Három a magyar igazság: ezt a három világnapot ünnepeljük ma – EZ LESZ MA





A Metropol összeszedte a hét első napjának legfontosabb eseményeit, hogy milyen világnapokat ünneplünk és hogy mikortól válthatjuk meg Opera bérletünket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.21.
IX. kerület ez lesz ma

Ma van a bábszínházi világnap

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az Unima (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ehhez az időponthoz kapcsolódva 2003 óta szerte a világon, így Magyarországon is megünneplik a bábszínház világnapját. A világnap alkalmából 2015 óta magyar nyelvű üzenet is készül.

A budapesti bábszínház is ünnepel

A Budapest Bábszínház a jeles nap alkalmából hétfőn egy különleges bemutatóval készül. Március 21-én este 7 órától az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a Semmi-t – a Budapest Bábszínház előadásának filmes feldolgozását. A film vetítése előtt és után az érdeklődők megnézhetik az előadás bábjait. Jegyeket az Uránia pénztárában, illetve online lehet vásárolni.

2003 óta szerte a világon ünneplik a bábszínház világnapját Fotó: Facebook

Három napig módosítható a középiskolai felvételi jelentkezés

Március 21–23. között egy alkalommal elektronikus úton megváltoztathatják a felvételi rendszerben korábban jelzett továbbtanulási terveiket a diákok. Újabb tanulmányi területet csak a tanulói adatlapon már szereplő középfokú iskolában, és csak az iskola erre kijelölt képviselőjével előzetesen egyeztetve lehet megjelölni. Az egyeztetés tényét a középiskolába eredetileg benyújtott jelentkezési lapon fel kell tüntetni. Korábban nem választott iskolába nem lehet jelentkezni, és tanulmányi terület sem törölhető.

A költészet világnapja!

Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban egy Unescóhoz intézett levelében a nemzetközi költészeti nap kijelölését. A szervezet 1999. november 18-án március 21-ét a költészet világnapjává nyilvánította. A világnapnak a célja, hogy a költészetet az oktatásban és a mindennapokban is megismertesse az emberekkel.

Március 21 a Költészet világnapja Fotó: Shutterstock

Indul a HAPPY-hét

Ma indul az ország egyik legnagyobb iskolai egészségvédő programja. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet idén 12. alkalommal hirdette meg a tematikus egészséghetet, amelyhez több mint 800 nevelési-oktatási intézmény csatlakozott, hogy játékos formában magyarázzák el a fiataloknak az egészségtudatos viselkedés alapjait. A Happy-hét egyik fő üzenete, hogy „a víz a legjobb szomjoltó”.

Az ivóvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünk (MTI/EPA/Nic Bothma)

Ma van a Down-szindróma világnapja

2006 óta minden évben ezen a napon tartják a Down-szindróma világnapját. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Flash mobot tartanak a világnap alkalmából!

Hétfőn Európa számos városában flash mob-sorozatot tartanak. Budapesten a Premier Kultcaféban 17:30-tól egy kisebb utcai tánccal fogják felhívni a fogyatékossággal élőkre a figyelmet. Emellett a szervezők azt kérik, hogy aki teheti, az felemás zoknit viseljen ezen a napon, hiszen az a világnap jelképe.

Hétfőtől megvásárolhatóak az új Opera-bérletek

Március 21–23. között az Operaház aulájában és az interneten kezdetét veszi az 2022/2023-as szezonra a bérletárusítás. Elsőként azok szerezhetik be az új szezonra a bérletüket, akik az előző szezonban már bérletesek voltak.

Március 21-től megvásárolhatók az Opera-bérletek Fotó: Bors/Móricz István

53 éve indult el a Magyar Televízió színes kísérleti adása

Budapesten, a Szabadság téri stúdióban 1969. március 21-én felavatták és üzembe helyezték az első magyar színestelevízióadó-berendezést, és megkezdődött a színes televízió műszaki kísérleti adása. 1969. április 5-én sugározták az első színes adást, amelynek rendezője Horváth Ádám volt.

Véradás lesz a IX. kerületben

Ma 13:30–18:00 között várják a véradókat a Lurdy Házba. Ha segíteni szeretnénk, akkor ne felejtsük otthon személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat és taj-kártyánkat.

Véradás lesz a Lurdy Házban Fotó: shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás