Figyelem, szülők! Fontos határidő jár le a gyerekekkel kapcsolatban





A Metropol összegyűjtötte a mai nap legfontosabb információit, többek között a beiratkozással, valamint az időjárással kapcsolatban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.20.
IX. kerület ez lesz ma

Ma kezdődik az óvodai beiratkozás

A szülők a mai naptól május 20-ig írathatják be gyermeküket óvodába. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint minden gyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, szeptembertől legalább napi 4 órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen a gyermekek közösségbe szoktatása, és felkészítése a későbbi iskolakezdésre. A kötelező felvételt biztosító óvodák listája az Oktatási Hivatal honlapján érhető el (www.oktatas.hu).

Mától lehet beiratkozni az óvodákba Fotó: Ádám János/Észak-Magyarország

Holnaptól 2 napig lehet beiratkozni az általános iskolába

Április 21-én és 22-én tartják az általános iskolai beiratkozást. Minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, tankötelessé válik. A tankötelezettség elhalasztása azok számára lehetséges, akiknek ezt az OH engedélyezte.

Mától melegszik az idő

Szerdán és csütörtökön még többfelé számítani kell kisebb esőre vagy futó záporra, azonban a hőmérséklet egyre melegedni fog, és délutánra akár 15 fok feletti értékeket is mérhetünk. Ma napos-gomolyfelhős idő lesz, kezdetben dél-nyugaton eshet, napközben pedig délen alakulhat ki futó zápor. Így a melegebb kabátot még érdemes magunknál tartanunk. Az északnyugati szél többfelé megélénkül. Reggelre –3 és +5 fok közé hűl a levegő, délután 10–16 fokra van kilátás. Csütörtökön már az ország nagy részén szikrázó napsütés várható, felhő alig lesz az égen. Csapadék nem várható. Reggel néhol még gyengén fagyhat, délután viszont már 14 és 20 között lesz a hőmérséklet.

Segélykoncertet tartanak ma a Budapest Parkban

Szerdán indítja idei szezonját a Budapest Park egy –1. napi segélykoncerttel (Random Trip Allstars), ahol több ismert zenész is fellép. A szervezők az esemény teljes bevételét a Budapest Bike Maffiának, a Magyar Vöröskeresztnek, a Migration Aidnek és az UNICEF-nek ajánlja fel. Bővebb információ: www.budapestpark.hu.

165 éves a Budai Váralagút

1857-ben ezen a napon adták át az autós forgalomnak a budai Várhegy alatti alagutat. Az alagút megépítését először Széchenyi István vetette fel. Az építkezés 1853. február 10-én kezdődött el, és egészen 1918-ig fizetni kellett a használatáért. 1973-ban az alagutat Buda, Pest és Óbuda egyesítésének centenáriumára teljesen felújították és korszerűsítették.

Sokáig fizetni kellett az alagúton való áthaladásért Fotó: MTI/Jászai Csaba

30 éve hunyt el Benny Hill

1992. április 20-án halt meg a legendás angol komikus, színész és énekes, Benny Hill. Az 1950-es években kedvelt rádiós műsorvezető volt, majd 1955-ben megkapta első saját televíziós show-ját a BBC-nél. 1969-től kezdve, 20 éven keresztül készítette a The Benny Hill Show című humoros műsorát, amelyet az egész világon, így Magyarországon is hatalmas sikerrel vetítettek. A komikus magyar hangja Gálvölgyi János volt.

Ferencvárosban adhatunk ma vért

Szerdán 12–18 óra között várják a véradókat a Lurdy Házban. A szervezők azt kérik minden véradótól, hogy vigye magával taj-kártyáját, személyi igazolványát, jogosítványát vagy útlevelét és a lakcímkártyáját.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás