Nem, a címben feltett kérdést nem viccnek szántuk, ugyanis mostantól itthon hivatalosan is akkor ehetünk tücsköt, amikor csak akarunk.
Figyelem, mostantól a tücsök hivatalosan is élelmiszernek minősül Magyarországon!
Kezdjük is egy jófajta étvágygerjesztő kis recepttel.
A pirított tücsök chips:
Hozzávalók
Igen, ez egy létező recept, mostantól pedig a rovar, ami a rágcsaalap hozzávalója, hivatalosan is élelmiszernek minősül az EU-ban, így hazánkban is. A tücsök már harmadik rovarféle, amit élelmiszer-összetevőként engedélyezett az EU. Az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáskának (Migratory locust) a felhasználását eis ngedélyezte élelmiszerként. Mindezt azért, mert az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.
A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban, így hazánkban is. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra. Ma már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal. Arról nem is beszélve, hogy kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.
Ha nem hiszitek, érdemes utánajárni, íme!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre