RETRO RÁDIÓ

Metropol-kisokos: mutatjuk, mivel spórolhat a fűtésen télen





Csökkentene majd a fűtésszámlán, de nem tudja, hogyan fogjon neki? Ezreket takaríthat meg egy szobatermosztáttal.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.27.
jó tanácsok

Mutatunk egy apró, de rendkívül hasznos eszközt, a programozható termosztátot, amely garantáltan segíti majd télen az energiamegtakarításban. A Metropol összegyűjtötte mire érdemes figyelnie, hogyan válasszon készüléket és milyen szakembert érdemes felkeresnie a beszereléshez. A kínálat ugyanis széles, nem mindegy, milyen eszközt választunk, és az sem mindegy kit hívunk a beszerelésre.

Egyetlen fok hőmérséklet-ingadozás 6 százalékkal növelheti meg vagy csökkentheti a fűtésszámlát Fotó: Shutterstock

Ebben segít tehát a szobatermosztát

A termosztát jelet küld a fűtőtest felé, amivel beindítja vagy leállítja azt. Ez a folyamat az egyre modernebb eszközök segítségével pontosítható, részletezhető, automatizálható. S hogy miért olyan fontos a hőmérséklet precíz szabályozása a lakásban? Nos, egyetlen Celsius-fokos különbség 6 százalékkal növelheti vagy csökkentheti a fűtésszámlát. Sokat spórolhatunk, ha nem fűtjük a lakást, amikor távol vagyunk vagy alszunk.

Ezt a fűtésrendszert lehet termosztáttal vezérelni

A különböző termosztátok az elektromos fűtési rendszer szabályozására, vezérlésére valók. Elektromos fűtési rendszer kategóriába tartozik többek között a konvektor, a fűtőpanel, a radiátor, az infrapanel, a hősugárzó, a fűtőszőnyeg és a fűtőkábel is.

Ezek közül a termosztáttípusok közül válogathatunk

  • Manuális vagy állítótárcsás termosztát – ez a legolcsóbb, legegyszerűbb termosztátfajta.
  • Programozható, digitális termosztát – ez már modernebb és valamivel drágább fajta. Cserébe jóval több beállításra képes és időzíthető is.
  • Wifis termosztát – ez jelenleg a legmodernebb technológia, a digitális változat továbbfejlesztett kialakítása. Az internetes kapcsolatnak köszönhetően távoli elérést biztosít, így akkor is szabályozható az otthon hőmérséklete, ha távol vagyunk a lakhelyünktől.
  • A mobiltelefonnal irányítható szobatermosztátok a legdrágábbak Fotó: Shutterstock

    Konvektorhoz is csatlakoztatható termosztát

    Igen, létezik kifejezetten konvektorokhoz gyártott szobatermosztát is. A gyártó szerint ráadásul nem kell a konvektort szétszerelni, vagy bármilyen beavatkozást végezni rajta: a beszerelést követően mobilról is vezérelhetővé válik a gázkonvektorunk.

    Olyan szerelő kell, aki a gázhoz és áramhoz is ért

    Nem minden fűtésszerelő vállalkozik hőfokszabályozó felszerelésére, ahogy sok villanyszerelő sem, de elvben mindkét szakember végezhet ilyen munkát. Egy általunk megkérdezett villanyszerelő szerint azért nem egyértelmű, kit érdemes hívni, mert ez amolyan köztes terület: egyaránt érteni kell hozzá a gáz- és a villanyszereléshez is.

    Kifizethető az ára

    A kifejezetten konvektorhoz valók 10 000–40 000 forintot kóstálnak. Az ár-összehasonlító oldalak szerint a manuális termosztátok ára 2500 és 60 000 Ft, a digitális termosztátoké 6600 és 120 000 forint, a mobiltelefonnal vezérelhetőké pedig 18 000 és 150 000 Ft között mozog.

    A manuálisan irányítható termosztátok kezelése egyszerű és az ára is olcsó Fotó: Shutterstock

    Erre figyeljünk vásárláskor

    Érdemes a termékválasztást arra a szakemberre bízni, aki a beszerelést végzi, hiszen ellenőrizni kell a fűtőkészülék leírásában, hogy milyen feszültségű termosztát való hozzá, illetve azt is, hogy a termosztát a készülék bekötésének számával megegyező (ez lehet kettő vagy három) bekötésű legyen!

    +1 Tipp

    Ha szabályozható radiátorral fűtünk, választhatunk a szobatermosztátnál korszerűbb hőfokszabályozási módszert, méghozzá a termosztátos szelepet, amit a manuálisan működtetett szelep helyére lehet felszerelni a radiátoron.





    Ezeket olvastad már?
    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás