RETRO RÁDIÓ

Így használd a klímát az autóban és még spórolni is fogsz





A hőség brutális, ezért szinte természetes és megszokott, hogy mindenütt van klíma, otthon éppúgy, mint a munkahelyen.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.07.
spórolási trükk

Ész nélküli klímahasználat mellett megugrik az autó fogyasztása is. Mutatunk egy-két okos fogást, amivel nem csupán hűvössé, de hatékonnyá is tehető az utazás. Itt van mindjárt a határozott ember, aki egyszerűen nem kapcsolja be a klímát, hanem egyszerűen lehúzza az összes ablakot és ezzel el is van intézve a klímázás. Az indok természetesen az, hogy 130-nál úgyis jön be elég levegő, minek a klíma, akkor sokkal többet fogyaszt a kocsi. Arra persze nem gondol az illető, hogy a légellenállás miatt is többet fogyaszt a jármű és a persze komfortérzésről szó sincs, marad a hőség.

 

Ne hűtsd túl az autót

Ez talán a legfontosabb tipp, az autód mégsem jégszekrény, a kevesebb mindig több. Otthon talán 15 fokot fújatsz magadra a kanapén ülve? Ugye, hogy nem! Nem érdemes túlságosan hidegre állítani, hiszen az arra érzékenyeknél még a karjuk vagy a nyakuk is megfájdulhat. Az autóban is érvényes a légkondis alapszabály: legfeljebb tíz fokkal legyen hűsebb bent, mint kint.

 

Jól állítsd be a légterelőket

Odakint izzasztó a hőség, te bemenekülsz az autódba és máris indítod a klímát. Eddig minden rendben. Csak éppen nem mindegy, hogy hová is megy az a hideg levegő. Ha a légterelők rosszul vannak beállítva, mert úgy gondoltad, az a jó, ha a forró nap után azonnal te kapod a hideget, akkor nagyot tévedtél. Ennek csak megfázás lesz a vége. Ráadásul ha nem csupán ketten, de többen is utaztok a kocsiban, akkor az elöl ülők többnyire fáznak, míg a hátul ülők épp csak éreznek valamit a hűs áramlatokból. A legokosabb, ha a hideg levegőt az ablakokra irányítod, így valóban egyenletes lesz a hűtés az autóban.

 

Segíts a klímának

Az ugyan igaz, ahogyan már leírtuk, hogy nincs annál olcsóbb, mint nem használni a klímát, de ki akar felforrni ebben a hőségben?! De ha előrelátóan gondolkodsz, tudsz magadon segíteni. Ha például parkolsz, minek állnál napsütötte helyre, válassz, persze ha tudsz választani, olyan helyet, ahol van némi árnyék, így kevésbé forrósodik fel az utastér. Ha indulni készülsz, ne a klímagomb legyen az első, amit megnyomsz, hanem az ablakleengedő: kicsit szellőztess indulás előtt, főképpen, ha sikerült árnyékos helyen megállnod. Gondold végig, szellőztetés után a klímának már nem egy akár 50 fokra felforrósodott helyet kell lehűtenie. Végül pedig térjünk vissza újra az ablakokhoz: lakott területen igenis lehúzhatod az ablakokat, nem kell a klíma, – feltéve, ha nincs rekkenő hőség, – hiszen ilyenkor nincs akkora légellenállás, amely jelentősen növelné a fogyasztásodat.





Ezeket olvastad már?
Így alakul az üzletek nyitvatartása és a közlekedés húsvétkor - mutatnunk néhány programötletet is a hosszú hétvégére!

Így alakul az üzletek nyitvatartása és a közlekedés húsvétkor - mutatnunk néhány programötletet is a hosszú hétvégére!

Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás