Tágas és minden zöld! Itt vannak a látványtervek a megújult Nyugatiról - képek, videó!





Belül világos, tágas terek lesznek, kint teljesen bezöldül a Nyugati tér, a föld alatt pedig egy 6 vágányos mélyállomás épül. A gépkocsi-felüljárót elbontják, a tér teljesen autómentes lesz.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.03.27.
VI. kerület modern és zöld

Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart. Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe” – ezzel indította Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Facebook-oldalán a nagy bejelentést: megvan a Nyugati pályaudvar megújítási pályázatának a nyertese, és mostantól a látványtervek is nyilvánosak.

A terv legfontosabb elemei: az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik, a Nyugati téri felüljárót pedig elbontják, a tér teljesen autómentes lesz. Az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát a világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte. Ők tervezték London, Melbourne, Los Angeles, New York pályaudvarait és metróállomásait is.

A megújult Nyugati keresztmetszeti terve Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

A felszínen, az Eiffel-csarnok mögött egy új, 13 vágányos vasúti csarnok épül. A föld alatt pedig egy 6 vágányos mélyállomás lesz. A mélyállomás később a Nyugatit, a Déli pályaudvar térségét és Kelenföldet összekötő Duna alatti vasúti alagúthoz is kapcsolódik majd. A legfontosabb aluljárószint a Westend főbejárata és a Podmaniczky utca között húzódik majd, összekötve az M3-as metró állomását a felszíni és föld alatti vasúti peronokkal. Az északi és déli HÉV-ek összekötésével megvalósuló M5-ös metró pedig a mélyállomás alá szintén egy alagútban érkezik majd be. Ezt egyelőre csak távlati tervként kellett most figyelembe venni, de a liftjei, mozgólépcsői elhelyezésére így már most is gondoltak.

Rá sem ismerünk majd az új, zöld Nyugati térre Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

A Nyugati pályaudvar teljes környezete is megújul, a vasúti üzemi területek helyén új városrész születik. Elbontják a Nagykörút, Váci út és Bajcsy-Zsilinszky út metszéspontjában található autós felüljárót a, így a Váci úton és a Nagykörúton is új gyalogos zebrák létesülhetnek.

Pazar látvány lesz a megújult csarnok Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Az új, felszíni állomás csarnoka kék színű acélszerkezetével, könnyed szerkezeti megoldásaival és faburkolatával az Eiffel-csarnok előtt tiszteleg. Különleges tetőszerkezetével karakteres homlokzatot, világos bejáratot ad a Podmaniczky utca és a Nyugati tér irányába. Ugyanakkor mégis egy visszafogott épület, amely nem akarja leuralni, ledominálni az Eiffel-csarnokot.

Az felújított épület megőrzi a műemléki Eiffel-csarnok hangulatát Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Az új vasúti csarnok faborítása és kék színű acélszerkezete, valamint a tetőgerinceknél elhelyezett üveg bevilágítók jól idézik meg a műemléki Eiffel-csarnok belső világát.

A vasúti mélyállomás tágas és világos lesz Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Az Eiffel-csarnokból nyílik majd a mélyállomás főbejárata, ahol tágas és világos térben várakozhatnak majd az utasok. A felszín alatt mélyállomás épül, mellyel nő a pályaudvar kapacitása és kétszintes fejpályaudvarként működhet majd – egészen az alagút átadásáig, amikor ez lesz az elővárosi és távolsági, nemzetközi vonatok számára is az átmenőállomás Kelenföld felé.

Budapest új közösségi tere jön létre Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Az Eiffel-csarnok épületében az utcaszinten a vasúti forgalom megszűnik. Az így felszabaduló területen jön létre Budapest új színfoltja, találkozási pontja és közösségi tere boltokkal, kávézókkal, rendezvénytérrel, éttermekkel. De innen nyílik majd a mélyállomás főbejárata, és a felszíni vágányok is elérhetők lesznek itt.

Autómentes lesz a Westend előtti terület Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Bezöldül és teljesen autómentes lesz a Nyugati tér. A Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar. Helyükön egy barátságos zöld tér születik: fákkal és színvonalas utcabútorokkal.

Új közparkja lesz Budapestnek Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

A Podmaniczky utca mentén egészen a Városliget térségéig egy hatalmas egybefüggő, zöld parkot, valódi zöldfolyosót hoznak létre: új fákkal, korosztályos játszóterekkel, kutyás élményparkkal, nagy és zöld pihenőterekkel.

Családi és közösségi tér lesz az új park Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Bezöldítik a vasúti üzemi területeket is: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig. Az új park a Podmaniczky utca mentén fut majd végig, a Városliget és a Nagykörút térségét egy valódi zöldfolyosóként köti össze. A 17 hektáros pihenőterületen a sportolni vágyók számára futókört, több közösségi sportpályát is építenek. A családosokat több korosztályos játszótér várja majd, pelenkázóval felszerelt mosdókkal. Kutyás élményparkot és nagy, zöld pihenőtereket alakítanak ki. A parkot új épületek szegélyezik majd, amik a Terézváros felé zajvédő falként is funkcionálnak. A vasúti Motorszín ipari műemlék épülete pedig kulturális funkciót kap.

A mostani nehézkes közlekedés lényegesen egyszerűsödik Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

A Nyugati pályaudvar és környezetében születő új városrész minden irányból jól átjárható és könnyen megközelíthető lesz. Gyalogos kapcsolatokkal a környező forgalmasabb utcák, terek, az új zöld park és a Westend bevásárlóközpont felé. Megszűnik a pályaudvar elvágó hatása, javul a szomszédos VI. és XIII. kerületek közötti kapcsolat, új gyalogoskapcsolat jön létre a Westend középső udvara és Terézváros között, mely a bevásárlóközponton át Újlipótváros felől is új megközelítési lehetőséget kínál a pályaudvarra és Terézváros felé.

Bent tágas és világos terek lesznek, kint minden bezöldül Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

A kormány és az ellenzék összefogásából születik meg a csoda

A szakmai zsűribe Fürjes Balázs felkérésére Karácsony Gergely főpolgármester, Soproni Tamás terézvárosi polgármester és Tóth József angyalföldi-újlipótvárosi polgármester – mind ellenzéki, baloldali polgármesterek – szavazó tagként delegálták főépítészeiket és Terézváros alpolgármesterét. A zsűri elnökeként az államtitkár egy igazán színes csapatot kért fel a közös munkára: ellenzéki és kormánypárti delegáltak, a főváros, az érintett kerületi önkormányzatok, hazai és nemzetközi építész és vasútszakmai szervezetek képviselői, egyetemi tanárok együtt bírálták el a beérkezett pályaműveket.

A megújuló Nyugati pályaudvarról készített látványvideót ITT tudod megnézni.





Ezeket olvastad már?
Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás