A tudósok szerint az őskori majmok lehetnek annak az okai, hogy az emberekben kialakult az alkoholok iránti szeretet.
Amerikai kutatók egy csoportja szerint az alkoholos italok iránti vágy már a főemlős őseinknél is tetten érhető volt, ugyanis erjedt gyümölcsöket fogyaszthattak, hogy kábult állapotba kerüljenek. A Kaliforniai Berkeley Egyetem biológusa, Robert Dudley professzor elsőként 2014-ben a modern majmok körében végzett kutatások alapján támasztotta alá a tudományos értekezését. A csapatának tagjai rámutattak, hogy például a ma élő panamai fekete kezű pókmajmok 1-2%-os alkoholtartalmú gyümölcsöket fogyasztanak rendszeresen.
„Első alkalommal sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítanunk, hogy a vadon élő főemlősök emberi beavatkozás nélkül is fogyasztanak alkoholtartalmú gyümölcsöket. Ez csak egy tanulmány, még többet kell kutatnunk, hogy a »részeg majom« kifejezést bebizonyítsuk. Ez azt jelenti, hogy az emberek alkoholfogyasztási hajlandósága a gyümölcsevés mélyen gyökerező kialakulásának köszönhető” – mondta el Christina Campbell főemlőskutató professzor a Daily Starnak.
A vizsgálat következő lépcsőfokában azt vizsgálják, hogy milyen hatással van az alkohol a majmokra, hasonlóan részegek tudnak-e lenni, mint az emberek, vagy pusztán csak a baktériumölő tulajdonságai miatt vagy az aktivitás fokozására fogyasztják ezeket az erjedt gyümölcsöket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre