Járműterasszal tiltakozik a VII. kerületi rendelet ellen a gasztrokocsma - Fotó!





Jó ötlet-e parkolóhelyekre kocsmateraszt nyitni? Sokan vitatkoznak erről. A járvány alatt sokfelé szabad volt, most viszont nem engedik a kerületek. A VII. kerületben a népszavazásig is elmenne a „Szabad Bisztró”, amelyik évek óta küzd Erzsébetvárosban, hogy teraszt telepíthessen parkolóhelyekre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.08.
Szabad "NemTerasz"

A gasztrokocsma addig is a helyi önkormányzat ellen tüntet, egy kisteherautó platóján kialakított „NemTerasszal”, amely után még parkolást is fizetnek.

A különleges vegán-gasztrokocsma a város legérdekesebb teraszötlete. Mivel az önkormányzat még a pandémia alatt sem engedélyezte nekik, hogy parkolóhelyeken alakítsanak ki teraszt, egy vendégük kölcsön kisteherautójának platóján rendezték be azt. A kerület hajthatatlan, de a bisztró alapítói nem adják fel, még ha szélmalomharcnak is tűnik ügyük. Bevonták a ház lakóit, jogi útra terelték az esetet, sőt most már a népszavazásig is elmennek. Kérdés persze, mi a fontos egy kerület életében: a parkolóhelyek fenntartása vagy a teraszok terjeszkedése azok rovására.

Különleges „NemTerasz” külső-Erzsébetvárosban Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Erzsébetváros a pandémia alatt sem engedett

A koronavírus-járvány alatt nehéz helyzetbe kerültek a vendéglátóhelyek, így a megsegítésükre az önkormányzatok akkor biztosították, hogy az előttük lévő parkolókat elfoglalhassák teraszukkal. Kivéve Erzsébetvárost. A tavalyi nagy nyitás után sem változott a helyzet, de a vendéglátóhely ennek ellenére sem adta fel:

„Elsőként tavaly nyáron június 5-én parkolt le a „SzabadNemTerasz” a bár előtt. Kint nem lehet rendelni ételt, de ha bejössz és kikéred, akkor elfogyaszthatod a „teraszon”. Télen nem volt, most a Föld napján április 22-én nyitott meg újra a plató. Korábban Beer-bike-on is gondolkoztunk, de ez volt a legjobb megoldás” – mondta el lapunknak Kiripolszky Csongor, a bisztró alapítója.

A Szabad Bisztró alapítói: Jakab Dániel és Kiripolszky Csongor Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Szabálytalannak nyilvánították a kitelepülést

Az önkormányzat szabálytalannak nyilvánította az autós kitelepülést, ezért egy figyelmeztető határozatot küldött Csongorék számára, hogy szüntessék meg a szerintük jogellenes állapotot. A Szabad Bisztró tulajdonosa azonban keresetet nyújtott be a határozat ellen, és jogvédelmet kért az ügy végső kimeneteléig.

Amíg nincsen bírósági ítélet, kb. nyár végéig, addig itt maradhat a jármű” – árulta el a vegán-bisztró vezetője. Kiripolszky Csongor hozzátette:

A kerületvezetés feltűnően nem akart ezzel foglalkozni az elmúlt egy évben. Arra hivatkoztak, hogy ha nekünk megadnák ezt a jogot, akkor megkéne adniuk másoknak is. Nekem az a furcsa, hogy a körúton belül bizonyos feltételek betartásával, nyitva lehetsz éjfél után is, a körúton kívül meg nem. Tehát az önkormányzat mégis tud differenciáltan szabályozni. A mi esetünkben itt például köthetné ahhoz, hogy külső-Erzsébetváros vagy belső-, vagy akár lehetne a lakók hozzájárulásához kötni, de ők a kollektív tiltás mellett vannak” – fejtette ki a bár alapítója a Metropolnak.

Népszavazásig juthat az ügy a Szabad Bisztró ellenállásával Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Népszavazásig juthat az ügy

Csongorék petíciót indítottak, amit több mint ezren ki is töltöttek. Továbbá leadták a helyi népszavazási kérelmüket a témában. Érdekesség, de a kocsmának otthont adó lakóépület összes lakosát is felkereste a bár vezetője.

„A házban élők több, mint 80%-a aláírta a petíciónkat arról, hogy lehessen a parkoló rovására teraszunk. Emellett beadtuk a népszavazási kérelmünket április 22-én. Így elkezdhetünk aláírásokat gyűjteni, ha jól tudom, az itteni választópolgárok 15%-ának, azaz körülbelül 6000 embernek az aláírása kell. Ez nem kevés, ugyanakkor érezzük magunk mögött a támogatást.

 

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás