomba, megenni korántsem annyira mesés: a légyölő galóca igencsak mérgező, a fogyasztása súlyos hallucinációkat és májkárosodást okozhat.

A szakértők segítenek eligazodni az ehető és a nem ehető gombák között Fotó: Metropol/NZ

Bár a galócafajtákat többnyire mindenki felismeri, laikusként sosem lehetünk biztosak abban, hogy az általunk begyűjtött gomba ehető-e. Fontos tehát, hogy a lelkes amatőr gombászok igénybe vegyék a hivatalos gomba-szakellenőröket, akiket leginkább a piacokon lehet megtalálni. A gomba-szakellenőrök listája a NÉBIH és a kormányhivatalok oldalán érhető el. Ilyen tevékenységet csakis az végezhet, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik, ötévente részt vesz a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett továbbképzésen, és a gomba-szakellenőri tevékenységét előre bejelentette az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnak.

A piacokon ingyenes a bevizsgálás

A NÉBIH honlapján gombaszakellenőrökön kívül megtalálható az őket alkalmazó piacok listája is. A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága is tart ingyenes gombavizsgálatot és szaktanácsadást Budapesten a Vámház körúti Vásárcsarnokban, a Tétényi úti Üzletközpontban, valamint a Kórház utcai, a Fehérvári úti és a Bosnyák téri vásárcsarnokokban. Ezeken a helyeken azonban érdemes felkészülni arra, hogy akár egy órát is kell majd sorban állnunk. Fontos, hogy mivel a gomba hamar megromlik, minél hamarabb keressük fel a bevizsgálóhelyet, a több napja szedett gombát már ki kell dobni.

Ingyenesen bevizsgálják a piacokon a gombákat Fotó: Metropol/NZ

Veszélyes is lehet a gomba

Ha a bevizsgálás után hazavittük a gombáinkat, továbbra is fontos a körültekintő figyelem. A gombákat minimum 20 percig főzzük, és elkészítés után minél hamarabb fogyasszuk el!

További hasznos tanácsok a NÉBIH-től:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!
  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!
  • A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja!
  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve, hogy a gyermek az ott talált gombát megkóstolja!




  • Ezeket olvastad már?
    Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

    Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

    Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

    Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

    Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

    Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

    Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

    Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás