RETRO RÁDIÓ

Orbán Viktor: Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség





Orbán Viktor a közszolgálati csatornának adott rendkívüli interjút. Beszélt az ukrajnai konfliktusról, a menekültek fogadásáról, és a brüsszeli szankciók körüli baloldali dezinformációról.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.02.27.
rendkívüli interjú

Minden afelé mutat, hogy kimaradjunk a háborúból

A kormányfő emlékeztetett, hogy már 1999-ben is fennállt a veszélye, hogy – mivel a szomszédban zajlott – belesodródhatunk a délszláv háborúba, aztán 2015-ben a krimi konfliktus is a szomszédságunkban, Ukrajnában zajlott, és most a második ukrán–orosz háború is a szomszédságunkban zajlik.

A korábbi helyzetben is az volt a magyar álláspont – akkor is azt képviseltem, és most is azt képviselem –, hogy Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia” – szögezte le a kormányfő.

„Amikor háborús helyzet alakul ki, akkor zűrzavar lesz, és ideges, kapkodó, gyors lépéseket sürgető helyzet alakul ki” – mondta a kormányfő, és hozzátette: nagyon fontos, hogy egy háborús térséghez közel lévő országban ez ne következzen be.

Ezt úgy hívjuk, hogy stratégiai nyugalom. Most arra van szükség. Óvakodni kell minden átgondolatlan, gyorsan meghozott döntéstől, átgondolatlan, esetleg népszerűnek hangzó, de átgondolatlan, következményeiben fel nem mért követeléstől és kezdeményezéstől. Például az, amit a magyar baloldal kér, hogy küldjünk katonákat a háborús övezetbe, az nélkülözi a stratégiai nyugalom és a stratégiai türelem erényét.” Orbán Viktor elmondta: azt sem kell sürgetni, hogy Magyarország fegyvereket küldjön ebbe a térségbe, és azokkal a fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőhetnek majd, hiszen Kárpátalján magyarok is élnek.

Minden afelé mutat Magyarország esetében, hogy kimaradjunk a háborúból” – összegezte a miniszterelnök.

„Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia” – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Akik Ukrajnából jönnek, biztosak lehetnek abban, hogy itt barátok fogják őket fogadni

A menekültkérdésről a miniszterelnök elmondta: különbséget kell tenni a messzi muszlim világokból érkező tömegek jobb élet reményében Európa felé irányuló áradata és a háború miatt a Magyarországra menekülő ukránok megsegítése között.

Akik messziről jönnek, átjönnek jó néhány biztonságos országon. Őket ott kell ellátni, és nekik ott kell segíteni. De szegény ukránok hova menjenek? Mi vagyunk a szomszédjaik.” Ilyenkor a szabály az, hogy aki onnan menekül a háború elől, annak segítséget kell adni, ez egy elemi, emberi keresztény életösztön.

Akik Ukrajnából jönnek, biztosak lehetnek abban, hogy itt barátok fogják őket fogadni. Magyarország barátja Ukrajnának és az ukrán embereknek is” – mondta a miniszterelnök.

Magyarország mindenben támogatja az Európai Unió szankcióit

Az Oroszország felé irányuló nyugati szankciókkal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: bár nem hisz a szankciók „jótékony hatásában”, de mi mindenben támogatni fogjuk az uniós országok döntését.

„Minden ezzel ellentétes hír az dezinformáció” – szögezte le a miniszterelnök. – „Olyan szankciókat kezdeményezni, hogy a végén még mi magyarok fizetjük meg a háború kérdését, az nem értelmes dolog.” Az energia világát ugyanakkor a szankciók nem érintik.

„Amíg én vagyok a miniszterelnök, biztosan nem is fogja érinteni” – mondta a kormányfő.

Magyarország mindenben támogatja az Európai Unió szankcióit – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Brüsszelre nem, de a NATO-ra számítunk

A brüsszeli segítséggel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a délről érkező nagyszámú muszlim menekült esetén sem adtak pénzügyi segítséget, csak a lengyelekre, a csehekre, a szlovákokra, az osztrákokra lehetett számítani, akik adtak rendőröket.

„A történelemben megtanultuk, hogy csak magunkra számíthatunk” – emlékeztetett a miniszterelnök, majd hozzátette: a NATO-ra mindenképp számítanunk kell, hiszen teljes védelmet csak a NATO kötelékén belül tudunk biztosítani Magyarország számára.





Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás