RETRO RÁDIÓ

Gyöngyösi úti metrótragédia – Így tudod túlélni, ha beesel a sínek közé





A négy budapesti metróvonal közül háromnál van egy védelmi elem beiktatva, amit ha ismersz, túlélheted azt is, ha a robogó metró száguld feléd.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.07.
XIII. kerület jó ha tudod

A Metropol elsőként számolt be az M3-as Gyöngyösi utcai megállójánál történt balesetről, ahol egy idős asszonyt gázolt halálra a szerelvény. A helyszínre érkező Katasztrófavédelem kiemelte a nőt a kocsik alól, azonban a mentők már nem tudták megmenteni az életét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kérdésünkre elmondta, hogy az áldozat egy 83 éves nő, akinek halálával kapcsolatban sem szabálysértési, sem büntetőeljárás nem indul.

A Gyöngyösi úti megállóban történt a tragédia Fotó: Máté Krisztián

A Metropolnak sikerült elérnie az egyik szemtanút, aki végignézte a szörnyű balesetet.

„A pláza oldalánál történt, a másik oldalon álltam – árulta el lapunknak a neve elhallgatását kérő hölgy. Már lassabban gurult be a metró, valaki pedig hangosabban felkiáltott. Arra néztem, és akkor láttam, hogy beesik vagy ugrik valaki a szerelvény alá. A mellettem álló lány úgy látta, hogy ugrik. Szinte begyűrte maga alá a szerelvény. Nagyon megijedtem” – emlékezett vissza a szemtanú, aki további megrázó részleteket is elmondott.

„Én a metróvezetőre néztem, aki a fejét fogta. Reménykedtem benne, hogy túléli a szerencsétlen a balesetet, mert lassan jött már a metró ekkor. Nagyon sajnálom, hogy elhunyt” – mondta a Metropolnak a hölgy.

A Gyöngyösi utcánál történt baleset egy héten belül már a második halálos metrógázolás volt Budapesten. A múlt szerdán egy 30-40 év körüli férfit gázolt halálra az M2-es metró a Széll Kálmán térnél.

Nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre a hatóságok Fotó: Olvasói fotó

Komoly erőfeszítés a metró alól kiemelni valakit

A sínek közt bajbajutottak kimentését komoly csapatmunka előzi meg – tudtuk meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

„Ha valaki leesik a metróba, minket is riasztanak a helyszínre. Az ide kiérkező tűzoltók néhány másodperc alatt tájékozódnak, és beazonosítják, hogy pontosan hol fekszik a sérült. Ugyanis ha a metrószerelvény alatt van, fentről nem mindig látni, hogy pontosan hol fekszik. Ha kell, akkor szétkapcsolják a szerelvényt, és eltolják” – tájékoztatta a Metropolt Kisdi Márk Máté. Hozzátette: ez mind az áramtalanítás után történik, amelyet a BKK szakemberei végeznek a mentést végzők biztonsága érdekében. Ha már eltolták a járművet a sérült fölül, akkor kezdődhet meg az elsődleges orvosi ellátás. Végül a tűzoltók segítségével hordágyon emelik ki a balesetet szenvedettet, és ezután tudják a mentők a felszínre vinni.

Mit tegyünk, ha valaki a sínek közé esett?

A legfontosabb, hogy pályára került személy észlelése esetén azonnal működtessük a peronokon elhelyezett peronvészkapcsolót, és a segélykérőn azonnal értesítsük az állomás forgalmi ügyeletesét – tájékoztatta lapunkat a BKV sajtóosztálya. Az ezenkívüli teendők azonban vonalanként eltérőek.

M1 vonal:

  • A peronon található segélykérőn azonnal értesítsük a BKV munkatársát.
  • Életmentő árok itt nem található, ezért a pályán tartózkodás életveszélyes, viszont a kisebb peronmagasság miatt önerőből ki lehet jutni.
  • A felsővezetékes kialakítás miatt áramütés veszélye nem áll fenn.
  • M2, M3 vonal:

  • A segélykérő paneleken elhelyezett peronvészkapcsolóval lehetséges az állomás körüli pályaszakasz feszültségmentesítése. A nyomógombot a kapcsoló fedele alatt találjuk meg. Ez automatikusan vészfékezi is a közeledő járművet.
  • A két sín között egy úgynevezett életmentő árok található, amiben fekve sérülés nélkül megúszható a vonat érkezése. Azonban bármilyen kilógó testrész vagy ruházat végzetes lehet.
  • A járművek vontatási energiaellátásához szükséges áramvezető 3. sín közvetlenül a peron alatt van, ennek a megérintése halálos lehet. A 3. sín azonban felülről és oldalról is burkolt, így megérinteni csak benyúlással lehetséges.
  • M4 vonal:

  • Az automata vonalon a beesett személy észlelése, a pálya feszültségmentesítése és érkező vonat vészfékezése a peronvédelmi automatika által önműködően megtörténik.
  • Életmentő árok ezen a vonalon is található, csak ebben fekve lehet elkerülni a gázolást.
  • Áramvezető sín itt is van, aminek a megérintése halálos lehet.




  • Ezeket olvastad már?
    Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

    Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

    Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

    Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

    Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

    Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

    Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

    Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás