Javában tart a gombaszezon, fontos azonban az óvatosság: a gombaszedést mindig kövesse szakszerű, gomba-szakellenőr által végzett bevizsgálás. Több budapesti piacon is ingyenes a tanácsadás a lakosság részére.
Egyre gyakrabban bukkannak fel fotók a közösségi médiában a mesék fehér pöttyös, piros kalapú gombájáról. Bár a képeken jól mutat a mesegomba, megenni korántsem annyira mesés: a légyölő galóca igencsak mérgező, a fogyasztása súlyos hallucinációkat és májkárosodást okozhat.
Bár a galócafajtákat többnyire mindenki felismeri, laikusként sosem lehetünk biztosak abban, hogy az általunk begyűjtött gomba ehető-e. Fontos tehát, hogy a lelkes amatőr gombászok igénybe vegyék a hivatalos gomba-szakellenőröket, akiket leginkább a piacokon lehet megtalálni. A gomba-szakellenőrök listája a NÉBIH és a kormányhivatalok oldalán érhető el. Ilyen tevékenységet csakis az végezhet, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik, ötévente részt vesz a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett továbbképzésen, és a gomba-szakellenőri tevékenységét előre bejelentette az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnak.
A NÉBIH honlapján gombaszakellenőrökön kívül megtalálható az őket alkalmazó piacok listája is. A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága is tart ingyenes gombavizsgálatot és szaktanácsadást Budapesten a Vámház körúti Vásárcsarnokban, a Tétényi úti Üzletközpontban, valamint a Kórház utcai, a Fehérvári úti és a Bosnyák téri vásárcsarnokokban. Ezeken a helyeken azonban érdemes felkészülni arra, hogy akár egy órát is kell majd sorban állnunk. Fontos, hogy mivel a gomba hamar megromlik, minél hamarabb keressük fel a bevizsgálóhelyet, a több napja szedett gombát már ki kell dobni.
Ha a bevizsgálás után hazavittük a gombáinkat, továbbra is fontos a körültekintő figyelem. A gombákat minimum 20 percig főzzük, és elkészítés után minél hamarabb fogyasszuk el!
További hasznos tanácsok a NÉBIH-től:
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre