RETRO RÁDIÓ

Ezért biztos érdemes lesz vasárnapig ellátogatni a Groupama Arénába, de nem a meccs miatt





A Metropol összegyűjtötte a hétvége legfontosabb információit, többek között a bélyeg világkiállításról, valamint a világnapokról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.01.
III. kerület IX. kerület XIX. kerület ez lesz ma

Vasárnapig látogatható a bélyegkiállítás!

A tárlat április 3-ig a Groupama Arénában tekinthető meg. 51 év után ismét hazánk ad helyet a bélyeg-világkiállításnak. A látogatókat három szinten várják, ahol a különböző rendezvények és a több mint 40 országból érkező gyűjtők kincseit lehet megcsodálni.

A Ferencváros stadionjában nézhetjük meg a bélyegeket MTI Fotó: Mohai Balázs

1971-ben édesapjával vett részt a kiállításon Homonnay Géza

1971-ben érdekes hétvégi program volt, mikor nagyapám kézen fogott, és elvitt a Szépművészeti Múzeumba a bélyeg-világkiállításra. Nem gondoltam volna, hogy 51 évet kell majd várni egy újabb, Magyarországon rendezett világkiállításra, de nagyon örülök, hogy részese lehettem a rendezvény megszületése körüli bábáskodásnak, valamint a megvalósításában is szerepet vállalhatok” – mondta a Ripostnak a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének elnöke.

„A bélyeget azonban nem kell félteni”

Sokan féltik a bélyegeket a technikai fejlődéstől, a digitalizációtól, a fogyasztói szokások átalakulásától. A bélyeget azonban nem kell félteni. Világszerte létezik egy nagyszerű közösség, amely érti, hogy ezek a kis papírdarabok messze túlnőttek az eredetileg nekik szánt szerepen, s mára a magunk mögött hagyott másfél évszázad kultúrhistóriájának fontos tanúivá váltak” – mutatott rá Kövér László, az Országgyűlés elnöke a rendezvény meghirdetésekor.

Az autizmus világnapja

Az ENSZ döntött arról, hogy 2008 óta minden évben április 2-án ünnepeljük meg a Földön 10 millió embert érintő autizmus világnapját, ezzel is ráirányítva a figyelmet az autista emberek problémáira.

Az autistákra hívják fel a figyelmet Fotó: Shutterstock

Kék színbe öltöznek a főbb épületek

Az Autisták Országos Szövetsége idén is csatlakozik a Ragyogj Kéken kampányhoz. Szombaton hetedik alkalommal világítják ki a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot, emellett más városban is kék színben pompáznak majd a különböző épületek.

95 éve született Puskás Öcsi

1927-ben ezen a napon született az Aranycsapat legendás tagja, Puskás Ferenc. Hazai pályafutása során a Kispestben 349 bajnoki meccsen lépett pályára és 358 gólt szerzett. A magyar válogatottban 18 évesen mutatkozott be, 85 mérkőzésen lépett pályára és 84 gólt szerzett.

95 éve született az Aranycsapat kapitánya MTI Fotó: Földi Imre

Április 1.: bolondok napja

A téltemető, tavaszköszöntő hagyományokon alapuló ünnepet már az ókori görögök is egymás megtréfálásával köszöntötték. Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. Ez a népszokás már több országban is elterjedt, de az eredete nem tisztázott.

Április 3-tól igazodik egymáshoz számos MÁV- és Volán-menetrend

Vasárnaptól a szokásos évi első menetrend-módosítással további újításokat, új járatokat, jobb csatlakozásokat, finomhangolásokat vezet be a MÁV–Volán-csoport. A részletek a MÁV honlapján olvashatók.

Egymáshoz hangolják a vonatok és a buszok menetrendjét Fotó: Shutterstock

Változások a HÉV-vonalakon is

Április 3-tól változik a H8-as, H9-es HÉV-ek menetrendje. A módosítás a hétköznap hajnali és reggeli időszakot érinti, egyes járatok indulási időpontjai változnak. Karbantartás miatt szombaton és vasárnap a H6-os HÉV megosztott útvonalon, csak a Közvágóhíd és Soroksár, Hősök tere, valamint Szigetszentmiklós és Tököl, illetve Ráckeve között jár. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok járnak.

Szombaton nagytakarítás a Wekerletelepen

Április első hétvégéjén újra közös takarításra invitálják a kispesti lakosokat a XIX. kerületben, hogy a tavasz jegyében tegyék rendbe a házak előtti kiskerteket, az utcákat és a tereket.

Gyermekkönyvek nemzetközi napja

1967 óta tartják a nemzetközi gyermekkönyvnapot április 2-án, Hans Christian Andersen születésnapján. A jeles nap célja, hogy olvasásra bátorítsa a gyerekeket és felhívja a figyelmet a gyermekirodalomra.

Folytatódik a fussuk körbe Óbudát!

Április 2-án folytatódik a Fussuk körbe Óbudát programsorozat. Az eseményen a részvétel ingyenes. A találkozó és a cél helye: Fő tér.





Ezeket olvastad már?
Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás