Újra van miért izgulni, jönnek az új, immunelkerülő omikron-variánsok





Az esetszámok drámai növekedése miatt az Európai Betegségmegelőző és -Kontroll Központ aggályos variánssá is nyilvánította az immunelkerülő omikron BA4 és BA5 változatát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.19.
új Omikron variánsok

Az omikron új, mára több országban dominássá vált alvariánsait, a BA4-et és a BA5-öt először Dél-Afrikában mutatták ki 2022 január–februárjában, és az előzetes tanulmányok szerint tulajdonságaikban jelentősen eltérnek a korábbiaktól, különösen a BA1-től. Az új variáció gyors terjedése valószínűleg annak köszönhető, hogy képesek elkerülni a korábbi fertőzés, illetve vakcina felvételét követően kialakult immunvédelmet. Ez azt jelenti, hogy ezek az alváltozatok az emberek újrafertőződését okozhatják. Aggodalomra ad okot emellett az is, hogy ezek az alvariánsok megfertőzhetik a beoltott embereket. Ezek a Covid-megbetegedések számának újabb gyors növekedéséhez vezethetnek.

A koronavírus újabb és újabb változatai jelennek meg, ahogy a vírus folyamatosan mutálódik Fotó: Pixabay

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a Covid-oltás harmadik adagja lassíthatja a leghatékonyabban az omikron és alváltozatainak terjedését, valamint a súlyos megbetegedések számát. Alex Sigal, a dél-afrikai Afrikai Egészségkutató Intézet professzora a Fortune-nak nyilatkozva elmondta:

„Nem tapasztaltuk a betegséget leginkább veszélyessé tevő légzési elégtelenség korai tüneteit, a halálos kimenetelnek is kisebb az esélye.”

A szakértő nem számít „nagyon súlyos hullámra a betegség súlyosságát tekintve”. Kijelentette:

„Fertőzések? Igen. A betegség súlyossága? Nem túl nagy.”

Az új variánsok tünetei hasonlóak a korábbi omikron-változatokhoz

- láz

- szaglásvesztés

- rossz közérzet

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás