Baktériumriadó! Elképesztő, mire bukkantak a gleccserekben

Az organizmusok alkalmazkodtak a szélsőséges körülményekhez. A kutatók további vizsgálatokat folytatnának.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.09.
baktériumok

Csaknem ezer mikrobafaj nyomára bukkantak a Tibeti fennsík gleccsereiben. A megfigyelésben részt vevő Jongcsin Liu elmondta, a gleccserek felszínén sokféle életforma megfigyelhető, mint például a baktériumok, algák, gombák, a jégben pedig az ősi mikrobák is elraktározódnak. A mikroorganizmusok jól alkalmazkodnak a szélsőséges körülményekhez és hozzájárulnak létfontosságú ökológiai folyamatokhozírja a sciencealert.com.

A 2,5 millió négyzetkilométeres Tibeti fennsík fontos vízforrás, ezért jelentős hatása van annak, hogy a gleccserek több mint 80 százaléka zsugorodik. A kutatók 2016 és 2021 között 21 tibeti gleccsernél gyűjtöttek mintákat, ennek során fedeztek fel 968 fajt. Vizsgálataik szerint a genomok 82 százaléka új fajoktól származott. 11 százalékukat csak egy-egy gleccserben találták meg, míg 10 százalékuk szinte az összes vizsgált gleccseren fellelhető.

A mikroorganizmusok felmérése nemcsak a potenciális kórokozók felkutatása miatt sürgető, hanem azért is, mert a felmelegedés hatására egyes létformák már a közeljövőben eltűnhetnek.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás