Jó hírt közöltek: Ennyivel nőttek a bérek decemberben





Egy felmérés szerint 2021 decemberében 9,7 százalékkal nőttek az átlagbérek, különösen például a mezőgazdasági szektorban látszott meg ez a gyarapodás, azonban a növekedés átlag alatti volt a logisztikában és az IT-szektorban is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.08.
béremelés

A Takarékbank bérezésszempontból megvizsgálta a tavalyi év utolsó hónapját, amiből kiderült, hogy a nettó és bruttó bérek is emelkedni látszanak. A felmérés szerint ez a tendencia idén is megmarad, mi több, tovább emelkedik.

Nőttek a bruttó és nettó bérek

9,7 százalékkal nőttek a bruttó és nettó bérek tavaly decemberben, a reálbérek növekedése pedig 2,1 százalékra olvadt a hónapban az erőteljes infláció miatt. 2021 egészében pedig 8,7 százalékkal emelkedtek a bérek az előző évhez képest, míg 2017 óta 60,2 százalék a rendszeres bérek növekedése. A vizsgált hónapban a bruttó átlagkereset 492 800 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 327 700 forinton állt. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 504 700 forint volt a hónapban. Ezt látszanak igazolni az év eleji szakszervezeti források is, amelyek szerint 7 és 27% közötti átlagos béremelésben állapodtak meg januártól a hazai vállalkozásoknál.

Idén 13 százalékot elérő lehet az emelkedés

Tavaly év végén is láthatóan emelkedtek a bérek, ez a tendencia várhatóan az idei évben is megmarad a minimálbér-emelések, továbbá a súlyosbodó munkaerőhiány, a munkaerő megtartása és odavonzása érdekében, illetve az inflációs környezet figyelembevétele miatt érdemi béremeléssel kell számolniuk a munkaadóknak. A januártól 200 ezer forintra emelkedett minimálbér és 260 ezer forintra nőtt szakmai bérminimum miatt, illetve a 4%-kal csökkenő szociális hozzájárulási adó segítségével a teljes bérskála érdemben feljebb tolódhat, és 13%-ot elérő lehet az átlagbér emelkedése idén, a tavalyi 8,7%-os növekedés után.

Nem mindegyik szektor nyert

Ágazati bontásban átlag feletti volt a bérnövekedés decemberben a pénzügyi szektorban, a mezőgazdaságban, az energiaszektorban, a kereskedelemben, a vendéglátásban, az ingatlanpiacon, az oktatásban, illetve értelemszerűen kiugró a növekedés az egészségügyben, míg láthatóan átlag alatti volt a bérnövekedés a logisztikában, az IT területén, a közigazgatásban illetve a szociális ellátásban.

Fotó: Shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás