Nagy sikert arat a megújult Városliget – Fotók!





Hatalmas népszerűségnek örvend a frissen felújított Városliget, viszont Karácsony Gergely miatt félbemaradt a Biodóm építése, pedig hatalmas látványosság lehetne.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.05.
felújítás

Gyerekzsivajtól hangos a Városliget, sportolók edzenek a megújult pályákon, kutyák futkároznak a nekik létesített élményparkban. Megtelt látogatókkal a nemrég nyílt Magyar Zene Háza és már parkosítják az új Néprajzi Múzeum tetejét. A zöldfelület 5 százalékkal nőtt, és a park még több látogatót is elbírna. Az eddigi eredmények láttán egyértelmű: nem volt igazuk a „ligetvédőknek” és Karácsony Gergely főpolgármesternek, amikor elutasították a park fejlesztését. A Ripost7 cikke.

A Ripost járókelőket kérdezett

Goretics Franciska kíváncsi volt, hogy milyen lett a Városliget a felújítás után, mikor melegebb lett az idő, egyből ki is ment megnézni.

Sötétben is pompázik. Fotó: Városliget ZRT

„Nagyon-nagyon szép a Magyar Zene Háza és minden más is” – mondta a Ripost7-nek. Várainé Szűcs Katalin Győrből érkezett, szintén a Magyar Zene Házára és a meg­újult Városligetre volt kíváncsi.

„Hát ez csodálatos, nagyon-nagyon szép! Mi régen figyelemmel kísérjük a Liget megújítását, örülünk, hogy megnyílt a Magyar Zene Háza is. Most jövünk a kiállításról, ami nagyon izgalmas, és már elhatároztuk, hogy a zeneiskolába járó unokáinkat mindenképpen el fogjuk hozni ide, mert nekik különösen nagy élmény lesz” – értékelte a látottakat. Szilágyiné Dominika szerint is érdemes szétnézni a Ligetben.

„A hangdóm szuper, ezzel nem lehet betelni! Igazán különleges élményben volt részünk. A park is szép, rendezett, jó itt sétálgatni” – mondta Stanof Ferencné, aki csoporttal érkezett Tatáról. Megnézték a felújított Szépművészeti Múzeumban a Cezanne-kiállítást és a Vajdahunyad várát, azután a nemrég nyílt Magyar Zene Házába látogattak el.

Stanof Ferencné nem tud betelni a hangdómmal. Fotó: Ripost

A gyerekek kedvence lett a Nagyjátszótér. „Itt másféle játékok vannak, mint a többi játszótéren. Szeretünk idejárni a testvéremmel” – mondta Soma, és már szaladt is tovább.

Családi szabadidőtér

A Városligetben számos családi program kaphat helyet évszaktól függetlenül. A romos épületeket felváltották az időtálló alkotások.

A fejlesztések kétharmada már elkészült, sok új vagy felújított intézmény megnyílt, a zöldfelület is megújult és bővült – ellentétben a tiltakozók állításaival –, a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nőtt a zöldfelület aránya. Ez úgy lehetséges, hogy csak korábban meglévő épületek helyére építkeztek, a Néprajzi Múzeum pedig a régebbi lebetonozott parkoló helyén épült, ám a teteje szintén park lesz.

A megújult Városligetet elég strapabíró ahhoz, hogy ne amortizálódjon le a sok látogatótól, ugyanis a New York-i Central Parkban egy négyzetméterre tízszer annyi használó jut, mint most a Városligetre, az angol Hyde Parkban is háromszor ennyien vannak átlagosan.

Kulturális, sport- és szórakozási lehetőség

A felújítást követően is folytatódik a Városliget több mint százéves történelmi hagyománya: egyszerre nyújt kulturális, sport- és szórakozási lehetőséget, helyszínt kiránduláshoz, piknikezéshez, szabadtéri programokhoz. Európában páratlan városi park, ahol temérdek magas színvonalú művelődési intézmény és pihenési, kikapcsolódási lehetőség várja a városlakókat. Az emberek imádják, az interneten is sokan dicsérik, megosztják jó tapasztalataikat.

Csodájára járnak a Magyar Zene Házának

A Városliget új létesítménye mágnesként vonzza a látogatókat, a programokra elővételben elfogynak a jegyek, de sokan csak körülnéznek, isznak egy kávét, csodálják a japán sztárépítész, Sou Fujimoto által megálmodott épületet. Itt a természet és az épített környezet teljes összhangban van, a hangok természete és a természet hangjai különleges harmóniát alkotnak. Kicsiktől a nagyokig mindenki odavan érte, ottjártunkkor mindenki dicsérte. A különleges zenei játszótér pedig a legkisebbek mellett a felnőtteket is lenyűgözi.

Kicsiket és nagyokat is lenyűgöz az építmény. Fotó: Ripost

Kivilágított futókör

A városligeti futókör népszerű a zuglói, de a belvárosban élő sportolni vágyók körében is. Habár nem szükséges a futáshoz pálya, jobb egy parkban, rekortánpályán futni, mint a városi betonon.

A futókör népszerűsége vetekszik a margitszigetivel. Fotó: Ripost

A tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető pálya népszerűsége vetekszik a margitszigeti futókörrel. A két kilométeres kör végig ki van világítva, mellette több ivókutat is telepítettek. Biztonságos a helyszín, gyerekek és amatőrök is használhatják, de a profiknak is jó gyakorlópálya. Mivel a Városligetben kültéri edzőpark is van, kombinált edzésre is nagyszerűen alkalmas.

A Nagyjátszótérnek is hatalmas a sikere

A fizetős élményparkokkal szemben a városligeti Nagyjátszótér is nagy népszerűségnek örvend: sokkal korszerűbb és komplexebb, mint egy átlagos városi játszótér, és minden korosztály számára tartogat egyedi különlegességeket. Nemcsak a környékbeliek járnak ide vagy azok, akik az állatkert vagy a múzeum látogatása után érkeznek, hanem önálló úti cél is számos gyermekes családnak. Csúszdarendszerek, mérleg- és függőhinták, kötélpályák, vizes játszótér, trambulinok biztosítják a felhőtlen szórakozást, összesen 50 játszóelem van. A játszótér jelképévé vált a Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált nagy mászóka, sokan kipróbálják a nagyobbak közül is.

Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált nagy mászóka. Fotó: Ripost

A legkisebbek számára kialakított oldalon, a léghajós mászóka mellett óriási hálóval védett mászókarendszer fut körbe, melyen több helyen lehet fel- és lemászni, majd az óriás csőcsúszdákon lejutni a földre. Az egyik ilyen csúszda még a sebességet is méri. Vannak kerekesszékkel is használható játékok, magasított homokozó és akadálymentesített mosdó, sőt pelenkázó is van a mellékhelyiségben. A pihenők, padok a szülőknek kedveznek, sőt forgószékek szórakoztatják a várakozó felnőtteket. Az okospadoknak köszönhetően fel lehet tölteni a lemerült telefont, fényképezőgépet. Az értékeket zárható miniszéfekben helyezhetjük biztonságba. A területen több ivókút van, a közvetlen közelben lévő kávézó pedig ideális lehet a szülők számára.

A kisfiú nagyon élvezi a csúszdát. Fotó: Ripost

Biciklis bajnoksághoz is kiváló színtér

A Királydomb és annak környéke kiváló terep a bicikliseknek a gyakorlásra. Idén itt fogják megszervezni a Cyclocross Országos Bajnokságot, a hírt a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke jelentette be. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a park felszereltsége és kialakítása a versenyzők, edzők, szülők, nézők, csapatok verseny közbeni kiszolgálását, az előkészítést és a kiegészítő programokat is remekül biztosítja.

„Igen izgalmasnak ígérkezik az idei cyclocrossbajnokság, hiszen új, eddig ismeretlen technikai élményeket rejtő pályán próbálhatjuk ki magunkat, ráadásul gyönyörű, mindenki számára könnyen megközelíthető környezetben, a megújuló Városliget elképesztően hangulatos részein” – mondta Vas Kata Blanka, hazánk legsikeresebb cyclocrossversenyzője, a szakág korosztályos világ- és Európa-bajnoki dobogósa. De az amatőröknek is kiváló ez a helyszín a gyakorlásra, a gyerekek is biztonságosan kipróbálhatják a menő trükköket.

Parkoló a föld alatt

A 9 ezer négyzetméteres, 800 autó elhelyezésére alkalmas új mélygarázsnak köszönhetően a Városliget autóforgalma jelentősen csökken, ráadásul az ide érkező családoknak nem kell azzal vesződniük, hogy a program előtt hosszasan parkolóhelyet vadásszanak. A mélygarázsból pár perc alatt el lehet jutni a játszótérre, a múzeumokba, az állatkertbe, a sportpályára vagy a kutyás élményparkba. Gondoltak a kerékpárosokra is: zuhanyzós biciklitároló várja őket. A környéken lakók pedig kedvezményesen hagyhatják itt autójukat.

Az új parkoló 800 autó befogadására képes. Fotó: Ripost

Rózsakertet és Zsolnay-díszítést kapott a legrégebbi épület

Millennium Háza néven újult meg az Olof Palme Ház, a Városliget legrégibb épülete, ahol interaktív kiállítás mutatja be a Városliget aranykorát. Az épület tökéletes példája a régi értékek megőrzésének és az új technikák ötvözésének. A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán megújult a gazdag Zsolnay-díszítés, ami már belépéskor lenyűgözi a látogatókat.

Az új Millennium Háza. Fotó: Ripost

A Zsolnay-kerámiákkal díszített kávéház nemcsak a magyarok kedvence, vonzza a külföldi turistákat is, és kedvelt találkozóhely lett. 1500 rózsatövet ültettek el a Millennium Háza rózsakertjében, ez és a díszkút népszerű fotózkodási helyszín lett.

Kutyás élménypark

Nemcsak a környékbeliek örülnek a kutyás élményparknak, messzebbről is idehozzák a négylábú kedvenceket, de a gazdik találkozójának és kutyás rendezvényeknek is kiváló helyszíne lett. Ügyességi pályák, hidak, homokos ásóterületek és rengeteg zöldfelület, sőt kutyapancsoló várja a kedvenceket és gazdáikat.

A házikedvencek is nagy örömüket lelik a felújításban. Fotó: Ripost

A kutyás élményparkot 1,2 méteres cserjék övezik, hogy a kutyákat semmi se zavarja és a kutyák se zavarják a park többi látogatóját. Megnyitása óta fajtatalálkozókat, örökbefogadó napokat és kisebb versenyeket is szerveztek itt. Szinte mindig sokan vannak, mégsem zavarják egymást az állatok és gazdáik.

Félbemaradt a Biodóm, pedig egyedi látványosság lehetne

Az állatkert kibővült és megszépült. Pannon Park néven új kertrész építését is megkezdték, ami a Kárpát-medence egykori élővilágát fogja megidézni és központi eleme a Biodóm lesz. A tervek szerint a kívülről felfutó zöldfelület révén füves dombra emlékeztet majd az építmény, hatalmas üvegfelületekkel, belül pedig buja növényzet és gazdag állatvilág várja a látogatókat.

A Pannon Park jellegzetes formájával hívja fel magára a figyelmet. Fotó: MTI

2018-ban Európa legjobb szabadidős épületének választották a Pannon Park Biodómot az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón, ennek ellenére az építkezés Karácsony Gergely főpolgármester hivatalba lépése után leállt. A Biodóm ugyanis fővárosi beruházás, amihez az állam eddig 43 milliárd forintot adott.





Ezeket olvastad már?
Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

Csupán 2 százalék esélyt adtak Máténak a túlélésre: az egész község összefogott a háromgyermekes édesapáért

Csupán 2 százalék esélyt adtak Máténak a túlélésre: az egész község összefogott a háromgyermekes édesapáért

Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja – Fotók!

Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja – Fotók!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás