Egyre elfogadottabb az online nyelvvizsga





Az online nyelvvizsga népszerűsége az elmúlt két évben megnőtt, ehhez nagyban hozzájárult a vírushelyzet. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy ha választhatnak a jelentkezők, akkor szívesebben vizsgáznak személyesen. A nyelvvizsgára jelentkezők száma azonban összességében csökkent az utóbbi időszakban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.25.
személyes vs online

Az online nyelvvizsga lehetősége a világjárvány előtt is létezett, vannak kifejezetten erre szakosodott nyelvvizsgaközpontok. A pandémia alatt sokaknak nem volt választási lehetőségük és online kellett vizsgázniuk.

Szívesebben vizsgáznak személyesen

Amikor megszűnt a személyes nyelvvizsgázás lehetősége, a vizsgára jelentkezők 65%-a inkább elvégezte online, és nem várta meg az újabb személyes vizsga lehetőségét, hiszen akkoriban senki nem tudta megmondani, mikortól lehet újra személyes nyelvvizsgát tenni, de a felvételihez akkor is pluszpontot jelentett a nyelvvizsga megléte. Tavaly ősszel azonban ugyanennél a nyelvvizsgaközpontnál az összes jelentkező 20%-a választotta az online vizsgázás lehetőségét – mondta lapunknak Juba-Nagy Ágnes, a Don't Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője.

A pandémia miatt csökkent a jelentkezők száma

Az utóbbi két évben a diákok nyelvvizsga nélkül is kézhez kapták a diplomájukat.

Nagy hatással volt a nyelvvizsgáztatás piacára az amnesztia. Egy átlagos évben kb. 120 ezer vizsgára jelentkezőt regisztrálnak, ami a 2020-as évben 86 ezerre csökkent, tehát 30%-os csökkenés történt egyetlen év leforgása alatt. A 2021-es év ennél kicsivel jobban sikerült, a számokat még nem tudjuk, de előzetes felmérés szerint 115 ezer nyelvvizsgázót vártak, amit keresztülhúzhatott az idei újabb nyelvvizsgaamnesztia – mondta Juba-Nagy Ágnes.

Tudnivalók az online nyelvvizsgázással kapcsolatban

– Külön szoftvert kell telepíteni az otthoni gépünkre, ami felügyeli a munkánkat, kell, hogy legyen kamera és mikrofon is a számítógépen, valamint egy másik látószögből pedig egy külön okostelefonnal kell bekameráznunk a szobánkat – kezdte sorolni Ágnes az online vizsgához szükséges feltételeket. – Nem írhatunk kézzel, csak a számítógépen dolgozhatunk, biometrikusan és arcfelismeréssel azonosítanak, és a szoftverek ellenőrzik azt is, hogy milyen alkalmazásokat és ablakokat nyitunk meg a gépen. Ráadásul senki nem léphet be a vizsga ideje alatt a szobánkba sem, ezt pedig azért egy nagy családban eléggé nehezen lehet kivitelezni – tette hozzá Ágnes.

A sok maceráért kárpótolhat bennünket, hogy az otthon kényelméből végezhetjük el a vizsgát és hamarabb tudhatjuk meg az eredményt, mivel gyorsabb az online vizsga javítási folyamata, mint a kézzel írott papíralapú vizsgalapnak.

 

Fotó: Shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás