RETRO RÁDIÓ

Itt az ideje a kéményseprésnek! Mutatjuk a szabályváltozásokat





Évekkel ezelőtt megváltoztak a kéményseprés szabályai, ami leginkább a családi házban élőket érinti.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.28.
hasznos tudnivalók

Évente érdemes leellenőriztetni a kéményeket, de a kéményseprő csak akkor végzi el ezt, ha kihívjuk. A kémény ellenőrzése különösen akkor fontos, ha valaki úgy dönt, idén gáz helyett fával fűt.

Évenként érdemes ellenőriztetni a kéményeinket Fotó: Békés Megyei Hírlap

Változtak a szabályok

2018 januárjától megváltoztak a kéményseprés szabályai. Azóta az ellenőrzést az ország nagy részében a katasztrófavédelem munkatársai végzik, ahol nem, ott az önkormányzat által megbízott cégek. A szolgáltatás magánszemélyek számára továbbra is ingyenes és érdemes is élni vele, főleg a fűtési szezon kezdetén. Fontos azonban tudni, ha gond van a kéménnyel és ezért másodjára is ki kell jönnie a szakembereknek, azért már fizetni kell.

Magától nem jön a kéményseprő

Ne feledjük a családi házas ingatlanok esetében már nem kötelező a kéményseprés! Aki ilyen ingatlanban él, ne várja a kéményseprőt, már nem jön magától! Az ilyen típusú épületekben lévő kéményt csak akkor ellenőrzik, ha a tulajdonos kihívja a kéményseprőket. A szolgáltatás nem kötelező, nem jár bírság érte, ha évekig nem ellenőriztetjük le a füstelvezetőket, viszont ezzel az egészségünket és a lakás épségét veszélyeztetjük.

Ha másodszor jön ki a kéményseprő, akkor azért már fizetnünk kell Fotó: Somogyi Hírlap

Milyen időközönként kell ellenőriztetni a kéményeket?

A szilárd tüzelésű (pl. fa, szén) berendezésekhez csatlakozókat évente, a gázüzeműekhez tartozókat kétévente. A szolgáltatásért fizetni kell, ha a családi házba vállalkozás van bejegyezve, vagy ott hivatalosan vállalkozó lakik. Ráadásul az ilyen ingatlanokba bejegyzett vállalkozóknak, cégeknek a szolgáltatás megrendelése kötelező!

Hol lehet megrendelni a kéményseprést?

A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva az irányítószámunk alapján kereshetjük ki, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik másik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni ingyenes kéményellenőrzésre. Ha területileg a katasztrófavédelemhez tartozunk, akkor időpontot kell foglalni, amit online tehetünk meg a weboldalon az időpontfoglalási elektronikus űrlap kitöltésével, de akár telefonon is intézhető.

A társasházakban automatikusan végeznek ellenőrzéseket a katasztrófavédők Fotó: Heves Megyei Hírlap

Társasházban, panelban lakom, mi a teendőm?

Annak, aki társasházban, panelban lakik, nincs teendője a kéményellenőrzéssel. Az ilyen típusú ingatlanokat ugyanis a katasztrófavédelem épületről épületre járva ellenőrzi. Az itt lakóknak is ingyenes az ellenőrzés, csak akkor kell fizetniük, ha a lakásba vállalkozó vagy vállalkozás van bejelentve, vagy valamilyen okból elmulasztják az ingyenes ellenőrzési időpontokat. Ilyen esetben a második meghiúsult időponttól számított 30 napon belül kell új időpontot foglalni.





Ezeket olvastad már?
Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás