RETRO RÁDIÓ

Csepel-szigeti rágcsálók találtak rá: 78 évig volt a Duna mélyén az amerikai bombázó – Fotó!





Különleges repülőgéproncs darabját ásták ki Csepel-szigeti hódok a Duna medréből.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.24.
XXI. kerület meglepő felfedezés

Ha az állatkák nem építettek volna csatornát a kiszáradt várukhoz, talán további 78 évet pihen még ott a lelőtt harci gép darabja, amely zuhanás előtt kioldotta utolsó bombáját is. A B–24-es Liberator típusú amerikai harci gépet 1944. július 30-án lőtték le a Duna felett. Pár évvel ezelőtt 2018-ban az alacsony vízállás miatt már előkerült egy szárnydarab, de most újabb alkatrészek bukkantak fel az iszapból. A pilótafülkét találták meg a rágcsálók, amely tartalmazta a bombatér vészkioldóját és a futómű karját is.

Ez a hódocska és a családja tette a felfedezést Fotó: Bakó Gábor

„A kisfiam, Lóri vette észre a fémesen csillogó tárgyat”

„A hódoknak nagyon megtetszett az a hely, ahonnan kiszedték a szárny egy részét, ezért oda építettek egy várat. Az aszály miatt, hogy onnan el tudjanak jutni a mederig, ástak egy mély csatornát. Ebben a mederben vette észre a kisfiam, Lóri a fémesen csillogó tárgyat, amelyről kiderült, hogy az amerikai bombázó repülőgép pilótafülkéje” – mesélte Bakó Gábor légi fényképész, aki a képeket közzé is tette Facebook-oldalán.

Bakó Gábor fia, Lóri vette észre a repülőgép darabjait Fotó: Bakó Gábor

Szolnokra kerül a hódok zsákmánya

A helytörténész fiával és barátjával ideiglenesen visszatemette a leletet, aminek hivatalos feltárását a Hadtörténeti Intézet és Múzeum felügyelte.

A repülőroncs darabjait civilek találták meg, akik jelezték az intézet felé, hogy egy harcijármű-maradványokra bukkantak. Én a hivatalos feltárásnál és a kiemelésnél segédkeztem” – mondta el a Borsnak Magó Károly zászlós, aki hozzátette: a továbbiakban a szolnoki Hadtörténeti Intézet és Múzeum folytatja a repülőgép vizsgálatát.

Csepel-sziget ezen szakaszán került elő a gép Fotó: Bakó Gábor

Húszan vesztették életüket a bombatámadásban

Az már tudható, hogy a repülőgéphez kapcsolódó írásbeli dokumentumok arról tanúskodnak, hogy 1944. július 30-án az amerikai 15. légi hadsereg 485. bombázócsoportja a Dunai Repülőgépgyárat támadta.

Termelés ekkor alig folyt már gyártelepen, főleg a romeltakarítás volt a fő tevékenység. A bombázásokról rendszerint a nyugalmazott berepülőpilóta, Eszenyi Dénes küldött jelentést a minisztériumnak. Eszerint 1944. július 30-án, vasárnap bombázták harmadik alkalommal a gyárat és a repülőteret. Sajnálatos módon a támadásban 20 fő életét vesztette, 18-an súlyos, 36-an könnyebb sérülést szenvednek. Frank Wodzinski főhadnagy parancsnoksága alatt álló gépet a légvédelem azt követően lőtte le Tököl felett, hogy az már kiengedte bombáit a gyárra. A zuhanást a legénységből egy katona élte túl.

Légi hadsereg 485. bombázócsoportja, itt jól látszik mekkora gép is volt ez a típus valójában Fotó: fortepan/national archives

 





Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás