Így lesz virágzó ökotér a fővárosi rozsdatemető, gigászi zöldesítés Budapesten





Az elmúlt 50 év legnagyobb zöldfejlesztését valósítja meg a kormány Észak-Csepelen. A ma még elhanyagolt és lepusztult területen egy 36 hektáros, több mint három városmajornyi nagyságú vadonatúj, zöld park jön létre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.03.
Újabb mérföldkő

A tervezett közpark évtizedek óta alulhasznosított, jelenleg is rendezetlen állapotú. Leginkább elhagyatott ipari épületek jellemzik, több helyen szennyezett a talaj, de zavaróan sok a szemét is, illetve kóbor állatok és fedél nélküliek otthona. Olyan hely ahová nem szívesen látogatnak el a budapestiek.

Jelenleg ez a terület legtisztább, szemétmentes része Fotó: Metropol/Máté Krisztián
A tervek szerint ez a hatalmas zöldterület ad otthont majd az őshonos élővilágnak illetve a parknak Fotó: bkf.hu

A terület fejlesztéséhez kapcsolódó munkák már folyamatban vannak, az átfogó koncepciótervet a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) mutatta be a nagyközönségnek. Az elképzelések szerint, 2025-re a 36 hektáros terület Budapest egyik legjobb családbarát zöld parkjává válik.

Budapest zöld szíve lesz Észak-Csepel Fotó: bkf.hu

„Természetes parki környezetet alakítunk ki elsősorban tisztásokkal és nagy, zöld pihenőterekkel. A cél, hogy garantált legyen a természetközeliség érzése, és szabadon lehessen például piknikezni, tollasozni a zöldben.

Budapesten nem sok olyan park van, amelynek közvetlen kapcsolata van a Dunával, a Csepeli Közpark ebben is különleges lesz. Megőrizzük a folyóparton burjánzó, értékes és őshonos galériaerdőt. A vízpartra csónakházat és kishajókikötőt tervezünk, amely tovább erősíti majd a vízzel való kapcsolatot” – ismertette Fürjes Balázs. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára kitért arra is, hogy az ökoszempontok alapján valósítják meg a terveket, amely azt jelenti, hogy lesz egy olyan része a parknak, amely érintetlen maradhat az állatfajok és növények élettereként. Ráadásul, a vizes élőhely természetes módon összegyűjti a lehullott csapadékot, és mielőtt visszaengedné a Dunába, alaposan megtisztítja azt.

A természetközeliség a fő mottó Fotó: bkf.hu

A beruházás során több mint 1000 db új fát ültetnek el, és virágos parkrészeket is kialakítanak. Így a Csepelen élők megtanulhatják majd a kertészkedés alapjait, a virágágyásokban paprikát és paradicsomot termeszthetnek. A gyerekek pedig az őshonos háziállatokkal: tyúkokkal, kacsákkal nyulakkal is közelebbről megismerkedhetnek.

Aktív közösségek jöhetnek létre Fotó: bkf.hu

A beruházás komplex, így nemcsak az Észak-Csepelen élők, hanem minden fővárosi számára könnyen és gyorsan megközelíthető lesz. Minden irányból, szinte bármilyen közlekedési eszközzel: HÉV-vel, villamossal, busszal, autóval és biciklivel is. „Itt robog el a csepeli HÉV, amit a jövőben meghosszabbítunk és a föld alatt bevezetünk a Kálvin térig. Megépítjük a Galvani hidat és a hozzákapcsolódó úthálózatot, amelynek köszönhetően Dél-Budáról és Dél-Pestről is könnyen ide lehet majd jutni. Biciklivel a Weiss Manfréd út mellett futó kerékpárúton a leendő park területe már most könnyen megközelíthető, de a Galvani hídon keresztül is ide lehet majd tekerni” – ismertette a konferencián Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója.

Kevés olyan parkja van Budapestnek, amelyik tövében ott kanyarog a Duna Fotó: bkf.hu

Az eseményen részt vett Németh Szilárd, Csepel országgyűlési képviselője, Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, illetve Mohácsi Sándor, az s73 Tájépítész Stúdió tervezője, valamint Erő Zoltán, Budapest főépítésze.

 





Ezeket olvastad már?
Szentkirályi Alexandra 15 ezer fővárosi dolgozó problémáját oldotta meg Karácsony helyett

Szentkirályi Alexandra 15 ezer fővárosi dolgozó problémáját oldotta meg Karácsony helyett

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás