Ezért van „ünnepe” ennek a napnak, itt az idő, hogy te is odafigyelj!





A Metropol összegyűjtötte a hétvége legfontosabb információit, hogy milyen világnapokat tartanak és hogy milyen programokra érdemes ellátogatni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.08.
II. kerület VIII. kerület IX. kerület XI. kerület ez lesz ma

Vasárnap rákellenes nap

A nemzeti rákellenes napot április 10-én tartják hazánkban. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a rák megelőzésének fontosságára. Emellett április 10-én született egykor a magyar rákkutatás úttörőjének tartott dr. Dollinger Gyula sebész, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot. A szűrés nagyon fontos, hisz Európában lakosságarányosan Magyarországon halnak meg legtöbben rosszindulatú daganatos betegség miatt: minden ötödik férfi és minden tizedik nő idő előtt, 75 évesnél fiatalabb korban veszti életét emiatt.

Figyeljünk az egészségünkre – Fotó: Shutterstock

3 tipp, amivel csökkenthető a rák kockázata

  • Ne dohányozzunk!
  • Őrizzük meg egészséges testsúlyunkat!
  • Mozogjunk naponta!
  • Mozgásra hív a Magyar Rákellenes Liga

    A jeles nap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga számos programja mellett mindenkit 30 perc közös mozgásra invitál, illetve személyes történeteken keresztül igyekszik felhívni a figyelmet a megfelelő életmódra, az öngondoskodás és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára. A 30 perces mozgást péntek reggeltől vasárnap estig bármikor lehet teljesíteni.

    Horgász Show Budapesten

    Április 8–10. között a BOK Sportcsarnokban tartják a Horgász Showt. A látogatókat számos programmal várják, ahol találkozhatnak a sportág legfontosabb szereplőivel, kipróbálhatják a legújabb botokat, sőt akár meg is vásárolhatják azokat. A pecások az eseményen ingyenes horgászvizsgát is tehetnek. A kiállítás maszk és védettségi igazolvány nélkül látogatható.

    A kiállításon horgászvizsgát is tehetünk – Képünk illusztráció / Pixabay

    A II. kerületiek most szabadulhatnak meg veszélyes hulladékaiktól

    Április 9-én 8–12 óra között lehet leadni a veszélyes hulladékot a II. kerületben, ha lakcímkártyával igazoljuk, hogy kerületi lakosok vagyunk:

  • polgármesteri hivatal papkerti parkolójában,
  • Pesthidegkúton a Klebelsberg Kultúrkúria murvás parkolójában.
  • Esővízgyűjtő pályázat

    Április 10-ig pályázhatnak a XVIII. kerületi lakosok házi esővízgyűjtő tartályra korlátozott számban. A pályázóknak a 310 literes tartályokat az önkormányzat az adatlapok beérkezésének sorrendjében biztosítja ingyenesen.

    Takarításra hív a pesterzsébeti önkormányzat

    A XX. kerületben, az Újtelepi parkerdőben tartják a takarítási akciót április 8-án 10 és 15.00 óra között. A munkálatokhoz a jelentkezők munkavédelmi kesztyűt, zsákokat, szerszámokat is kapnak.

    Ünnepel a Gyermekvasút

    Április 9-én ünnepli 74. születésnapját a Gyermekvasút. Ebből az alkalomból a hűvösvölgyi járműtelepen és az állomás alatti fogadóparkban színes programokkal várják a családokat. A rendezvény miatt Budapestre utazók számára a MÁV-Start 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról. A Gyermekvasút vonalát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen.

    74 éves lett a kisvasút – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

    Több helyen is változik a közlekedés a hétvégén

    Két kerületben is forgalomkorlátozásra kell számítani szombaton, emellett a HÉV is máshogy közlekedik szombaton és vasárnap.

    Forgalomkorlátozás Újbudán és Ferencvárosban

    Tilos megállni:

  • Április 9-én 0–18 óra között a XI. kerületben a Vizsla utca mindkét oldalán, Neszmélyi út mindkét oldalán.
  • Április 9-én 6–22 óráig a IX. kerületben az Albert Flórián úton a Könyves Kálmán körút és a Vágóhíd utca között.
  • Máshogy jár a H8-as HÉV

    Karbantartás miatt pótlóbuszok járnak 2022. április 9-én és 10-én, a H8-as HÉV csak az Örs vezér tere és Kistarcsa, valamint Mogyoród és Gödöllő között jár.

    Figyeljünk, ha HÉV-re szállunk a hétvégén! – Fotó:Ripost/Sulyok László

    Már vasárnap ünnepelheted a költészet napját

    Április 10-én, egy nappal a költészet napja előtt, az Akvárium Klubban nagyszabású összművészeti programokkal ünneplik meg a költészet napját. A rendezvényen az érdeklődőket koncertek, gyermekprogramok, színházi előadások, szabadtéri kiállítás, irodalmi beszélgetés, könyvbemutató és kézműves-foglalkozás várja.

    Szombattól Bosch-kiállítás

    Április 9-én nyílik meg a Bosch-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat az európai festészet egyik legnagyobb hatású és legemblematikusabb életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch (1450 körül–1516) művészetét mutatja be. A kiállítás közel kilencven műalkotást, köztük tizenegy Bosch-festményt vonultat fel.

    Ma van a nemzetközi romanap

    A romák 1971-ben ezen a napon, Londonban rendezték meg első világkongresszusukat, amelyen elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát amellett, hogy április 8-át roma világnappá nyilvánították.

    Programok a jeles nap alkalmából

    Józsefvárosban pénteken két helyszínen H13 Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben és a Bura Károly Galériában is kiállítást tartanak a világnap alkalmából.

    Újra megtartják a báránynapokat

    A húsvéthoz közeledve április 8–9. között ismét megrendezik a báránynapokat, hogy megismertessék és népszerűsítsék az emberek körében a bárány fogyasztását. Az eseményhez csatlakozó éttermek listája a barihus.hu oldalon található meg.

    90 éve született Antall József

    1932-ben ezen a napon született Antall József, aki 1990-től 1993. 12. 12-én bekövetkezett haláláig volt Magyarország miniszterelnöke.

    110 éve indult útjára a Titanic

    1912. április 10-én indult végzetes útjára a Titanic hajó Southamptonból, ahol a személyzeten kívül több mit 900 utas szállt fel rá. 1912. április 14-én, vasárnap, 23:40-kor a hajó jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn, 02:20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával kettétörve elsüllyedt.

    110 éve indult el a Titanic, de végzetes tragédia lett az út vége – Fotó: AFP

    150 éve szabadalmaztatták a szárított tejet

    1872. április 9-én találta fel Samuel R. Percy a szárított tejet, vagy ismertebb nevén a tejport. Találmánya sok százezer gyermek és szülő életét könnyítette meg. Később a tejport a gyógyszeriparban is használták.

    Elromlik az idő és jön a kettős front

    Pénteken még marad a napsütés 18 fokkal. Viszont holnapra egy kettős front miatt elromlik az idő és napközben már csak 12 fok lesz, a délelőtti óráktól már többfelé lehet kisebb eső, zápor, zivatar. Vasárnap is marad a rossz idő, országos esővel.

    Napot a hétvégén nem nagyon fogunk látni – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

     





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás