Jelentős a verseny a munkavállalókért





A Profession.hu felmérése szerint jelentősen nőtt az álláshirdetések száma a tavalyi évhez képest. A nagy kereslet miatt a passzív munkaerőt is megszólíthatják a cégek az aktív álláskeresők mellett.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.26.
munkakeresés

66 százalékkal több az álláshirdetés idén, mint tavaly ilyenkor – derül ki a Profession.hu idei első negyedéves jelentéséből. A munkaerő-kereslet továbbra is kihívások elé állítja a vállalatokat a hazai munkaerőpiacon. Megoldást többek között a passzív jelöltbázis felkutatása jelenthet.

Nem csak az aktív álláskeresőket érdemes megszólítani

– A toborzás hatékonyságát a munkaerő-keresés átalakításával tehetik hatékonyabbá a vállalatok. A megfelelő jelöltek megtalálásában segítséget nyújthat számukra, ha nem csupán az aktív álláskeresőket szólítják meg, hanem a passzív, de potenciális jelölteket is számításba veszik. Érdemes a jelölt adatbázisban keresni azok között a munkavállalók között, akik nincsenek munkakereső státuszban, de meggyőzhetőek a munkahelyváltásról vagy munkába állásról – javasolja Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési és termékmenedzsment igazgatója.

Legnagyobb kereslet a vendéglátásban és a szakmunkások iránt van

Az elmúlt időszak koronavírus-helyzete is hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest a vendéglátás álláshirdetései gyarapodtak a leginkább. Az eredményt erősen befolyásolhatta, hogy tavaly az első negyedévben még zárva tartottak a vendéglátóhelyek az országban. Ezt követik a szak-, betanított és segédmunkás, valamint az adminisztrációs terület hirdetései. A legkisebb növekedést az építőipar és az IT-programozás kategóriák produkálták.

Megugrott az új álláshirdetések száma

A Professon.hu állásportál szerint az alábbi megyékben nőtt leginkább az új álláshirdetések száma a tavalyi évhez képest:

Somogy megye: 108%

Pest megye: 77%

Tolna megye: 73%

Zala megye: 71%

Vas megye: 70%

Csongrád-Csanád megye: 67%

Győr-Moson-Sopron megye: 67%

Baranya megye: 64%

Bács-Kiskun megye: 58%

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 56%

Fotó: Shutterstock





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás