RETRO RÁDIÓ

Milák Kristóf olimpiai szereplését sodorta veszélybe a MOB elnöke

Wladár Sándor állításai alapján egy kisebb adminisztrációs hiba miatt nem akarták kiengedni Tokióba Milák Kristóf edzőjét.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.29.
adminisztrációs hiba

A MOB-botrány tovább fokozódik, hiszen a Magyar Úszószövetség elnöke szerint Kulcsár Krisztián veszélybe sodorta Milák Kristóf aranyérmét. A Bors írta meg, hogy Wladár Sándor azt állítja, hogy a MOB legfelső vezetése, Kulcsár Krisztián elnökkel az élen az olimpia előtt két héttel tudatta velük, hogy nem engedélyezi Milák Kristóf edzőjének, Selmeci Attilának, továbbá tizenkét sportolójuk és sportszakember kiutazását a tokiói olimpiára. Erre pedig mindössze annyi volt az indoklás, hogy: „a MOB közgyűlése által elfogadott minimumkritériumokat Milák edzője, illetve a fent említettek nem teljesítették.”

Mik ezek a „minimumkritériumok”?

Mint mindenhol, úgy az olimpiai sportoknál is nagyon fontos előírások vannak, amelyeket mindenkinek teljesítenie kell ahhoz, hogy a játékokra kijuthasson. A MOB előírja, hogy a versenyzőknek és edzőknek

 • friss erkölcsi bizonyítványa legyen;
 • egy éven belül négy negatív doppingvizsgálatot tudjon felmutatni;
 • egy drogtesztje legyen készen;
 • egy orvosi szűrővizsgálatot végezzenek el rajuk;
 • és látogassanak el egy antidopping-továbbképzésre, amiről igazolást is mutassanak fel.
 • Ezen okmányok begyűjtése, a teljes adminisztráció elméletileg a MOB feladata lenne, ám azt „kiszervezte” a szövetségekhez, így az úszókhoz is. Tény, hogy Selmeci – annak ellenére, hogy akkor is edzőtáborban készült Milákkal – meghallgatta a Hunado majd 2 órás online előadását, de az adminisztrációs linken a neve nem jelent meg.

  „Így jártunk további 3 munkatársukkal is, de ők screenshotokkal – képernyőfelvételekkel (a szerk.) – tudták bizonyítani a jelenlétüket. Selmeci a legprecízebb, kiemelkedően szabálykövető az úszóedzők társadalmában. Az utóbbi években kötelező jelleggel többször végighallgatta az említett előadásokat, azaz képben volt” – árulta el Wladár.

  Az úszószövetség ezeket az igazolásokat időben le is adta, amire aztán a MOB vissza is jelzett nekik, hogy megérkeztek. Valahol azonban apró adminisztrációs hiba keletkezhetett, amit majdnem Milák edzője bánt, aki így kihagyta volna a Japánban megejtett „finomhangolás” létfontosságú 11 napját. Ez természetesen veszélybe sodorta volna az olimpiai bajnok versenyeit is.

  Csütörtök 11 órakor a rendkívüli közgyűlés titkos szavazással dönt arról, hogy Kulcsár Krisztián MOB-elnöktől megvonják-e a bizalmat.

  A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtótájékoztatóján készült fotó Kulcsár Krisztiánról – Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

  A MOB-ból kirekesztett szervezetek is leváltást akarnak

  A Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Sportjogász Társaság által megfogalmazott, az MTI-nek megküldött közös nyilatkozatban azt írják: egyetértenek abban, hogy „a MOB jelenleg hatályos alapszabálya nem felel meg az olimpiai mozgalom hazai hagyományainak, nem biztosítja a közgyűlés hagyományosan bevált működését, funkcióit, tekintélyét, legitimitását.”

  Korábban a MOB elnökségének többsége is jelezte, hogy leváltaná Kulcsár Krisztián elnököt, akinek vezetési stílusát számos bírálat érte a kinevezése óta eltelt bő négy esztendőben, de az elnök a MOB szervezeti keretének tervezett átalakításával „hívta ki végleg maga ellen a sorsot”.

  Ezeket olvastad már?
  Ismét csökkent az üzemanyagok ára: tankolási szokásaikról meséltek az autósok

  Ismét csökkent az üzemanyagok ára: tankolási szokásaikról meséltek az autósok

  Ma van a ritka betegségek világnapja: ennyi ember szenved bennük csak Európában

  Ma van a ritka betegségek világnapja: ennyi ember szenved bennük csak Európában

   Szenzációs hírünk van: a tél utolsó napján akár 20 fok is lehet

  Szenzációs hírünk van: a tél utolsó napján akár 20 fok is lehet

  Jegyek, bérletek: péntektől nagy változások jönnek a közösségi közlekedésben Budapesten és vidéken - íme a részletek!

  Jegyek, bérletek: péntektől nagy változások jönnek a közösségi közlekedésben Budapesten és vidéken - íme a részletek!

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél-feliratkozás