RETRO RÁDIÓ

Jó lesz sietni, itt az idő általános iskolát választani, csak két napig tart a leendő elsősök beiratkozása





A Metropol összegyűjtötte a nap legfontosabb tudnivalóit, így egyebek mellett azt is, hogy meddig lehet jelentkezni az általános iskolákba és hogy lesz ruhaosztás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.21.
VIII. kerület XI. kerület XVI. kerület ez lesz ma

Ma és holnap még lehet jelentkezni az általános iskolákba

A beiratkozással kapcsolatban hasznos tudnivalók a KRÉTA rendszerben találhatók. Minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. A tankötelezettség halasztása kizárólag azoknak lehetséges, akik számára az Oktatási Hivatal engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel.

Hamarosan becsengetnek az általános iskolásoknak fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Óvodai nap és bölcsődék napja

Minden évben április 21-én, a német tanító és óvodaalapító, Friedrich Fröbel születésének emlékére tartják az óvodai napot, aki 1831–1836-ig tevékenykedett Svájcban és alapított több iskolát. Ő ismerte fel az iskolába járás előtti nevelés fontosságát. 2010 óta szintén ma ünnepeljük a bölcsődék napját annak emlékére, hogy 1852-ben ezen a napon nyílt meg Budapesten, a Kalap utcában az ország első bölcsődéje.

Fórumot tartanak a Szent István park közösségi parkká alakításáról

Ma 16 és 19 óra között a XIII. kerületi lakosok is dönthetnek arról, hogy hogyan nézzen ki a Szent István park kisparki része, amelynek szinte teljes zöldterületét már kerítéssel elzárták nagyjából tíz éve a lakosoktól, a helyet puszta közlekedési folyosóvá silányítva. Szintén leromlott az állapota a sokak által használt kosárlabdapályának is. A pályázat szerint a Szent István park kisparki elkerített részeit közösségi térré alakítanák át, a nagyparki részen a kosárlabdapályát pedig biztonságos felülettel burkolnák le.

Most a lakosok is beleszólhatnak, hogy hogyan nézzen ki a Szent István park Fotó: Google Maps

Megkezdődött a Budapest Fashion Week

Április 22-ig tart a Városligeti Műjégpályán a 24. Budapest Fashion Week. A péntekig tartó rendezvényen mintegy 15 divattervező mutatja be legújabb kollekcióját. A szervezők idén is igyekeznek bemutatni a mai hazai divatot alakító irányzatokat. Számos ismert külföldi divattervező is részt vesz az eseményen, többek között Michel Adam (Párizsból), Jamal Taslaq (Olaszországból) és Nataliya Dolenko (Londonból).

Ezek a programok várják a látogatókat:

  • Csütörtök 19.00 – Divatbemutatók: SFW, SHAKTI, TAMKA, ACCEPTION
  • Péntek 19.00 – Divatbemutatók: ZEROBARRACENTO, SELVA , KELETI, CLAUDIO DESSI
  • Ukrajnából menekült tervező is érkezik Budapestre

    Az esemény meghatározó vendége ENNO – az Ukrajnából Budapestre menekült, eredendően afrikai születésű designer, aki Fehéroroszországban kezdte pályafutását. Itt 2017 elején megnyerte a „mark formelle” fiatal designerek versenyét Minszkben, majd tanulmányait Kijevben folytatta. Az Ukrajnában töltött időszak alatt vált ENNO ismert és elismert dizájnerré, akinek munkáit már Ukrajna mellett Magyarországon, az USA-ban és Afrikában is ismerik.

    Éjszakára megváltozik a H7-es HÉV közlekedése

    Karbantartás miatt ma este az utolsó, Csepel felé közlekedő H7-es HÉV egy vágányon közlekedik és a teljes vonalon a Boráros tér felé menő peronnál áll meg. A vonatok indulási időpontjai nem módosulnak.

    Ruhaosztás tartanak ma a XVI. kerületben

    Április 21-én 9–12 óra között ingyenes ruhaosztást tart a Magyar Vöröskereszt XVI. kerületi szervezete a Veres Péter út 27. szám alatti irodájában. Az eseményen ruhák, cipők, játékok és könyvek között lehet válogatni.

    Föld-előnap Újbudán

    Ma 12–16 óra között a pénteki Föld napja alkalmából ingyen viszik körbe szokásos túráikon az újbudaiakat Sas-hegyen a természetvédelmi terület munkatársai.

    Megkezdődött a VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

    Május 8-ig várják az érdeklődőket a VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra a Nemzeti Színház főbejáratához és hajóorrához. A hajóorrban részleteteket lehet látni a készülő, a BAKKHÁNSNŐK című előadásból.

    Isten éltesse II. Erzsébet királynőt!

    Ma ünnepli 96. születésnapját a brit uralkodónő, II. Erzsébet. A királynő még február 6-án ünnepelte meg trónra lépésének 70. évfordulóját, amivel ő lett a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó. Az uralkodási évfordulót június 2–5. között ünneplik meg a britek, és az akkori hétvége előtti két napon is munkaszünet lesz.

    Születésnapot ünnepel II. Erzsébet brit királynő (Photo Joe Giddens - by WPA Pool/Getty Images)

    Érdekességek II. Erzsébet királynőről

  • Ő az egyetlen Nagy-Britanniában, akinek nincs útlevele, sem semmilyen személyes igazolványa.
  • Kispárnáját minden utazására magával viszi.
  • Első számítógépét Ronald Reagan amerikai elnöktől kapta ajándékba.
  • Újra itt a tavasz!

    A ragyogó tavaszi napsütést csak néhol zavarhatják meg fátyolfelhők, de csapadék nem valószínű. A délies irányú szelet helyenként élénk lökések is kísérhetik. A hőmérséklet 14 és 19 fok körül alakul.





    Ezeket olvastad már?
    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    "Ha a kutyádat beengeded a kertbe, nem fogod többé látni" - méreggel fenyegetnek Rákosmentén

    "Ha a kutyádat beengeded a kertbe, nem fogod többé látni" - méreggel fenyegetnek Rákosmentén

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás