Itt a hamvazószerda! Kezdetét veszi a 40 napos böjt





A Metropol összegyűjtötte a legfontosabb információkat, többek között, hogy milyen egyházi ünnep kezdődik el, és hogy melyik kerületben adhatunk vért.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.02.
VI. kerület ez lesz ma

Ma van hamvazószerda!

Megkezdődik a visszafogottság, a lelki és testi megtisztulás időszaka. A templomokban ma tartják a hamvazkodást. A keresztény vallást gyakorlóknak ettől a naptól kezdve tartózkodnia kell a hústól. Emellett minden 18 és 60 év közötti felnőtt katolikus csak háromszor étkezhet, és egyszer lakhat jól. Nagyböjt péntekjein enyhített böjt van, ilyenkor tartózkodni kell a húsételek fogyasztásától. A nap elnevezése arra utal, hogy ilyenkor égetik el a múlt évi szentelt barkát, aminek a megszentelt hamujával a pap keresztet rajzol a hívek homlokára annak bizonyságára, hogy a halandók porból lettek, s porrá lesznek. A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. Előfordult, hogy a templomból hazatérők összedörzsölték homlokukat az otthon maradottakéval, hogy azoknak se fájjon a fejük.

Ferenc pápa hamut szór egy pap fejére – Fotó: MTI/EPA/Reuters/Guglielmo Mangiapane

Ima- és böjtnapot tartanak március 2-án

Hamvazószerda alkalmával imára és böjtölésre szólítja a hívőket és nem hívőket egyaránt a katolikus pápa Ukrajnáért. Az imanap célja, kiesdekelni Istentől a béke ajándékát az ország számára. A szentatya a felhívást február 23-i általános audienciáján jelentette be a Vatikánban. Ferenc pápa szívfájdalommal követi az ukrajnai helyzet romlását és szorongva éli meg a háborús helyzet fokozódását.

Új vonatokkal mehetünk Szombathely felé

A vonattal közlekedők új IC+ 1. és prémiumosztályú kocsival indulhatnak a fővárosból Győrbe vagy Szombathelyre. A prémiumszolgáltatás mellett tesztüzemmódban a bisztrószolgáltatást is lehet használni. Az új szerelvények napi négy járatban közlekedik Budapest és Szombathely között, a vonatok érintik Tatabányát, Komáromot és Győrt. A kocsi 1. osztályú, termes és fülkés helyeire 1. osztályú menetjegyet, valamint pót- és helyjegyet kell váltani. Az új kocsik forgalomba állításának célja, hogy az elöregedett járműparkot fiatalítsák. Az első új IC-kocsik tavaly októberben álltak először forgalomba a Budapestet Miskolccal, Nyíregyházával, Debrecennel és Szolnokkal összekötő szakaszon.

Ingyenesen könyvtárhasználat

A ferencvárosi lakcímmel rendelkező nyugdíjasoknak, valamint a gyeden és gyesen lévő szülőknek immár ingyenessé vált a könyvtári tagság a Boráros téri könyvtárban. A beiratkozási díjakat a IX. kerületi önkormányzat vállalja át.

Ingyenesen bérelhetnek könyvet az anyukák és az idősek – Fotó: Pixabay

Véradás a VI. kerületben

Ma véradást tartanak Terézvárosban, a Westend bevásárlóközpontban. Aki véradásával szeretne segíteni, mindenféleképpen vigye magával a személyi igazolványát, lakcímkártyáját és tajkártyáját. A véradás előtt javasolt elegendő mennyiségű étel és ital fogyasztása.

A véradáshoz szükséges igazolványokat ne hagyjuk otthon – Fotó: Shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Csupán 2 százalék esélyt adtak Máténak a túlélésre: az egész község összefogott a háromgyermekes édesapáért

Csupán 2 százalék esélyt adtak Máténak a túlélésre: az egész község összefogott a háromgyermekes édesapáért

Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja - Fotók!

Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja - Fotók!

"Cselekvésre van szükség, nem üres Facebook-posztokra" - Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra

"Cselekvésre van szükség, nem üres Facebook-posztokra" - Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás