Meglepő dolgot árult el a Covidról a háziorvos, valójában ez állhat a háttérben





A koronavírus sokaknál produkál vesemedence-gyulladáshoz vagy vesekő okozta problémákhoz, esetleg szívizomgyulladáshoz hasonló tüneteket. Megesik, hogy nem tüdőgyulladást, hanem rövid keringési összeomlást vagy sztrók- és vakbélgyulladás-szerű panaszokat okoz. A tünetek a neves háziorvos szerint egy irányba mutatnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.04.
járvány

Kiterjedt érgyulladás állhat a háttérben

Dr. Mangó Gabriella egyre biztosabb abban, hogy a Covid érgyulladás, ami gyengíti az immunrendszert és főleg az ereket célozza meg. „Ha a poszt-Covid-tüneteket is figyelembe vesszük, felvetődhet, hogy a betegség hátterében érgyulladás állhat” – mondta a Ripostnak a doktornő. „A poszt-Covidnál sok esetben szívizomgyulladáshoz hasonlító tünetek jelentkeznek, ami ugyancsak az erek gyulladásának a következménye lehet. A vérnyomásproblémáknál ugyanez a helyzet, hiszen az érfalak feszülése vérnyomás-ingadozást okozhat. Ezenkívül gyakran megfigyelhető a veseértékek megváltozása is” – sorolja érveit a tapasztalt háziorvos.

Dr. Mangó Gabriella egyre biztosabb abban, hogy a Covid érgyulladás – Fotó: Facebook

Megváltozik az erek rugalmassága

Egy év után is gyakran előfordulnak keringési megbetegedések, többször megjelenik a karzsibbadás vagy a végtagok elszíneződése. Előfordul az is, hogy hidegre adott válasznál a páciens szája lila lesz, miközben már hónapok óta túl van a Covidon” – magyarázza a doktornő. Mangó Gabriella szerint a jelek arra utalnak, hogy az erek tágulása megváltozik a fertőzés után, de jelenleg még nem ismert, hogy milyen a rugalmasságuk. Mindezek a jelek együttesen arra engednek következtetni, hogy a koronavírus az erek gyulladását okozza, és igen gyakran ez a gyulladás a tüdő ereiben is fellép.

Keringési betegségek és karzsibbadás is kialakulhat – Photo: Kay Nietfeld/dpa – ATTENTION: Patient's face pixelated for privacy reasons (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A legnagyobb pusztítást a tüdőben okozza a vírus

A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy a koronavírus azért támadja legelőször a tüdőt, mert ott található a legsűrűbb érhálózat. De vajon miért az idősebbekre a legveszélyesebb a Covid? „A keringés idősebb korban már rosszabb. Az ő esetükben nyilvánvaló, hogy az érfal sérülése, az ér gyulladása többször előfordulhat, ezenkívül az ő szervezetük jobban el is használódott már” – sorolta az okokat Mangó Gabriella.

Az aszpirin bevált a Covid-betegek korai kezelésénél

A tudósok megállapították, hogy kortól függetlenül azok a Coviddal fertőzött betegek, akik aszpirint szedtek a betegség megjelenésének kezdeti stádiumában, vagy már előtte, sokkal ritkábban kerültek lélegeztetőgépre, és 50 százalékkal alacsonyabb a halálozási arányuk. Ennek az oka az aszpirinnek közismert vérrögképződés-gátló és gyulladáscsökkentő hatása lehet. Az aszpirinen kívül erős gyulladáscsökkentő szer még a szteroid.





Ezeket olvastad már?
Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás