Kié az ingatlan? Vásárlás, ajándékozás, öröklés, válás esetén kérjünk ügyvédi segítséget!

Lakni kell, tartja a mondás, de azon túl, hogy nem mindegy, hol és milyen körülmények között élünk, fontos szempont, hogy a sajátunkban, függetlenül attól, hogy bérlünk, vagy éppen csak haszonélvezői vagyunk az adott lakásnak, háznak.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.11.14. 16:12
tulajdon

Emellett lehet valahol építkezésre alkalmas, vagy mezőgazdasági használatra szánt telkünk és egyéb ingatlanunk is, amely akkor kerül a figyelem középpontjába, amikor valamilyen élethelyzet miatt rákényszerülünk arra, hogy foglalkozzunk a tulajdonjog kérdésével.

Az ingatlanvásárlás valószínűleg sokunknak élete legnagyobb befektetése, amelyhez amellett, hogy ingatlanügynököt bízunk meg, érdemes lehet nemcsak a szerződéskötéshez, hanem már az első perctől ügyvéd segítségét is igénybe venni, aki végigvezet a folyamaton a döntéshozataltól a tranzakciókon át az esetleges viták kezeléséig. Bárkit megkérdezünk, aki már vásárolt ingatlant, azt fogja mondani, hogy ez bonyolult, fárasztó és gyakran frusztráló élmény, amely sok időt vesz igénybe, és számtalan eldöntendő kérdéssel, aláírandó okirattal, érthetetlen szakszavakkal, adó- és illetékszabályokkal, egyszóval sok idegeskedéssel jár. Arról nem is beszélve, hogyha mindehhez még hitelt is kell felvennünk, megsokszorozódik az ügyletre fordított idő és energia, illetve rendezendő jogi kérdés. Mindezek mellett pedig felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a megvenni kívánt ingatlannak esetleg rendezetlen a jogi háttere, és jóhiszeműen belefutunk mondjuk egy hosszú évek óta húzódó családi perpatvarba, vagy még rosszabb, ingatlan-csalásokba.

Fotó: Shutterstock/képünk illusztráció

De nem csak a vásárlás folyamata lehet izgalmakkal teli esemény. Kata több éven át látogatta önzetlenül egy idős, súlyosan beteg ismerősét, segített neki, bevásárolt számára. A hölgy, bár voltak élő rokonai, a lakást, amelyben élt, hálája és bizalma jeléül neki ajándékozta. A történetnek nem jellemző a vége, a család ugyanis elfogadta az asszony döntését, elismerve ezzel Kata jóhiszeműségét, hogy nem érdekből gondozta a rokonukat. Azonban nem minden hasonló eset alakul ilyen szerencsésen, ezért mindenképpen ajánlott ügyvéddel egyeztetni már az ajándékozással kapcsolatos döntés meghozatala előtt és a szerződés tartalmának, feltételeinek meghatározásakor is. Később mindenképpen kell az ügyvéd segítsége, ugyanis, ha nem közokiratba foglaltatjuk, akkor, magát a szerződést semmi értelme saját magunknak megírni, mert önmagában érvényes lehet, de nem sokra megyünk vele: a földhivatal közhiteles nyilvántartásába csak akkor lesz bejegyezhető, ha ügyvéd által ellenjegyzett szerződésről van szó.

Mi történt volna, ha az idős hölgy nem bízik meg annyira gondozójában, és életében még nem ajándékozza oda az ingatlant, csak végrendeletben rendelkezik úgy, hogy az övé legyen a lakás? Ha az egyenesági örökösök felháborodással fogadják a döntést, és megtámadják a végrendeletet, Katának minden bizonnyal egy megbízható ügyvéd segítségére lett volna szüksége, hogy az amúgy megérdemelten kapott ingatlan valóban az övé maradhasson.

Ha képzeletben tovább fűzzük a fenti – egyébként valós – történet szálait, többféle folytatásra is gondolhatunk: például az újdonsült ingatlantulajdonos az ajándékozási szerződés időpontjában még nem volt házas, csak később ment férjhez, de az is lehet, hogy akkor már házasságban élt. Mindenesetre, ha a kapcsolatuk válással érne véget, azt gondolnánk, hogy a vagyonmegosztás szempontjából nem mindegy, mikor kapta a lakást: a házasságkötésük előtt vagy után. Azonban az örökölt, vagy ajándékba kapott ingatlan a törvény alapján különvagyonnak minősül, bármikor jutott is hozzá Kata, tehát mindenképp nála marad az ingatlan válás esetén is.

Megint más a helyzet, ha az egybekeléskor – ügyvédi közreműködéssel - házassági vagyonjogi szerződést kötnek. Ebben az esetben előre meghatározhatják, hogy külön-külön fognak vagyont szerezni, vagy közösen, így az esetleges válás esetén egyszerűbb és gyorsabb lesz megállapodni, hiszen a vagyonjogi kérdéseket már előre rendezték.

Az élet rendkívül változatos helyzetek elé állíthat minket, de minden ingatlan ügyünkben, legyen az vásárlás, ajándékozás, bérlés, vagy öröklés, érdemes a folyamatba minél előbb ügyvédet bevonni, aki szakértelmével segít a megfelelő döntés meghozatalában, és képviseli az érdekeinket.

Jezsoviczki Noémi

(X)

Az élet minden területén jogviszonyok vesznek körbe minket, ezért egy ügyvéd bármikor jól jöhet. Ezért fontos, egy olyan kapcsolat, amelyben jogos kérdéseinkre szakszerű választ és a legkedvezőbb megoldáshoz segítséget kaphatunk. Keresse fel az ügyvédi hivatásrend által létrehozott jogosakerdes.com weboldalt és bízzon meg egy ügyvédet a jogi feladatok rendezésével! A cikket az ügyvédi hivatásrend támogatta.

 

 

Ezeket olvastad már?
Botrány az óbudai Csúcshegyen: „Nem uniós farmra, hanem vízre van szükségünk!”

Botrány az óbudai Csúcshegyen: „Nem uniós farmra, hanem vízre van szükségünk!”

Kozma atya elárulta, mi pünkösd nagy titka

Kozma atya elárulta, mi pünkösd nagy titka

Elkészült és megdöbbentő részleteket rejt a Deák téri késelés jegyzőkönyve

Elkészült és megdöbbentő részleteket rejt a Deák téri késelés jegyzőkönyve

Járni sem tud már, vérre van szüksége a 14 éves élsportoló Boginak

Járni sem tud már, vérre van szüksége a 14 éves élsportoló Boginak

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás