Útnak indulnál a húsvéti hétvégén? Erre mindenképpen figyelj oda!





A Metropol összegyűjtötte a hétvége legfontosabb tudnivalóit, többek között azt, hogy hogyan közlekednek vonatok és a távolsági buszok.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.14.
VII. kerület ez lesz ma

Vasárnap húsvét

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal. A bárány Jézus életáldozatának jelképe, a tojás pedig az élet újjászületésének szimbóluma. Az ünnep egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvéthétfőhöz kötődő népszokás a locsolkodás, amiért a férfiak a nőktől festett tojást kapnak.

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe Illusztráció: Pixabay

Máshogy közlekednek a MÁV, a Volán és a HÉV járatai

A vonatok április 14-én a pénteki, 15-én a szombati, 16-án és 17-én az ünnepnapi, 18-án a vasárnapi, 19-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Április 15-én nagypénteken a munkaszüneti napon, 16-án a szabadnapon, 17-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 18-án, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Április 15-től 18-ig (nagypéntektől húsvéthétfőig) a HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben (kivéve április 16-án a H7-es HÉV-et, amelyek szombati menetrend szerint járnak).

Országszerte szondáztatják a járművezetőket húsvétkor

Az ünnepen az egész országban közúti ellenőrzéseket tartanak a rendőrök, hogy kiszűrjék az ittas vezetőket” – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője. Óberling József arra figyelmeztetett: aki ittasan autóba ül, „orosz rulettet játszik”, ittasan senki se vezessen. A hatóság az évi 1200 ittas vezetés miatt bekövetkező baleset miatt döntött úgy, hogy visszatér a klasszikus ellenőrzésekhez. Az idei húsvéti maratoni ellenőrző-akció vasárnap 20 órától hétfő 20 óráig tart.

Bárhol ellenőrizhetnek a rendőrök Fotó: Új Dunántúli Napló

A gyerekeké a vasút húsvétkor

Az ünnepi hétvégén érdemes a lurkóknak a vasutat választaniuk. Mától április 19-ig a gyerekek a sárga Kajla útlevéllel ingyen utazhatnak a MÁV–Volán-csoport és a GYSEV járatain. Emellett a Gyermekvasút is várja a kirándulókat. A vonatok 40-50 percenként indulnak a végállomásokról. A tavaszi szünetben nosztalgiavonatokkal is lehet utazni: csütörtökön a C50-es kismozdony, péntektől hétfőig a lillafüredi motorkocsi közlekedik. A Gyermekvasút Hűvösvölgyi múzeuma csütörtöktől keddig várja az érdeklődőket.

Megújult Golgota tér

Április 15-én 14:30-tól tartják a felújított VIII. kerületi tér átadóját. Az ünnepség polgármesteri köszöntővel indul, majd a Keresztút főpapi megáldása és Nagypénteki Keresztút szertartása következik.

Megszűnik a 73M, 73-as troli lesz belőle

Holnaptól a Keleti pályaudvar és a Nyugati pályaudvar közötti útvonalon jár újra a troli, immár 73-as jelzéssel. Április 15-től a járat nem érinti a Nyugati pályaudvar és a Deák Ferenc tér közötti megállókat. A járatok munkanapokon csúcsidőben 15 percenként indulnak majd.

Mától újra lehet pályázni pedelecre

Április 14-től egy éven keresztül lehet jelentkezni elektromos rásegítésű kerékpárokra a humda.hu weboldalon. Idén újdonság, hogy akár nyugdíjasok, kismamák és diákok is részesülhetnek támogatásban.

20 éve indult az iwiw.hu

2002-ben ezen a napon kezdte meg működését a magyar közösségi háló az iwiw.hu (két évvel előbb, mint a Facebook). Az oldal 2014. június 30-án szűnt meg.

Kellemetlen idő lehet húsvétkor

Ma még több mint 20 fokra számíthatunk, de holnapra szelet, záporokat, zivatarokat hoz a hidegfront. Húsvétra tíz fokkal esik vissza a hőmérséklet, és a hajnalok újra fagyosak lesznek.

Készítsük elő az esernyőket Fotó: Délmagyarország

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás