A Szabadság tér a felfedezők fellegvára: 2 szellemépület is ott tátong üresen





A két szellemépület, az egykori Tőzsdepalota és a Rákosi-bunker régi bejárata mindössze pár méterre húzódtak meg egymástól. Magyarország fővárosa telis-tele van elhagyatott épületekkel, bátran mondhatjuk, hogy Budapest a felfedezők fellegvára.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.14.
szellemépület

A Szabadság tér egyik legnagyobb titka, hogy két szellemépület is meghúzódik a területen. Budapest telis-tele van elhagyatott épületekkel, létesítményekkel, amelyek egy része mellett napi szinten elsétál az emberek többsége, mégsem tudják sokan, hogy léteznek. A fejlődésnek és folyamatos építkezéseknek az egyik árnyoldala a sok elhagyatott épület, amelyek bár még mutatják egykori pompájukat, mégis üresen állnak.

Budapest tele van gyönyörű, de elhagyatott épületekkel – MTI Fotó: Beliczay László

Szellemházak és szellemépületek

A fővárosban és az agglomerációban szintúgy szép számmal fellelni üres épületeket és romos házakat. A természet ezekben az egykor ember használta létesítményekben gyakran elkezdi visszavenni a hatalmát. Ezt olykor csak az átázott, bomladozó falak, vagy az üres tereken a kitört ablakokon keresztül besüvítő szél mutatja. Így pedig nem is véletlen, hogy az alig észrevehető, kívülről jó állapotú lakatlan házak mellett a helyiek csak tudatlanul elsétálnak.

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy valójában mennyi a kihasználatlan tér Budapesten, és bár próbálkozások vannak a kihasználásukra, de ezek gyakran meghiúsulnak. Így pedig még több szellemépület kerül egyre rosszabb állapotba. Megdöbbentő, de csak a Szabadság téren kettő, sokak által nem is ismert létesítmény várja az arra kíváncsiak figyelmét.

Az egykori Tőzsdepalota

A Budapest V. kerületében, a Szabadság téren található a Tőzsdepalota, amelyet 1902 és 1907 között építettek. A Magyar Nemzeti Bank épületéhez hasonlóan, Algár Ignác készítette el a mostanra szellemépületként álló ház terveit.

Budapest egyik legszebb épülete, a Tőzsdepalota mára csak egy szellemház – Fotó: MTVA

Egészen az 1948-as megszüntetéséig itt kapott helyet a Pesti értéktőzsde. Később a Lenin Intézet és a Magyar Technika Házaként is funkcionált, de a legtöbben az 1955-től itt működő Magyar Televízió székházaként ismerik.

Az első adást 1957. május 1-jén sugározták, de sokáig nem használták ki az egész területet. A teljes épületet csupán 1969-re vették birtokba, mely részben annak volt köszönhető, hogy folyamatosan felújításokat végeztek. Sokak szerint ekkor tették tönkre az eredetileg gyönyörű Tőzsdepalota belső tereit, hiszen a tőzsdetermekből stúdiókat alakítottak ki. A központi lépcsőház az épület egyetlen olyan tere, amely megmaradt az eredeti formájában.

A Tőzsdepalota belső tereinek egy részét „elpusztították” a Magyar Televízió székháza megépítésekor – MTI Fotó: Beliczay László

A szinteket egykor egybenyitották, így belül szinte egy teljesen új épületet hoztak létre. Itt alakították ki az akkor korszerű nagy stúdiót, ahol tévéjátékokat vagy közönség előtt felvett műsorokat forgattak. Az épületben ráadásul még jelmez- és díszletkészítő műhelyek, raktárak, próbaszobák, zenei stúdiók, szinkronstúdiók is helyet kaptak. A novekedes.hu cikke alapján a felújításokat tekintve azért egy pozitívumot ki lehet emelni. A pénztelenségből eredő sufniszerű toldozgatás előnye az Építészfórum szakértői szerint, hogy sok helyen a falakra aggatott burkolóanyagok alatt még megtalálhatóak az eredeti kiképzések, ornamentikák.

Az szellemépület egykori impozáns mivolta még napjainkban is átüt – Fotó: MTI/Beliczay László

Az MTV 2009-es kiköltözés óta az Tőzsdepalota üresen áll, annak ellenére, hogy terv is készült az újra használatba vételéről. Az épület szellemházként áll, de olykor megtölti az élet, mivel fotózásokra, filmforgatásokra rendszeresen bérbe adják. Itt forgatták például a Szárnyas Fejvadász 2049 című filmet több jelenetét is.

Rákosi-bunker

Szintén Budapesten, a Szabadság téren található még egy elhagyatott épület, amely inkább lakatlan létesítménynek mondható. A kettes metró itt kanyarodik a Duna felé, illetve itt ágazik el a kihúzóvágány, mely csatlakozik a 3-as metróhoz. Az igazán érdekes azonban mégis az, ami alattuk 45 méter mélységben húzódik el. Itt található ugyanis a Rákosi-bunker maradványa, amelynek bejárata a Steindl Imre utca 12. udvarában található.

A bunkert 11 évig építették és a kettes metróval egy időben álltak neki a munkálatoknak, tehát 1952-től, egészen 1963-ig épült. A metróhoz 1966-ban csatlakoztatták végül. A BKV 1981-ben vette át az építményt, amiben akkor csak asztalokat és székeket találtak, ágyakat nem. A bunkerből ekkor mindent kipakoltak, így mostanra elhagyatott épületként húzódik meg a város szíve alatt 45 méterrel.

Érdekessége, hogy a bejáratát egészen 2012-ig bárki megtekinthette, hiszen egészen addig bontatlanul a téren állt.

A vészkijárat és szellőztető az egykori MTV-székház mellett (Szabadság tér)

A különleges „bejárat”, amely mellett sok budapesti napi szinten sétált el – Készítette: Rovibroni (Barna Rovács) Hivatkozás

Az urbex turizmust neked találták ki, ha szereted az elhagyatott épületeket vagy a szellemvárosokat.

Az urbex turizmus egy azon szűk emberek csoportját vonzza, akik érdeklődnek a misztikusság és a sötét dimenziók után és szívesen sétálgatnak elhagyatott elmegyógyintézetekben, vagy szellemvárosokban.





Ezeket olvastad már?
Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás